Τρεις εκ των μεγαλύτερων επενδυτικών οίκων του κόσμου «βλέπουν» πτώση της Wall Street ακόμη και άνω του 20%. Για τη Bank of America, μία κρίση ρευστότητας που θα προκληθεί από τη FED θα μπορούσε να πιέσει τον S&P 500. Οι Morgan Stanley και Deutsche Bank εκτιμούν ότι οι χαμηλότερες προοπτικές για τα εταιρικά κέρδη και η αμερικανική ύφεση απειλούν να πυροδοτήσουν ένα… ξεπούλημα στα χρηματιστήρια.
Ο S&P 500 έχει ενισχυθεί περίπου στις 4.000 μονάδες από τα χαμηλά του Οκτωβρίου, όμως, οι αναλυτές πιστεύουν ότι το «ράλι» αποτελεί μονάχα ένα διάλειμμα στο bear market, στο οποίο εισήλθε νωρίτερα εντός του τρέχοντος έτους.
Οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve στη «μάχη» έναντι του πληθωρισμού που βρίσκεται σε υψηλά σαράντα ετών, οι φόβοι ότι η νομισματική σύσφιγξη μπορεί να υποβαθμίσει δραματικά την αμερικανική οικονομία σε ύφεση και οι επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχουν «ρίξει» τον S&P 500 κατά 15%, σε σύγκριση με την έναρξη του 2022.
Morgan Stanley
Προειδοποιεί για περαιτέρω πτώση ακόμα και 24% των αμερικανικών μετοχών τους επόμενους μήνες, καθώς οι υποβαθμίσεις στις προοπτικές των εταιρικών κερδών πιέζουν τις τιμές. Ο S&P 500 θα μπορούσε να υποχωρήσει στις 3.000 μονάδες τους πρώτους μήνες του 2023, τόνισε ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής του οίκου για τις αμερικανικές μετοχές, Μάικ Γουίλσον, μιλώντας στο CNBC. Αυτό είναι το αρνητικό σενάριο της Morgan Stanley. Αν ο δείκτης «πέσει» σε αυτά τα επίπεδα, θα αποτελεί πτώση περίπου 24%, από τα τρέχοντα επίπεδα.
«Θα πρέπει να περιμένετε τον S&P ανάμεσα στις 3.000 και τις 3.300 μονάδες κάποια στιγμή, πιθανότατα τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους. Τότε, πιστεύουμε ότι θα σημειωθεί το κρεσέντο στην επιβράδυνση των αναθεωρήσεων για τα εταιρικά κέρδη», επεσήμανε.
Ο κ. Γουίλσον εκτιμά ότι οι φόβοι για ύφεση θα οδηγήσουν τις μεγάλες εισηγμένες εταιρείες στην υποβάθμιση των στόχων τους για τα εταιρικά κέρδη και θα διατηρήσει τις μετοχές σε bear market, όπου άλλωστε βρίσκονταν το μεγαλύτερο μέρος του έτους.
«Το bear market δεν έχει ολοκληρωθεί. Θα δούμε σημαντικά χαμηλά, αν οι προβλέψεις μας για τα εταιρικά κέρδη είναι σωστές», σημείωσε.
Bank of America
Η εκτίμηση αναφέρει ότι οι αγορές θα πληγούν από την ύφεση το 2023, με την αμερικανική οικονομία να «συρρικνώνεται» δυνητικά κατά 0.4%, το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Ο οίκος εκτιμά ότι ο S&P θα μπορούσε να χάσει 24% από τα τρέχοντα επίπεδα, φθάνοντας έως τις 3.000 μονάδες, καθώς οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να υποβαθμίσουν τις προβλέψεις για τα εταιρικά κέρδη.
Την ίδια στιγμή, η BofA προειδοποιεί ότι η ποσοτική σύσφιγξη της FED, καθώς η ομοσπονδιακή τράπεζα θα μειώνει τον (ύψους 9 τρισ. Δολαρίων) ισολογισμό της κατά 95 δισ. δολάρια τον μήνα, θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή «διαταραχή» στη ρευστότητα των αγορών.
Η επερχόμενη ύφεση θα είναι διαφορετική, εν μέρει εξαιτίας της «μεγαλύτερης φούσκας», που βρίσκεται στον «τεράστιο, πρωτόγνωρο κίνδυνο στον δανεισμό των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών» και όχι πλέον των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον οίκο.
Η BofA εκτιμά ότι ο S&P 500 θα «κλείσει» στις 4.000 μονάδες το 2023, ωστόσο, θα σημειώσει σοβαρές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
Deutsche Bank
Προβλέπει ότι οι μετοχές παγκοσμίως θα σημειώσουν σημαντική πτώση το 2023, καθώς μία σοβαρή και παρατεταμένη ύφεση θα πλήξει τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και στις μετοχές, η πτώση αναμένεται να λάβει χώρα προς τα μέσα της χρονιάς και όχι τους πρώτους μήνες.
Ο οίκος εκτιμά ότι ο S&P θα σημειώσει «ράλι» έως τις 4.500 μονάδες το πρώτο εξάμηνο, αλλά στη συνέχεια θα υποχωρήσει πάνω από 25% το τρίτο τρίμηνο, καθώς η νομισματική σύσφιγξη θα «ρίξει» την αμερικανική οικονομία σε κανονική ύφεση. Κατά αυτόν τον τρόπο, ο S&P 500 θα «πέσει» στις 3.375 μονάδες.
Όμως, εφόσον η ύφεση δε διαρκέσει αρκετά τρίμηνα, η Deutsche Bank «βλέπει» ότι ο S&P 500 θα ανακάμψει, για να «κλείσει» τη χρονιά στις 4.500 μονάδες.
Διαβάστε ακόμη:
- Γιώργος Στασινός: Αντί να τον στείλουν από εκεί όπου ήλθε, τού δίνουν το «πράσινο φως» για το ΤΕΕ!
- Το καλύτερο επάγγελμα της πιάτσας: Δικηγόρος στην κυβέρνηση ή στο Μαξίμου!
- Η Lamda Development, το μάζεμα των εκδιωχθέντων και η αναγκαιότητα ενημέρωσης του βασικού μετόχου!
- Μοιράζει «μαύρο χρήμα» σε «πιστόλια» ο πρωταγωνιστής του μεγαλύτερου σκανδάλου στη χώρα!