Η Mattel (η οποία κατέχει το εμπορικό σήμα Barbie) ελπίζει να εμπνεύσει τα νεαρά κορίτσια να αγκαλιάσουν τους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM) τιμώντας μια επιλεγμένη ομάδα πρωτοπόρων STEM με τη δική τους κούκλα.

Ανάμεσά τους είναι οι αδερφές Wojcicki. Η Susan, που ήταν επί χρόνια διευθύνουσα σύμβουλος του YouTube, η Anne, CEO της εταιρείας δοκιμών DNA στο σπίτι 23andME και η Janet, καθηγήτρια παιδιατρικής και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Η Susan Wojcicki ανακοίνωσε πρόσφατα ότι αποχωρεί από τον ηγετικό της ρόλο στο YouTube, όπου είχε ξεκινήσει ως η 16η υπάλληλος της εταιρείας.

Έπτα γυναίκες πρωτοπόροι γίνονται Barbie, ανάμεσά τους και οι αδερφές Wojcicki -1
φωτ.: Mattel

 

Barbie:Έπτα γυναίκες πρωτοπόροι γίνονται κούκλες

Η ομάδα περιλαμβάνει επίσης γυναίκες πρωτοπόρους του STEM από όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους, η Maggie Aderin-Pocock, επιστήμονας του διαστήματος και εκπαιδευτικός από το Ηνωμένο Βασίλειο, η Antje Boetius, ερευνήτρια της θάλασσας και μικροβιολόγος από τη Γερμανία, η Li Yinuo, συνιδρύτρια της ETU Education, μιας startup στην Κίνα που προσφέρει εξατομικευμένη εκπαίδευση και η Katya Echazarreta, μια ηλεκτρολόγος μηχανικός που έχει εργαστεί σε πέντε αποστολές της NASA και η πρώτη γυναίκα που γεννήθηκε στο Μεξικό και ταξίδεψε στο διάστημα.

Η Mattel ανέφερε πως οι εν λόγω κούκλες δεν διατίθενται προς πώληση και θα χαριστούν στις γυναίκες που τις ενέπνευσαν, όπως μεταδίδει το CNN.
Η ίδια η Barbie έχει εργαστεί σε περισσότερες από 40 διαφορετικές καριέρες STEM, μεταξύ των οποίων αστροφυσικός, διαστημικός επιστήμονας, γιατρός και μηχανικός ρομποτικής.

Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες στον πραγματικό κόσμο αντιπροσωπεύουν το ήμισυ του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ, εξακολουθούν να αποτελούν μόνο λιγότερο από το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού STEM.

«Το STEM είναι ένας τομέας όπου οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σοβαρά και η ελπίδα μας είναι, ότι τιμώντας αυτές τις επτά γυναίκες ηγέτες στην επιστήμη και την τεχνολογία, τα κορίτσια θα ενθαρρυνθούν να ακολουθήσουν το πάθος τους σε αυτόν τον τομέα», τόνισε η Lisa McKnight, εκτελεστική αντιπρόεδρος και παγκόσμια επικεφαλής της Barbie & Dolls της Mattel, σε ανακοίνωση.

Τα πρότυπα της Barbie STEM είναι η πιο πρόσφατη προσπάθεια της Mattel να υπερασπιστεί τα επιτεύγματα των γυναικών ηγετών σε όλα τα επαγγέλματα. Για παράδειγμα, η εταιρεία τίμησε την τηλεοπτική παραγωγό και συγγραφέα Shonda Rhimes με τη δική της κούκλα Barbie πέρυσι και το είδωλο του στυλ Iris Apfel το 2018.

Διαβάστε περισσότερα