search

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Morgan Stanley: Κορυφαία επιλογή οι ελληνικές μετοχές το 2023 – Αναβάθμιση σε overweight

Η Morgan Stanley αναβαθμίζει τις ελληνικές μετοχές σε overweight, εφιστά ωστόσο την προσοχή σε 4 κινδύνους

Morgan Stanley: Τιμή στόχος τα 4,40 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς

Κορυφαία επιλογή θεωρεί η Morgan Stanley τις ελληνικές μετοχές για το 2023, τις οποίες και αναβαθμίζει σε overweight, προειδοποιεί ωστόσο ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι.

«Αναβαθμίζουμε την Ελλάδα σε overweight από equalweight, καθώς η ανάκαμψη των ελληνικών μακροοικονομικών μεγεθών συνεχίζεται, με τους οικονομολόγους μας να αναμένουν σχετική ανθεκτικότητα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη», εξηγούν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.

Η Ελλάδα θα αποφύγει την ύφεση

Ηη Ελλάδα θα μπορέσει τελικά να αποφύγει μια τεχνική ύφεση (με διαφορά από την υπόλοιπη Ευρωζώνη), χάρη, μεταξύ άλλων, στη στήριξη από την αρκετά καλά στοχευμένη δημοσιονομική πολιτική και την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης.

Το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,1% το 2023 και στο 1,9% το 2024. Το σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας, συνολικού ύψους 30,5 δισ. ευρώ, περίπου 16,7% του ΑΕΠ του 2021, περιλαμβάνει 106 επενδυτικά σχέδια στους τομείς των υποδομών, της ενεργειακής απόδοσης, της ηλεκτρικής ενέργειας και της ψηφιοποίησης και 67 μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν πολλά από τα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας. Το σχέδιο θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ έως και 6,9% έως το 2026, με βάση τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

 

 

Προτιμά τις τράπεζες

Η Morgan Stanley εκφράζει την προτίμησή της στις μετοχές των τραπεζών,  δεδομένων των σχετικά ισχυρών μακροοικονομικών σε συνδυασμό με την υψηλή ευαισθησία στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ και τους μειωμένους κινδύνους για την ποιότητα του ενεργητικού μετά την εκκαθάριση των ισολογισμών.

Όπως υποστηρίζει, η επέκταση των επιτοκιακών εσόδων των ελληνικών τραπεζών μόλις ξεκίνησε και πρόκειται να αυξηθεί, λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ (υποθέτοντας 2,5% το 2023), με το όφελος να ξεπερνά τις υψηλότερες προβλέψεις λόγω των ασθενέστερων κινδύνων για την ποιότητα του ενεργητικού.

Οι 4 κίνδυνοι

Οι αναλυτές ωστόσο προειδοποιούν σχετικά  με τέσσερις κινδύνους για την overweight σύσταση:

  • Πολιτική αστάθεια: Η Ελλάδα αναμένεται να οδηγηθεί στις κάλπες το καλοκαίρι του 2023, αλλά οι συνεχιζόμενες καταγγελίες για ατασθαλίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές.

Με βάση τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το σημερινό κυβερνών κόμμα Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να είναι το πιο δημοφιλές, πράγμα που σημαίνει οι εκλογές είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ουσιαστική αλλαγή στην κατεύθυνση της πολιτικής.

Περαιτέρω, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μέχρι στιγμής απορρίψει το ενδεχόμενο παραίτησής του, με την Morgan Stanley να εκτιμά ότι η σημερινή κυβέρνηση θα συνεχίσει να κυβερνά μέχρι το τέλος της θητείας της.

  • Τουρισμός και αντίκτυπος στην αύξηση του ΑΕΠ: Ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους για τη Morgan Stanley πηγάζει από τη μεγάλη εξάρτηση της Ελλάδας από τον τουρισμό – περίπου 15% του ΑΕΠ της.

Ο υψηλότερος πληθωρισμός σε παγκόσμιο επίπεδο (ΗΠΑ & Ευρώπη, πιο συγκεκριμένα) πιθανόν να οδηγήσει σε μείωση των διακριτικών δαπανών των καταναλωτών, η οποία τελικά θα επηρεάσει αρνητικά τις τουριστικές ροές και συνεπώς το ΑΕΠ της Ελλάδας.

  • Η απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ είναι ασθενέστερη του αναμενόμενου, οδηγώντας σε χαμηλότερη αύξηση του ΑΕΠ.
  • Κίνδυνοι βαθύτερης ύφεσης στη ζώνη του ευρώ: Περισσότερες διαταραχές στον ενεργειακό εφοδιασμό θα μειώσουν περαιτέρω τη δραστηριότητα και το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ θα μειωνόταν κατά 1,0% το 2023 στο σενάριο “bear”.

Παρόλα αυτά, η Morgan Stanley θεωρεί ότι η Ελλάδα θα μπορούσε ακόμη να να ξεπεράσει τις αντίστοιχες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, δεδομένης της μικρότερης εξάρτησής τους από το φυσικό αέριο.

Διαβάστε ακόμη: