Ήδη από τα χρόνια της χρηματοοικονομικής κρίσης, οι επενδυτές γίνονται ολοένα και περισσότερο «ταύροι» για τα ομόλογα. Η τάση αυτή φαίνεται να γίνεται ακόμη πιο έντονη λόγω και της «ισχυρής πεποίθησης» ότι τα επιτόκια θα κινηθούν χαμηλότερα το 2024, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Bank of America για τους διαχειριστές κεφαλαίων.

Όπως καταδεικνύει μηνιαία έρευνα της αμερικανικής τράπεζας, οι επενδυτές εγκαταλείπουν τα μετρητά αναβαθίζοντας σε «overweight» τη σύστασή τους για τα ομόλογα ήδη από το 2009. Ο Μάικλ Χάρτνετ της BofA δήλωσε μάλιστας ότι η αυτή η μεταστροφή δεν σχετίζεται με τις μακροοικονομικές προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία, αλλά με τις ισχυρές προσδοκίες για υποχώρηση του πληθωρισμού και των αποδόσεων το επόμενο έτος.

Οι παγκόσμιες μετοχές και τα ομόλογα σημείωσαν άνοδο τον Νοέμβριο, ύστερα από την πτώση του τελευταίου τριμήνου και εν μέσω ανησυχιών ότι τα επιτόκια θα κινηθούν υψηλότερα και θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, πλήττοντας περαιτέρω την οικονομία. Η τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) άμβλυνε κάπως αυτές τις ανησυχίες, επιτρέποντας στα περιουσιακά στοιχεία να καταγράψουν ράλι, σημειώνει το Bloomberg.

Η έρευνα της BofA έδειξε ότι η πεποίθηση για την κορύφωση των επιτοκίων της Fed είναι πλέον ιδιαίτερα ισχυρή.  Αυτό έδωσε ώθηση σε πιο μετριοπαθείς επενδυτές να μειώσουν τα επίπεδα μετρητών στα χαρτοφυλάκιά τους στο 4,7% από 5,5%, δηλαδή σε χαμηλό διετίας.

Επίσης, οι συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι στρέφονται για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2022 στις μετοχές. Οι ερωτηθέντες τοποθετήθηκαν καθαρά overweight σε μετοχές φαρμακευτικών προϊόντων, τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών. Στον αντίποδα φαίνεται να περιορίζουν την έκθεσή τους σε μετοχές κοινής ωφέλειας, υλικών και είδη πολυτελείας.

«Οι κανόνες του παιχνιδιού για τους επενδυτές το 2024 περιλαμβάνουν τη λεγόμενη «ήπια προσγείωση», τα χαμηλότερα επιτόκια και ένα πιο αδύναμο δολάριο, έγραψε ο στρατηγικός αναλυτής. Η έρευνα θέλει επίσης τους επενδυτές να αυξάνουν την έκθεσή τους σε αμερικανικές και ιαπωνικές μετοχές και να τη μειώνουν σε μετοχές  ευρωζώνης και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη από τις 3 έως τις 9 Νοεμβρίου και αφορούσε 225 συμμετέχοντες με 553 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση.

Άλλα ευρήματα περιλαμβάνουν:

  • Δύο στους τρεις επενδυτές θεωρούν την ήπια προσγείωση ως το βασικό σενάριο για την παγκόσμια οικονομία το 2024
  • Οι πιο δημοφιλείς συναλλαγές είναι η αγορά μετοχών big tech, η χρηματαγορά Κίνας και η αγορά ομολόγων Τ
  • Οι επενδυτές βλέπουν τα εμπορικά ακίνητα των ΗΠΑ/Ευρωπαϊκής Ένωσης ως την πιο πιθανή πηγή για ένα πιστωτικό γεγονός
  • Το σχετικό ενδιαφέρον στις μετοχές των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας έναντι των μετοχών της ζώνης του ευρώ και του Ηνωμένου Βασιλείου είναι το μεγαλύτερο από τον Νοέμβριο του 2008

Διαβάστε ακόμη: