Την εκτίμηση ότι το θετικό κλίμα στις αγορές δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ εκφράζουν οι αναλυτές της Deutsche Bank, έπειτα από τα τελευταία χρηματιστηριακά ρεκόρ. Τα καλά νέα για τις οικονομίες, που πυροδότησαν το ράλι, έχουν πλέον προεξοφληθεί. Με μια σειρά  οικονομικών δεικτών να δίνουν αρνητικές ενδείξεις και τον πληθωρισμό να παραμένει πάνω από τον στόχο, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να παραμείνει κανείς επιφυλακτικός, τονίζει ο επενδυτικός οίκος.

Οι παράγοντες που τροφοδοτούν το ράλι

1.       Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες είναι σήμερα οι χαλαρότερες που έχουν καταγραφεί εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια. Με τις χρηματοοικονομικές συνθήκες να χαλαρώνουν και το κόστος δανεισμού να μειώνεται, αυτό αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία, στηρίζοντας την ανάπτυξη έπειτα από μία περίοδο το 2022 όπου οι χρηματοοικονομικές συνθήκες ήταν πολύ πιο σφικτές.

2.       Τα μακροοικονομικά στοιχεία εμφανίζουν μια εντυπωσιακή ανθεκτικότητα τους τελευταίους μήνες. Ειδικά η ανεργία παραμένει χαμηλή και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων.

3.       Οι αξιωματούχοι των κεντρικών τραπεζών συζητούν τώρα ανοικτά για μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024. Εάν οι προσδοκίες των αγορών επιβεβαιωθούν, θα είναι ένα μεγάλο ορόσημο, καθώς Fed και ΕΚΤ θα κινηθούν προς τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής για πρώτη φορά από την πανδημία.

4.       Για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, υπάρχει η υπόσχεση για σοβαρή βελτίωση της ανάπτυξης, λόγω της τεχνητής νοημοσύνης.

Γιατί οι σημερινές συνθήκες είναι δύσκολο να διατηρηθούν

1.       Όταν οι χρηματοοικονομικές συνθήκες έχουν υπάρξει τόσο ευνοϊκές στο παρελθόν, συνήθως δεν διαρκεί για πολύ. Όπως τονίζουν οι αναλυτές της Deutsche Bank, υπάρχει ο κίνδυνος ότι αυτές οι χαλαρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες θα θέσουν τις βάσεις για την αναζωπύρωση του πληθωρισμού.

2.       Όταν τα στοιχεία ξαφνιάζουν συνεχώς θετικά, οι προσδοκίες προσαρμόζονται σε αυτά. Επομένως, οι θετικές εκπλήξεις είναι δύσκολο να διατηρηθούν, τονίζουν οι αναλυτές. Και καθώς οι αγορές ήδη προεξοφλούν ένα όλο και πιο αισιόδοξο σενάριο, είναι δύσκολο να προκύψουν εξελίξεις που θα δημιουργήσουν περιθώρια ανόδου.

3.       Ενώ οι μειώσεις επιτοκίων συζητιούνται, δεν είναι η πρώτη φορά που οι επενδυτές το έχουν παρακάνει με τις προσδοκίες τους για μια τέτοια ευνοϊκή στροφή των κεντρικών τραπεζών.

4.       Το χρηματιστηριακό ράλι ήταν ασυνήθιστο το 2023, λόγω της απουσίας εύρους που παρουσίασε. Τα κέρδη των τελευταίων ετών έχουν στηριχθεί σε μία μικρή ομάδα μετοχών, με το λεγόμενο Magnificent 7 να ενισχύεται κατά 106,6% πέρυσι. Επομένως, αυτά τα κέρδη θα μπορούσαν να αποδειχθούν ευάλωτα σε μία αλλαγή του κλίματος απέναντι σε αυτή την ομάδα, όπως σημειώνει η Deutsche Bank.

Διαβάστε ακόμη: