Η Bank of America αποτελεί τη μεγάλη ωφελημένη από την –εν εξελίξει– κρίση στις περιφερειακές τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, καθώς «είδε» τις καταθέσεις να αυξάνονται κατά τουλάχιστον 15 δισ. δολάρια, τα τελευταία 24άωρα.

Καταθέτες και επενδυτές, εν μέσω της κρίσης εμπιστοσύνης προς τα μικρότερα ιδρύματα, έσπευσαν να μεταφέρουν τα χρήματά τους, στις μεγάλες τράπεζες της Wall Street, η επωνυμία και ισχύς των οποίων, εξασφαλίζουν περισσότερες εγγυήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εισροές χρημάτων στις too–big–to–fail τράπεζες, ήτοι όσες χαρακτηρίζονται ως «πολύ μεγάλες για να “καταρρεύσουν”», έχει αυξηθεί σημαντικά από την περασμένη Τετάρτη (08/03), όταν άρχισαν να αναδύονται τα προβλήματα της Silicon Valley Bank.

Η Bank of America έχει καταγράψει τα μεγαλύτερα οφέλη, καθώς –μέχρι στιγμής– παρουσιάζει αύξηση των καταθέσεων κατά τουλάχιστον 15 δισ. δολάρια. Χθες (14/03), δημοσίευμα του Bloomberg έκανε λόγο για εισροές δισεκατομμυρίων δολαρίων και στη JP Morgan, ενώ και οι Bank of AmericaCitigroupWells Fargo εμφάνισαν εισροές, μεγαλύτερες του συνηθισμένου.

«Οι κορυφαίες έξι τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πολύ μεγάλες για να “καταρρεύσουν”, όπως απέδειξε και η –προ δεκαετίας– χρηματοπιστωτική κρίση· έτσι, είναι ασφαλέστερο να μεταφέρεις τα χρήματά σου, σε μία τράπεζα με υψηλότερο βαθμό ασφάλειας» τόνισε ο Μίκαελ Ίμερμαν, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, μιλώντας στο Bloomberg. Η «κατάρρευση» της SVB (10/03) ήταν η μεγαλύτερη τραπεζική αποτυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες, από την περίοδο 2007 – 2009, αφού προκάλεσε μαζική εκροή κεφαλαίων και ευρεία «αναταραχή» στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Την Κυριακή (12/03), οι εποπτικές αρχές έλαβαν έκτακτα μέτρα για την προστασία των καταθετών, αποσαφηνίζοντας ότι οι μέτοχοι θα πληρώσουν το… «μάρμαρο» της χρεοκοπίας. Παρ’ όλα αυτά, το «κύμα» απόσυρσης των καταθέσεων από τις μικρές περιφερειακές τράπεζες συνεχίζεται έως σήμερα. Το μείζον ερώτημα είναι το εξής: Ποιο θα είναι το επόμενο «κανόνι», στην τραπεζική αγορά;

Στο μεταξύ, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αναθεώρησε σε αρνητικό το outlook του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, επικαλούμενος τις εκροές καταθέσεων στις χρεοκοπημένες Silicon Valley Bank, Silvergate και Signature Bank. Πάντως, ο επικεφαλής της State Street, Ρον Ο’ Χάνλεϊ, έκανε λόγο για μία «υπερβολική απόφαση» του οίκου.

Διαβάστε ακόμη: