Μια παγκόσμια οικονομική ύφεση παραμένει η μεγαλύτερη ανησυχία των επενδυτών, όμως οι σχετικοί φόβοι έχουν μετριαστεί, καθώς ένας στους δύο περιμένει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα κάνουν «στροφή» το 2023 και θα σπεύσουν να σώσουν τις οικονομίες, σύμφωνα με τη Bank of America. Την ίδια στιγμή, όμως, δημοσκόπηση επενδυτών που πραγματοποίησε ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος δείχνει ότι οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των χρεών επιστρέφουν, αφότου είχαν βγει από το κάδρο στην εποχή της πανδημίας, της ποσοτικής χαλάρωσης και των αρνητικών επιτοκίων.
«Ο κορωνοϊός έφερε μία εποχή ‘φιλάνθρωπων’ κυβερνήσεων και δημοσιονομικής γενναιοδωρίας, κάτι που κατέστη δυνατό από τις καθησυχαστικές κεντρικές τράπεζες», εξηγούν οι αναλυτές της Bank of America. «Σήμερα, η δημοσιονομική στήριξη για το ενεργειακό σοκ θα μπορούσε να είναι σημαντική, όμως αυτή τη φορά, οι κεντρικές τράπεζες δεν αγοράζουν πια ομόλογα», προσθέτουν.
Μάλιστα, χρησιμοποιούν σαν παράδειγμα την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η Αθήνα έχει ήδη υποσχεθεί μέτρα στήριξης που ισοδυναμούν περίπου στο 4% του ΑΕΠ. Η BofA επικαλείται τα στοιχεία από μελέτη του think tank Bruegel που δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο πακέτο μέτρων στήριξης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά έναντι της ακρίβειας (ως ποσοστό του ΑΕΠ).
Σύμφωνα με την Bank of America, οι επενδυτές πιστεύουν ότι η δημοσιονομική πολιτική των κυβερνήσεων απέναντι στο ενεργειακό σοκ εστιάζει υπερβολικά στην αύξηση της ζήτησης και πολύ λίγο στα κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
Και αυτές οι κρατικές δαπάνες αρχίζουν τώρα να μπαίνουν στα ραντάρ των ανησυχιών των επενδυτών –με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος δανεισμού των κρατών- καθώς τα μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση διαφέρουν από εκείνα που πάρθηκαν για τον κορωνοϊό στην εποχή του QE και των μηδενικών ή αρνητικών επιτοκίων. Σήμερα, η δημοσιονομική στήριξη μπορεί να είναι σημαντική ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά αυτή τη φορά, οι κεντρικές τράπεζες δεν αγοράζουν ομόλογα για να αποτρέψουν την αύξηση των αποδόσεών τους.
Η ειρωνεία είναι, σύμφωνα με την BofA, ότι οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των χρεών «σιγοβράζουν» την ώρα που η μείωση του δείκτη χρέους/ΑΕΠ παγκοσμίως επιταχύνεται, λόγω της ανόδου του πληθωρισμού.
«Σε κάθε περίπτωση, με τις ξέφρενες κινήσεις στις τιμές της ενέργειας τελευταία, οι κυβερνήσεις πιθανότατα θα χρειαστεί να αυξήσουν την οικονομική βοήθεια για τα νοικοκυριά περαιτέρω, κινδυνεύοντας να εμφανίσουν μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα στο μέλλον», προβλέπουν οι αναλυτές.