search

PICK POST

Το Χρηματιστήριο των 15-20 μετοχών, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ξένων για Alpha, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, το τρίπτυχο Τράπεζες – Ενέργεια – «βαριά χαρτιά», οι 240 ξένοι θεσμικοί, οι επικείμενες εκλογές και ο φόβος για μη αυτοδυναμία και συμμαχικές κυβερνήσεις!

Το Road show της Morgan Stanley, τα συμπεράσματα, το ζήτημα των μερισμάτων από τις τράπεζες, η επενδυτική βαθμίδα και το ζήτημα της πολιτικής αβεβαιότητας που τρομάζει και αποτρέπει τους ξένους θεσμικούς!

Το Χρηματιστήριο των 15-20 μετοχών, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ξένων για Alpha, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, το τρίπτυχο Τράπεζες - Ενέργεια - «βαριά χαρτιά», οι 240 ξένοι θεσμικοί, οι επικείμενες εκλογές και ο φόβος για μη αυτοδυναμία και συμμαχικές κυβερνήσεις!

Δεν χωρεί αμφιβολία, όπως καταδεικνύεται άλλωστε και από το road show που διοργάνωσε η Morgan Stanley με το Χρηματιστήριο της Αθήνας στο Λονδίνο, στο οποίο έδωσαν το «παρών» περίπου 240 ξένοι θεσμικοί επενδυτές, ότι η εγχώρια αγορά είναι ένα χρηματιστήριο 15 – 20 το πολύ μετοχών!

Σε απλά λόγια μιλάμε για μια αγορά δύο ταχυτήτων όπου στην μία ταχύτητα, την πρώτη κατηγορία δεσπόζουν οι Τράπεζες, η Ενέργεια (ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος) το μπλοκ των Κατασκευών – Real estate (Ελλάκτωρ- Reds, ΓΕΚ Τέρνα, Lamda, Ιντρακάτ), τα Πετρέλαια (Μότορ Όιλ, ΕΛΠΕ) και τα «βαριά χαρτιά» όπως ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo και Aegean!

Και στην δεύτερη ταχύτητα σχεδόν όλοι οι άλλοι, που χαρακτηρίζονται από το ενδιαφέρον μόνο εγχώριων παικτών και παραδοσιακών λόμπι της πάλαι ποτέ Σοφοκλέους!

Επί του προκειμένου τώρα, το γεγονός είναι πως στο Λονδίνο Alpha, ΔΕΗ και Μυτιληναίος μπήκαν στο κάδρο των ξένων, οι οποίοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στους 3 εισηγμένους ομίλους, οι οποίοι τρέχουν μεγάλα projects και κρύβουν προσδοκίες και προοπτικές σε όλα τα επίπεδα!

Και η επικέντρωση αυτή δεν εξέπληξε κανέναν καθώς λίγο πολύ είναι γνωστό πως και στις 3 μεγάλες επιχειρήσεις γίνονται κινήσεις εξυγιαντικές και επεκτατικές.

Ωστόσο οι μεγάλοι ξένοι παίκτες στο road show της Morgan Stanley επέδειξαν ενδιαφέρον κατά πόσον Eurobank και Εθνική θα λάβουν έγκριση από την Φρανκφούρτη για διανομή μερισμάτων κατά το 2023, ενώ την ίδια στιγμή η Τρ. Πειραιώς τράβηξε την προσοχή των δυνατών παικτών, με αφορμή και τα σενάρια ως προς το ενδιαφέρον ξένων funds για την απόκτηση μεγάλων μετοχών που μπορεί να οδηγήσουν στην απόκτηση ελέγχου!

Την ίδια ώρα την τιμητική τους φέρεται να είχαν Motor Oil, ΕΛΠΕ, αλλά και το γκρουπ των τεχνικών ομίλων όπως ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Lamda λόγω Ελληνικού αλλά και τα «βαριά χαρτιά» του Χρηματιστηρίου όπως η Aegean!

Από εκεί και πέρα, με αφορμή την παρουσία Κυριάκου Μητσοτάκη, την τοποθέτηση του στο συνέδριο και τις επαφές που είχε με ισχυρούς ξένους επενδυτές, πέραν της πορείας της οικονομίας και των προοπτικών της που ανέλυσε σε βάθος ο πρωθυπουργός, το ζήτημα που απασχολεί τους μεγάλους ξένους παίκτες είναι το πότε θα γίνουν εκλογές, αν θα υπάρξει αυτοδυναμία ή θα οδηγηθούμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας!

Ο μεγάλος φόβος των ξένων όπως προκύπτει από τις μεταξύ τους συζητήσεις στο περιθώριο του Συνεδρίου της Morgan Stanley είναι αυτός: εάν η ΝΔ θα σχηματίσει κυβέρνηση αυτοδυναμίας στις προσεχείς εκλογές ή η Ελλάδα θα οδηγηθεί στην περιπέτεια των κυβερνήσεων συνεργασίας!

Και στην δεύτερη περίπτωση, εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι πρωθυπουργός ή όχι!!!

Διότι η παρουσία Μητσοτάκη διασφαλίζει σε κάθε περίπτωση την ανάκτηση της Επενδυτικής βαθμίδας από την χώρα μας!

Αναμφίβολα το ζήτημα της πολιτικής αβεβαιότητας θεωρείται και είναι μείζον για τους ξένους επενδυτές, που εύλογα φοβούνται περιβάλλον ακυβερνησίας και όξυνσης του πολιτικού σκηνικού, που αποτρέπουν την δημιουργία επιχειρηματικού κλίματος και την έλευση ξένων επενδυτών!

Διαβάστε ακόμη: