search

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δώρο Χριστουγέννων 2022: Ποιοι το δικαιούνται και πότε καταβάλλεται – Πώς υπολογίζεται

Πότε καταβάλλεται το δώρο Χριστουγέννων 2022 - Ποιοι το δικαιούνται - Υπολογισμός

Δώρο Χριστουγέννων 2022: Ποιοι το δικαιούνται και πότε καταβάλλεται - Πώς υπολογίζεται

Όπως κάθε χρόνο, το δώρο Χριστουγέννων 2022 αναμένεται να αποτελέσει μια σημαντική οικονομική βοήθεια, με τους δικαιούχους να χρησιμοποιούν τα χρήματα για να καλύψουν τρέχοντα έξοδα ή για να προχωρήσουν σε χριστουγεννιάτικες αγορές.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία, δώρο Χριστουγέννων δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιονδήποτε εργοδότη, όπως και οι επιδοτούμενοι άνεργοι (ΟΑΕΔ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 5 Δεκεμβρίου, ημέρα Δευτέρα, θα ξεκινήσει η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων στους επιδοτούμενους ανέργους του ΟΑΕΔ και στις δικαιούχους προστασίας μητρότητας από τη ΔΥΠΑ.

Σημειώνεται ότι δεν προβλέπεται η καταβολή δώρου Χριστουγέννων σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Πότε πληρώνεται το δώρο Χριστουγέννων 2022 και πώς υπολογίζεται

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ (Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων), το δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου κάθε χρόνου.

Βέβαια, ο εργοδότης μπορεί να το καταβάλει και νωρίτερα από την συγκεκριμένη ημερομηνία, όπως συμβαίνει συνήθως.

Μέσα από το ΚΕΠΕΑ οι εργαζόμενοι μπορούν να υπολογίσουν το δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

  1. Μπαίνετε στη σχετική ιστοσελίδα του ΚΕΠΕΑ.
  2. Επιλέγετε αν είσαστε υπάλληλος ή εργατοτεχνίτης.
  3. Συμπληρώνετε τις μικτές αποδοχές σας (μισθό ή ημερομίσθιο).
  4. Εισάγετε ημερομηνία έναρξης αν προσληφθήκατε μετά την 1/5 ή αν λύθηκε η εργασιακή σας σχέση πριν την 31/12 εισάγετε ημερομηνία λήξης.

Σημειώνεται ότι η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων είναι από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Δώρο Χριστουγέννων 2022: Ποιοι το δικαιούνται και πότε καταβάλλεται - Πώς υπολογίζεται

Ολόκληρο δώρο χριστουγέννων δικαιούνται όσοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είχαν σχέση εργασίας με τον εργοδότη χωρίς διακοπή καθ’ όλη την προαναφερθείσα χρονική περίοδο. Αυτό είναι ίσο με:

  • έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με
  • 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Ωστόσο, όσοι μισθωτοί, που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκησε ολόκληρο το χρονικό διάστημα (από 1 Μαΐου έως και 31 Δεκεμβρίου 2022), δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.

 

Διαβάστε ακόμη: