Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Communications Earth & Environment εκτιμά ότι μεγάλες περιοχές της Γης αναμένεται να γίνουν κυριολεκτικά αβίωτες μέχρι το τέλος του αιώνα, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Η εκτίμηση αυτή πηγάζει από τη μελέτη της εξέλιξης τόσο της θερμοκρασίας, όσο και της υγρασίας. Όσο περισσότερο αυξάνεται το ποσοστό υγρασίας στον αέρα, τόσο μειώνεται η μέγιστη θερμοκρασία στην οποία μπορεί να ανταπεξέλθει ο ανθρώπινος οργανισμός.

Αυτό μεταφράζεται στο πολύ απλό παράδειγμα που όταν η υγρασία αγγίζει το 100%, τότε το όριο ασφαλείας για ένα υγιές περιβάλλον δεν μπορεί να ξεπερνά τους 31°.

Η πορεία του δείκτη που συσχετίζει τη θερμοκρασία με την υγρασία δείχνει ότι στα επόμενα χρόνια η κατάσταση θα θυμίζει τον πλανήτη Άρη σε πολλά σημεία της Γης.

Μέχρι πριν από 20 χρόνια οι αβίωτες ημέρες λόγω ζέστης και υγρασίας, ήταν μόλις το 15% της χρονιάς στις πιο αφιλόξενες περιοχές. Μέχρι τα μέσα το αιώνα αυτό το ποσοστό θα φτάσει το 50% του χρόνου, ενώ στο τέλος του αιώνα θα είναι εντελώς ακατοίκητη η κατάσταση.

Οι περιοχές που αναμένεται να μετατραπούν σε σκηνικό δυστοπικής sci fi ταινίας είναι η βόρεια, αλλά και ένα μεγάλο κομμάτι της Υποσαχάριας Αφρικής, η Αραβική Χερσόνησος, η Ινδική υποήπειρος, ένα μέρος της νότιας Αμερικής και το βόρειο μισό της Αυστραλίας.

Η μελέτη αυτή δείχνει ότι χρειάζεται να παρθούν μέτρα χτες για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής αν θέλουμε να περιορίσουμε μια μεγάλης έκτασης κλιματική μετανάστευση από τις περιοχές του πλανήτη που αναμένεται να γίνουν ακατοίκητες.

Ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι στις παρυφές αυτής της ζώνης θανάτου και δεν είναι κάτι που συμβαίνει πολύ μακριά από εμάς για να μένουμε αδιάφοροι.

Διαβάστε ακόμη: