search

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνικές Τράπεζες: Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος από 240 funds στο Λονδίνο

Εκπρόσωποι από 240 funds, για τα οποία η Ελλάδα δεν είχε κανένα επενδυτικό ενδιαφέρον στο παρελθόν, «βομβάρδισαν» τους CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών!

Τράπεζες: Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος από 240 funds στο Λονδίνο

Στο επίκεντρο των επενδυτών βρέθηκαν οι Έλληνες τραπεζίτες, χθες πρώτη μέρα του συνεδρίου που διοργανώνει στο Λονδίνο η ΕΧΑΕ με την Morgan Stanley.

Εκπρόσωποι από 240 funds, για τα οποία η Ελλάδα δεν είχε κανένα επενδυτικό ενδιαφέρον στο παρελθόν, χθες «βομβάρδισαν» τους CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κ.κ. Χρήστο Μεγάλου -Πειραιώς, Παύλο Μυλωνά- Εθνική, Φωκίωνα Καραβία -Eurobank  και Βασίλη Ψάλτη –Alpha.

Τα ερωτήματα αφορούσαν την πορεία των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες  για το 2023 περιμένουν αύξηση των εσόδων από τόκους πάνω από 10%, λόγω της ανόδου των επιτοκίων και της διεύρυνσης του spread μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων, αλλά και της δυναμικής των επιχειρηματικών χορηγήσεων.

Ενημέρωσαν φυσικά  και για την θεαματική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους  που είναι ένας βασικός λόγος για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα funds που επενδύουν με μακροχρόνιο ορίζοντα, φαίνεται πως επιλέγουν τις ελληνικές επιχειρήσεις, τις οποίες θεωρούν υγιείς και ανθεκτικές καθώς πέρασαν μέσα από τις συμπληγάδες δυο διαδοχικών κρίσεων, της 10ετούς που είχε βάλει τη χώρα στο περιθώριο και την πρόσφατη κρίση της πανδημίας.

Τα επενδυτικά κεφάλαια επιλέγουν για πολλούς λόγους την Ελλάδα. Είναι η χώρα που σε αντίθεση με μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης δεν θα περάσει σε περιβάλλον ύφεσης. Διαθέτει μία σειρά από επιχειρήσεις με δυναμική και προοπτικές, προχωρά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της και αλλάζει το παραγωγικό της μοντέλο, ενώ υλοποιεί μία σειρά από μεγάλες επενδύσεις σε όλους τους κρίσιμους τομείς –υποδομές, ενέργεια, ψηφιακός μετασχηματισμός, τουρισμός- αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι συναντήσεις των CEOs έγιναν στο πλαίσιο του διήμερου Ελληνικού  Επενδυτικού Συνεδρίου,  που διοργανώνουν στο Λονδίνο το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley.

Το συνέδριο στοχεύει στη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, μέσω της ανάδειξης των επενδυτικών ευκαιριών της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και της ενίσχυσης της θεσμικής εμπιστοσύνης στη χώρα μας, να  ενεργοποιήσει περισσότερους ξένους επενδυτές να στραφούν προς τις μετοχές μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και να ενημερώσει τους ξένους για τις ελληνικές οικονομικές εξελίξεις.

Διαβάστε ακόμη: