Ο Όλυμπος «ντύθηκε» στα… άσπρα από τον Αύγουστο. Η πιθανότερη αιτία είναι αυτό να προκλήθηκε από χιονοχάλαζο και όχι χιόνι, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του northmeteo, Δρ. Σταύρο Κέππα.

Ο κ. Κέππας, μιλώντας στο GR Times, είπε ότι «το πιθανότερο και, βλέποντας τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν στη μέση τροπόσφαιρα, είναι ότι ο Όλυμπος “άσπρισε” από χιονοχάλαζο που δύναται να σημειωθεί ακόμα και σε θερμοκρασίας των 10°C».

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, αυτό συμβαίνει όταν «έχουμε κατακόρυφες ροές μέσα σε νέφη που συνδέονται με έντονο υετό για σύντομο χρονικό διάστημα».

Το χιονοχάλαζο, τώρα, μπορεί να… έστρωσε σημείο του Ολύμπου που βρίσκεται στα 2.000μ. υψόμετρο, αλλά διαφέρει από το χιόνι, ενώ δε δημιουργείται όπως το χαλάζι.

Όπως εξηγεί ο κ. Κέππας, «πρόκειται για έναν αγοκρύσταλλο ή μια νιφάδα (συσσωμάτωμα παγοκρυστάλλων) ο οποίος περνά μέσα από ένα σημείο του νέφους με μεγάλα ποσά υγρασίας και έτσι, τα κατά πολύ μικρότερα σε μέγεθος υδροσταγονίδια παγώνουν πάνω σε αυτή».

«Έτσι», συνεχίζει, «δημιουργείται ένα συσσωμάτωμα πάγου το οποίο όντως μπορεί να εμπεριέχει έχει διάκενα». Σε περίπτωση, λοιπόν, που το φαινόμενο αυτό ενταθεί ιδιαίτερα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, τότε μπορεί να «στρώσει» σε επιφάνειες.

Ουσιαστικά, όπως λέει, «πρόκειται για μία πιο συμπαγή νιφάδα, που δύναται να διατηρηθεί περισσότερες ώρες σε θετικές θερμοκρασίες συγκριτικά με το χιόνι».

Ξεκαθαρίζει ακόμη ότι, «για να δούμε τη θερμοκρασία να “μηδενίζει” σήμερα, θα έπρεπε να ανέβουμε περίπου στα 3.600μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας».

Στα «λευκά» ο Όλυμπος – Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε ακόμη: