search

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στα πρόθυρα διάλυσης ο γάμος Viva Wallet – JP Morgan

Η σημερινή ημέρα αποτελεί το deadline για τον «γάμο» Viva Wallet – JP Morgan!

Viva Wallet: Έσοδα €122 εκατ. το 2022 – Το νέο πλάνο stock option και η μη πώληση των POS

Καθώς βρισκόμαστε στο τέλος Νοεμβρίου και ενώ η σημερινή ημέρα αποτελεί το deadline για τον «γάμο» Viva Wallet – JP Morgan, μειώνονται αισθητά οι πιθανότητες για αίσιο τέλος στη διαπραγμάτευση Καρώνη – Τζέιμι Ντάιμον.

Με βάση τη συμφωνία που έχει υπογραφεί, έως τις 30 Νοεμβρίου 2022 ή θα επέλθει τελική συμφωνία ή θα ακυρωθεί το deal μεταξύ της JP Morgan και της Viva Wallet.

Η αναγγελθείσα εξαγορά του 49% της fintech εταιρείας από τον τραπεζικό κολοσσό ερμηνεύτηκε ως ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και στο τεχνολογικό ταλέντο της,  δημιουργώντας θετικό προηγούμενο για προσπάθειες που θα ακολουθήσουν, με τον πρωθυπουργό, μάλιστα, να κάνει μια πανηγυρική επίσκεψη στα γραφεία της Viva Wallet.

Το τελευταίο διάστημα, όμως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, υπήρξε σκληρή κόντρα -στα όρια του αδιεξόδου- ανάμεσα στις δύο πλευρές για τους τελικούς όρους που θα διέπουν την περιβόητη συναλλαγή και το τίμημα αυτής.

Φαίνεται ότι ο Χάρης Καρώνης έχει άλλες βλέψεις και άλλους στόχους, που δεν βρίσκονται κοντά με την JP Morgan, την ώρα που η αμερικανική τράπεζα ήταν συνεπής στις συμβατικές υποχρεώσεις της. Μάλιστα εξαγόρασε και ομολογιακό δάνειο που είχε συνάψει η Viva Wallet.

Αλλά και στην JP Morgan δεν θέλουν να τους περνούν για «Αμερικανάκια», καθώς βλέπουν ότι η αποτίμηση του πρώτου ελληνικού… μονόκερου σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζει τα ποσά που είχαν ακουστεί.

Η εξαγορά του 49% της εταιρείας με το τίμημα στο 1,5 δισ. ευρώ, που αποτιμήθηκε το 100% της Viva, είναι πολλαπλάσιο των εσόδων.

Η Viva Wallet, ενώ παρουσιάζεται να έχει πραγματοποιήσει 7,4 δισ. συναλλαγές και να δραστηριοποιείται σε 24 χώρες, έκλεισε τη χρήση 2021 με ζημίες 17 εκατ. ευρώ, αρκετά υψηλότερες από αυτές του 2020 (7,34 εκατ. ευρώ).

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η συνολική αξία της δεν υπερβαίνει τα 700 εκατ. ευρώ, οπότε το πωλούμενο 48,1%  φτάνει έως το ποσό των 350 εκατ. και σίγουρα σε καμιά περίπτωση τα 800 εκατ. ευρώ που ζητούσε η πλευρά Καρώνη.

Όλα δείχνουν πως μάλλον η συμφωνία οδηγείται σε ναυάγιο…

Διαβάστε ακόμη: