search

MAIN STREET

Μέσι vs Κριστιάνο Ρονάλντο: Κόντρα και στο σύμπαν των κρυπτονομισμάτων

Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο δεν ανταγωνίζονται μόνο στα ποδοσφαιρικά γήπεδα του Κατάρ

Μέσι vs Κριστιάνο Ρονάλντο: Κόντρα και στο σύμπαν των κρυπτονομισμάτων

Τα βλέμματα των ποδοσφαιρόφιλων του πλανήτη είναι στραμμένα στο Μουντιάλ του Κατάρ, με δύο από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές της εποχής μας, Λίονελ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο να κλέβουν ήδη την παράσταση στα γήπεδα του εμιράτου.

Ωστόσο, οι ποδοσφαιρικές τους ικανότητες δεν είναι ο μοναδικός λόγος. Η αγορά για τα fan tokens, ένα κοκτέιλ κρυπτογράφησης και αθλητισμού, βρίσκεται στο επίκεντρο στην έρημο του Κατάρ, εν μέσω της μεγάλης αναταραχής που επικρατεί στην αγορά των crypto.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, το ενδιαφέρον για αυτή τη εξειδικευμένη κατηγορία κρυπτονομισμάτων, που συνήθως συνδέεται με αθλητικές ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα ή η Βραζιλία, έχει ενισχυθεί με φόντο το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που ξεκίνησε στις 20 Νοεμβρίου.

Ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών για τα εν λόγω token αυξήθηκε σε περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια τον Νοέμβριο,  από 32 εκατομμύρια δολάρια τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Kaiko, μια εταιρεία δεδομένων κρυπτογράφησης με έδρα το Παρίσι.

“Έχουμε δεκαπλάσια αύξηση του όγκου συναλλαγών, η οποία είναι τεράστια για αυτά τα tokens”, δήλωσε η αναλύτρια έρευνας, Dessislava Aubert.

Για ορισμένους αγοραστές, αυτά τα token προσφέρουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με την ομάδα τους και να κερδίσουν προνόμια, όπως η ευκαιρία να κερδίσουν βραβεία και να ψηφίσουν για τα τραγούδια που παίζονται στους αγώνες. Για άλλους, τα εμπορεύσιμα νομίσματα παρέχουν μια νέα επενδυτική ευκαιρία.

Ωστόσο, χρειάζεται ένας γενναίος επενδυτής που θα προσπαθήσει να μαντέψει οποιαδήποτε λογική σχέση μεταξύ των ακανόνιστων τιμών των νομισμάτων και των γεγονότων του πραγματικού κόσμου.

Μέσι ή Κριστιάνο Ρονάλντο;

Το token της Αργεντινής του Λιονέλ Μέσι σημείωσε «βουτιά» κατά 25% στα 5,26 δολάρια μετά την ήττα-σοκ της ομάδας από τη Σαουδική Αραβία στον εναρκτήριο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Ωστόσο, υποχώρησε περαιτέρω κατά 22%,  ακόμη και μετά τη νίκη της ομάδας επί του Μεξικού.

Το token της Πορτογαλίας του Κριστιάνο Ρονάλντο σημείωσε άνοδο 119% στα 7 δολάρια τις 10 ημέρες που προηγήθηκαν του τουρνουά, αλλά στη συνέχεια έχασε σχεδόν τη μισή του αξία, παρόλο που ήταν αήττητη και πρώτη στον όμιλό της ενόψει της αναμέτρησης με την Ουρουγουάη τη Δευτέρα, την οποία κέρδισε για να προκριθεί στη νοκ-άουτ φάση.

Αντίστοιχα, το token της Άρσεναλ έχει υποχωρήσει κατά 12,5% από την αρχή της σεζόν στα 1,68 δολάρια, παρά τη λαμπρή πορεία της στην κορυφή της αγγλικής Premier League.

Η ευρύτερη κακοδαιμονία της αγοράς κρυπτογράφησης ευθύνεται εν μέρει για την πτώση των τιμών, σύμφωνα με τους ερευνητές που δήλωσαν ότι τα ριψοκίνδυνα assets δέχονται πλήγμα καθώς οι επενδυτές αποφεύγουν τον κίνδυνο.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς για τα token των οπαδών σημείωσε  άλμα στα 401 εκατομμύρια δολάρια το Σαββατοκύριακο της έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, από 256 εκατομμύρια δολάρια περίπου 10 ημέρες νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinGecko, αλλά έκτοτε έχει υποχωρήσει ξανά κάτω από τα 300 εκατομμύρια δολάρια.

Η Socios, η οποία προωθείται από τον Μέσι, είναι ο μεγαλύτερος παίκτης σε αυτό το κομμάτι της βιομηχανίας κρυπτογράφησης. Διευκολύνει τη διαπραγμάτευση των περισσότερων fan coins, περιγράφοντας την αγορά τέτοιων token ως συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα πιστότητας με αποκλειστικά οφέλη και βραβεία.

Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους του πλανήτη έχουν λανσάρει tokens που υποστηρίζονται από τη Socios, συμπεριλαμβανομένων των Παρί Σεν Ζερμέν, Μάντσεστερ Σίτι, Ίντερ Μίλαν και Ατλέτικο Μαδρίτης, καθώς και των εθνικών ομάδων της Πορτογαλίας και της Αργεντινής, με τις αγοραίες αξίες των tokens να κυμαίνονται από περίπου 7 εκατομμύρια δολάρια έως 21 εκατομμύρια δολάρια.

Ο όγκος συναλλαγών για το token Chilliz που συνδέεται με τη Socios, το οποίο οι χρήστες αγοράζουν προκειμένου να το ανταλλάξουν με τα token της ομάδας τους, έφτασε σε υψηλό επτά μηνών στις αρχές Νοεμβρίου πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά έκτοτε έχει υποχωρήσει κατά 40% από την κορυφή αυτή.

Διαβάστε ακόμη: