search

AREA 51

Οι επιλεκτικές και ύποπτες χρηματοδοτήσεις των τραπεζών σε ολίγους διαπλεκόμενους, ημέτερους και διεθνείς επενδυτές, τους οποίους δεν δανείζει καμία ξένη τράπεζα!

Η πρόφαση των υψηλών επιτοκίων και το ζήτημα φερεγγυότητας των ξένων επενδυτών που χωρίς ρίσκο και χωρίς να βάλουν ούτε ένα ευρώ, αγοράζουν ξενοδοχεία, ακίνητα και επιχειρήσεις!

Οι επιλεκτικές και ύποπτες χρηματοδοτήσεις των τραπεζών σε ολίγους

Μια περίεργη και συγχρόνως ύποπτη εξέλιξη λαμβάνει χώρα κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, το οποίο «δήθεν» έχει αυξήσει τις δανειοδοτήσεις και τις ροές χρήματος προς τις επιχειρήσεις!

Και μάλιστα καυχάται γι ‘ αυτό, αποκρύπτοντας ωστόσο την αλήθεια ότι οι τραπεζικές χρηματοδοτήσεις κατευθύνονται σε ολίγους, εκλεκτούς, ημέτερους και κυρίως ξένους επενδυτές, που αντί να φέρνουν φρέσκο χρήμα στη χώρα μας, που έχει ανάγκη η οικονομία και ο τόπος, παριστάνουν τους «μάγκες με ξένα κόλλυβα» όπως λέει ο σοφός λαός!

Και είναι γεγονός ότι σχεδόν όλες ανεξαιρέτως οι εξαγορές και επιθετικές κινήσεις των ξένων επενδυτών, κυρίως στο χώρο των ξενοδοχείων και του real estate αλλά και επιχειρηματικών κέντρων πραγματοποιούνται με ντόπια κεφάλαια που καλύπτουν κατά πληροφορίες σχεδόν το 100% της επένδυσης, χωρίς ο ξένος επιχειρηματικός παράγοντας να αναλαμβάνει κανένα απολύτως ρίσκο και με μόνες εγγυήσεις το προϊόν της απόκτησης, τις μετοχές της εξαγοραζόμενης εταιρίας και τα περιουσιακά της στοιχεία!

Το γεγονός τούτο είναι τουλάχιστον πρωτοφανές, στρεβλό και ύποπτο, καθώς ΚΑΜΜΙΑ ξένη τράπεζα δεν προτίθεται να χρηματοδοτήσει τις επενδυτικές κινήσεις των εν λόγω επιχειρηματικών κέντρων, τα οποία το «έχουν παραξηλώσει» αγοράζοντας με χρήμα του ελληνικού λαού ξενοδοχεία και ακίνητα και χρηματοδοτώντας – στο τζάμπα επί της ουσίας- μεγάλα επενδυτικά projects και επιθετικές κινήσεις!

Και μπορεί οι τράπεζες να υποστηρίζουν ότι με την αύξηση των επιτοκίων βγαίνουν κερδισμένες, ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι το πραγματικό κέρδος θα προσδιοριστεί στον τελικό λογαριασμό, διότι αν ο επενδυτής αποδειχθεί αφερέγγυος ή ανίκανος να διαχειρισθεί την επένδυση, το δάνειο θα σκάσει, θα καταστεί επισφαλές!

Άρα πρωτίστως εκείνο που θα πρέπει να απασχολεί την τράπεζα είναι η φερεγγυότητα του πελάτη και δευτερευόντως το ύψος του δανείου.

Τέλος, είναι απαράδεκτο την ώρα τούτη κατά την οποία γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, οι εγχώριες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να είναι αποκλεισμένες προς όφελος της διαπλοκής, των μεγάλων συμφερόντων και των αμφίβολης προέλευσης και φερεγγυότητας ξένων επενδυτών, όπως ενδεικτικά αναφέρονται οι Εβραίοι των ξενοδοχείων, που στην κυριολεξία χωρίς να βάλουν ούτε ένα ευρώ έχουν αγοράσει τη μισή Αθήνα, με τις πλάτες των τραπεζιτών…

Διαβάστε ακόμη: