Δύο ήταν πέρυσι οι προπονητές της ελληνικής Big 4 που είχαν υψηλά buy out στα συμβόλαιά τους, δύο παραμένουν και την τρέχουσα σεζόν παρότι ο ένας απομακρύνθηκε από την ομάδα του την 1η Αυγούστου…

Ραζβάν Λουτσέσκου και Πέδρο Μαρτίνς ήταν σε αυτή την κατηγορία την σεζόν 2021 – 2022, ο Ρουμάνος μαζί με τον Ματίας Αλμέιδα είναι φέτος.

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ είχε – και παραμένει – buy out 7.000.000 ευρώ. Μάλιστα τον Οκτώβριο όταν η Χαλ του «Mr. Survivor» Ατζούν του έκανε πρόταση –και στον ΠΑΟΚ– ο Ιβάν Σαββίδης «έδειξε» το ποσό της ρήτρας του.

Ο Ματίας Αλμέιδα έχει μικρότερη ρήτρα από τον Ρουμάνο αλλά επίσης πολύ υψηλή για τα ελληνικά δεδομένα. Προσεγγίζει τα πέντε (5) εκατομμύρια το buy out που έχει στο συμβόλαιο του με την ΑΕΚ. Και μπήκε μετά από επιθυμία του Δημήτρη Μελισσανίδη – κάτι που και δεν συνηθίζει αλλά και δεν είναι στην «κιτρινόμαυρη» πολιτική – ενδεικτική της πίστης στην αξία του Αργεντινού κόουτς.


Υπάρχει μάλιστα και ένα… παρασκήνιο σχετικό, από την περασμένη άνοιξη. Αρχικά και με εξαίρεση τον Γιάννη Παπαδημητρίου που τον… ανακάλυψε και τον εισηγήθηκε αλλά και τον Παναγιώτη Κονέ που ήταν υπέρ του ερχομού του Αργεντινού κόουτς οι υπόλοιποι στον Οργανισμό ήταν άκρως επιφυλακτικοί μαζί του και… προτιμούσαν Ευρωπαίο, πηγαίνοντας ακόμη και σε «άπιαστες» επιλογές τύπου Σάντος και Ρούντι Γκαρσιά.

Ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της ΑΕΚ, λοιπόν, τους είχε πει τότε πως ο Αλμέιδα αν έρθει στους «κιτρινόμαυρους» θα φύγει μελλοντικά με… μεταγραφή και κέρδος για το κλαμπ, με αυτά που θα κάνει. Κάπως έτσι, λοιπόν, μπήκε και το buy out από την στιγμή που ο Μελισσανίδης «ψήστηκε», «έψησε» και τον κόουτς Ματίας (ο πιο ακριβοπληρωμένος στην θητεία Μελισσανίδη).


Ο Ροντινέι, όπως όλα δείχνουν, θα είναι η πρώτη χειμερινή μεταγραφή του Ολυμπιακού. Βραζιλιάνος δεξιός μπακ, προερχόμενος από μία σούπερ σεζόν με τη Φλαμένγκο. Παρεμπιπτόντως από την ίδια βραζιλιάνικη μεγάλη ομάδα, πριν από 2 χρόνια, είχε έρθει στους «ερυθρόλευκους» και ο διάσημος Ραφίνια, που αποτέλεσε τον πρώτο «αντί – Ομάρ».

Ο Ροντινέι μετράει μέσα στο 2022 συνολικά 46 παιχνίδια σε 5 διαφορετικές διοργανώσεις, 2980 αγωνιστικά λεπτά, χωρίς να βγάλει τον παραμικρό τραυματισμό! Στο πρωτάθλημα (Serie A) έπαιξε σε 16 ματς (στα 10 ξεκίνησε) από τις 38 αγωνιστικές. Σχετικά λίγα αλλά έπρεπε να γίνει διαχείριση ενώ η Φλαμένγκο είχε ρίξει το βάρος της στο Λιμπερταδόρες και το Κύπελλο Βραζιλίας, που τα πήρε και τα δύο!

Ο 30χρονος δεξιός μπακ σε αυτές τις δύο διοργανώσεις ήταν βασικός κι αναντικατάστατος. Τόσο στο Κόπα Λιμπερταδόρες (7 90άλεπτα, σε 11 συμμετοχές από τα συνολικά 13 ματς που έδωσε η «Φλα»), όσο και στο Κύπελλο Βραζιλίας ( 9 90άλεπτα σε 10 ματς).

Με τον Ροντινέι παρόντα κι από τους διακριθέντες και στους δύο τελικούς που έπαιξε μέσα σε 10 ημέρες. Στις 20 Οκτωβρίου κέρδισαν το Κύπελλο επικρατώντας 7-6 στα πέναλτι και στις 29 Οκτωβρίου το… Τσάμπιονς Λιγκ της Λατινικής Αμερικής επικρατώντας 1-0 της Ατλέτικο Παραναένσε!


Παρεμπιπτόντως ο Ροντινέι όντας μέσα στην κορυφαία 3άδα των ακραίων αμυντικών του Brasileirao (αν και με σχετικά χαμηλή χρηματιστηριακή αξία / 1.300.000 ευρώ), βρισκόταν στην προεπιλογή της «σελεσάο» για το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά κόπηκε από την 26άδα για να… χωρέσει ο εμβληματικός βετεράνος Ντάνι Άλβες!

Ο αποκλεισμός του 30άχρονου μπακ από την αποστολή της Εθνικής Βραζιλίας στο Κατάρ… βοήθησε τον Ολυμπιακό. Με την έννοια πως μία υπόθεση που οι «ερυθρόλευκοι» παρακολουθούν και ασχολούνται εδώ και 2 εβδομάδες, έγινε πιο… εύκολη από την στιγμή που ο Ροντινέι δεν θα περίμενε να αποφασίσει μετά το Μουντιάλ (μπας και του προέκυπταν νέοι… ενδιαφερόμενοι).

Κάτι, λοιπόν, η… απουσία του από το Μουντιάλ, κάτι το… ευρωπαϊκό απωθημένο του Ροντινέι (δεν έχει παίξει στη «Γηραιά Ήπειρο»), κάτι το μανατζερικό κανάλι που ανήκει (είναι το ίδιο που είχε κάνει το deal με τους «ερυθρόλευκους» για τον Ραφίνια, με τον οποίο άλλωστε είναι «ομόσταυλοι») και κάτι το γεγονός πως ο Ολυμπιακός κινήθηκε γρήγορα κι αποφασιστικά, φέρνουν αυτό το done deal!

Σίγουρα έπαιξε ρόλο και το δυνατό brand name των «ερυθρόλευκων» παγκοσμίως (μίας ομάδας με πρωταθλήματα, παρουσίες στο Τσάμπιονς Λιγκ που προσελκύει διαχρονικά μεγάλους παίκτες) αλλά και η παρουσία στο ρόστερ του σταρ (όπως ο συμπατριώτης του Ροντινέι, Μαρτσέλο αλλά και ο Χάμες Ροντρίγκες)…


Ο Ροντινέι σαφώς έχει / είχε κι άλλες προτάσεις στα χέρια του εκτός του Ολυμπιακού. Από την ομάδα του κόουτς Ρούντι Γκαρσία στη Σαουδική Αραβία αλλά κι από το Κατάρ. Του προσέφεραν συμβόλαια 2 και 1.5 εκατομμυρίων αντίστοιχα.

Στη Βραζιλία, το Γραφείο που τον εκπροσωπεί του είχε την Γκρέμιο, δέχθηκε επίσημη προσφορά για τριετές συμβόλαιο από τη Ρίβερ Πλέιτ ενώ από Ευρώπη ενδιαφέρθηκαν μία ιταλική και μία γαλλική ομάδα (από τις μικρομεσαίες πάντως).

Επίσης, η νυν ομάδα του, Φλαμένγκο, του έκανε μία δελεαστική πρόταση ανανέωσης του συμβολαίου του που ο Ροντινέι αρνήθηκε γιατί ήθελε να παίξει στην… Ευρώπη.

Στον Ολυμπιακό, οι Βραζιλιανοί λένε πως ο δεξιός μπακ θα υπογράψει συμβόλαιο ως το καλοκαίρι του 2025 με συνολικές καθαρές αποδοχές (για αυτό το διάστημα) plus 2.500.000 ευρώ. Χωρίς να υπολογίζεται το bonus signing που θα εισπράξει ως ελεύθερος…

Διαβάστε ακόμη: