Η εισαγγελική πλέον έρευνα που έχει ξεκινήσει δια της εισαγγελίας διαφθοράς και οικονομικού εγκλήματος επιτάσσει το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και την αλήθεια για το θέμα του Ανδρέα Κονδύλη.

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα των ανεξάρτητων ενημερωτικών σάιτ σχετικά με την υπόθεση που συζητάει όλη η τοπική αυτοδιοίκηση και αφορά στην αγορά πινάκων αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, με απευθείας ανάθεση που οδήγησε στην δικαιοσύνη με μηνυτήρια αναφορά γνωστός δημοσιογράφος, κατόπιν ρεπορτάζ, και για την οποία διερευνώνται σωρεία ενδεχόμενων κακουργημάτων.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δηλαδή τόσο πριν όσο και μετά την επανεκλογή του το 2019, ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης ξόδεψε έναν άκρως σεβαστό ποσό χρημάτων από το ταμείο του Δήμου για αγορά έργων τέχνης, και ιδιαίτερα ζωγραφικών πινάκων.

Εκφρασμένη πρόθεση του Ανδρέα Κονδύλη είναι να δημιουργήσει στα όρια του Δήμου του μία ξεχωριστή και μεγάλη πινακοθήκη η οποία θα αποτελεί πόλο έλξης στα νότια προάστια για τους φιλότεχνους Αθηναίους. Έτσι είπε στο δημοτικό συμβούλιο όταν έγιναν γνωστές οι αγορές των πινάκων ζωγραφικής.

Οι πρώτες αγορές έγιναν, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στην δικαιοσύνη τον Μάρτιο του 2017 και συνεχίστηκαν ακάθεκτες. Πάντα με απευθείας ανάθεση.

Συνολικά από το Μάρτιο του 2017 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021, από το ταμείο του Δήμου Αλίμου βγήκαν 540.669,19 ευρώ για 98, συνολικά, πίνακες ζωγραφικής και κάποια γλυπτά διαφόρων καλλιτεχνών.

Από το Νοέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα, έχοντας ολοκληρωθεί η προκαταρτική εξέταση στο μεγαλύτερο βαθμό της η υπόθεση βρίσκεται στην προσωποποίηση των κατηγοριών για τα διερευνώμενα κακουργήματα.

Η εισαγγελία πρωτοδικών Αθήνας αφού ολοκλήρωσε την προκαταρτική εξέταση δια του πταισματοδικείου Αθηνών μεταβίβασε την δικογραφία στον προϊστάμενο της αναβαθμισμένης εισαγγελίας δίωξης διαφθοράς και οικονομικού εγκλήματος κύριο Χρήστο Μπραδάκη λόγο της σοβαρότητας της.

Βέβαια, υπήρχε και έρευνα του πρώην ΣΕΕΔΔ (νυν Εθνική Αρχή Διαφάνειας) που επίσης προκλήθηκε από την ίδια αναφορά του δημοσιογράφου.

Παράλληλη δικογραφία, όμως, σχημάτισε και το ΣΔΟΕ αφού άνοιξε τραπεζικούς λογαριασμούς που αφορούσαν σε πρόσωπα που χειρίστηκαν την υπόθεση αυτή είτε ως υπάλληλοι του δήμου, είτε ως πωλητές των πινάκων!

Αυτές οι 3 δικογραφίες έγιναν μία δημιουργώντας μια εύλογη χρονική καθυστέρηση αν υπολογίσει κανείς και την δυσλειτουργία από την περίοδο του Covid που τα δικαστήρια ήταν κλειστά.

Όπως πληροφορηθήκαμε δικηγόροι εκ μέρους του καταθέτων την αναφορά έκαναν παράσταση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την καθυστέρηση της υπόθεσης όπου έλαβαν επαρκής εξηγήσεις.

Όπως σημειώσαμε, η αναφορά προς τον προϊστάμενο πλημμελειοδικών της Εισαγγελίας Αθηνών κατατέθηκε τον Οκτώβριο του 2018.

Στην αναφορά, μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για αγορά 16 πινάκων μέσα σε 28 ημέρες με απευθείας ανάθεση, αναδεικνύεται το, παράδοξο να προηγείται η ακριβής περιγραφή του αγορασθέντος πίνακα ως αίτημα σε προκαθορισμένη τιμή αλλά και αυτό της σύνταξης ιδιωτικού συμφωνητικού προμήθειας την ίδια μέρα με την έκδοση του εντάλματος πληρωμής.

Πρωτοφανής ταχύτητα για το δημόσιο λογιστικό που πρέπει να καταχωρηθεί στο βιβλίο γκίνες!

Στην αναφορά αυτή, διατυπώνονται, επίσης, ερωτήματα για το ποιος καθόρισε την αξία των πινάκων που τελικά αγοράστηκαν, για το πως ελέγχθηκε η γνησιότητα των πινάκων αλλά και για το πως πληροφορήθηκαν οι πωλητές για την πρόθεση του δήμου να αγοράσει πίνακες αφού δεν υπήρξε, όπως τονίζεται, δημοσιευμένη προκήρυξη ενδιαφέροντος.

Για όλα αυτά ο δήμος δια του δημάρχου Ανδρέα Κονδύλη έχει δώσει εξηγήσεις όταν κλήθηκε να καταθέσει ως ύποπτος για κακουργηματική απιστία, από τον εισαγγελέα στις 13/07/20 όπως προκύπτει και από την σχετική κλήση.

Να σημειώσουμε ότι ο δήμαρχος δημόσια στο δημοτικό συμβούλιο αρνιόταν ότι έχει κληθεί ως ύποπτος μέχρι την δημοσιοποίηση της κλήσεως. Φυσικά η απολογία του ως υπόπτου δεν τον καθιστά κατηγορούμενο.

Επίσης στην αναφορά τίθεται θέμα κατάτμησης των σχετικών συμβάσεων, αφού υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες την ίδια μέρα και με τον ίδιο πωλητή υπεγράφησαν συμβάσεις αγοράς πινάκων των οποίων το ποσά ήταν κατά τι χαμηλότερα των 5.000 ευρώ έτσι ώστε όχι μόνο να μην υπερβαίνουν το επιτρεπόμενο ανώτατο όριο για τη διαδικασία της «απευθείας ανάθεσης» αλλά και το όριο πάνω από το οποίο τα εντάλματα έπρεπε να ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο ως προς την νομιμότητα και την πληρότητα των δικαιολογητικών για την αγορά.

Εν τω μεταξύ, μέχρι την ημερομηνία της κατάθεσης της αναφοράς στην Εισαγγελία Αθηνών είχαν αγοραστεί 81 πίνακες. Οι αγορές ουδόλως σταμάτησαν στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Από τις 6 Δεκεμβρίου του 2018 μέχρι και τις 16 Δεκεμβρίου του 2021 αγοράζονται άλλοι 21 πίνακες ζωγραφικής η αξία πολλών εκ των οποίων ξεπερνά τις 5000 ευρώ άρα τα χρηματικά εντάλματα των οποίων θα πρέπει, σύμφωνα με το νόμο, να έχουν ελεγχθεί από το ελεγκτικό συνέδριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 13 Αυγούστου του 2021 αγοράζεται ο πίνακας “Παραθαλάσσιο τοπίο στη Σίφνο” του Σπύρου Βασιλείου, αξίας 18.600 ευρώ ενώ πιο πριν, τον Μάρτιο του 2020 (στις 16 Μαρτίου συγκεκριμένα) αγοράζεται, από τον ίδιο προμηθευτή, ο πίνακας “Κόκκινος τρελός και η φανταστική παρέα του” του Κωστή Τριανταφύλλου με αξία 11.160 ευρώ.

Επίσης από συγκεκριμένο προμηθευτή, που εδρεύει στο κέντρο της Αθήνας, αγοράστηκαν πίνακες συνολικής αξίας 99.000 ευρώ. Η εν λόγω αγορές έγιναν μέσα στο 2020 και το 2021.

Κατά το 2020 όμως η εταιρία που προμηθεύει τον Δήμου Αλίμου με τα έργα τέχνης, δηλώνει συνολικό κύκλο εργασιών 71.943,81 ευρώ ενώ η αξία των πινάκων που πουλά κατά το ίδιο έτος στο Δήμο Αλίμου φτάνει τα 43.190 ευρώ.

Πάνω δηλαδή από το μισό τζίρο της εταιρίας τον “παράγουν” οι αγορές του Δήμου Αλίμου, γεγονός αν μην τι άλλο αξιοσημείωτο όπως και το γεγονός ότι η εταιρία παρουσιάζει ζημιές μεγαλύτερες των 65.000 ευρώ για το 2020.

Άλλος προμηθευτής, που εδρεύει επίσης στην Αθήνα, έχει πωλήσει ζωγραφικούς πίνακες συνολικής αξίας 61.100 ευρώ στο Δήμο Αλίμου.

Η ατομική αυτή επιχείρηση φέρεται να ανήκει στη σύζυγο και στην κόρη του π. δημοτικού συμβούλου της Χρυσής Αυγής Τρύφωνα Μπουγά όπου ασχολείται με εκτιμήσεις κοσμημάτων-ρολογιών αλλά και έργων τέχνης.

Έχει επίσης και το ρόλο του ενεχυροδανειστηρίου με έδρα την Καλλιθέα για τον οποίο μάλιστα με 2 σελιδο αφιέρωμα η εφημερίδα των συντακτών είχε καταγγείλει τον ρόλο του.

Είναι φανερό, κοντολογίς, ότι για την προμήθεια των πινάκων δεν έχουν επιλεγεί αναγνωρισμένοι επαγγελματίες του είδους αλλά κάποιες επιχειρήσεις οι οποίες δεν φαίνεται να διαθέτουν μεγάλο ειδικό βάρος στο συγκεκριμένο τομέα.

Για λόγους που δεν θα βοηθήσουν την ολοκλήρωση της προανάκρισης αλλά και την προσωποποίηση των κατηγοριών δεν μπορούμε να δημοσιεύσουμε επιπλέον στοιχεία – έγγραφα φωτιά που ήρθαν στην κατοχή μας.

Αυτή είναι η αλήθεια και όχι όσα κατά καιρούς λέει ο Ανδρέας Κονδύλης στο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να καλμάρει τους ανησυχούντες που έχουν υπογράψει τα εντάλματα πληρωμής, τις απευθείας αναθέσεις και όλα τα σχετικά. Συνιστούμε υπομονή σε όλους!

Διαβάστε περισσότερα