Αντιστέκονται στην ευρεία μεταβλητότητα των αγορών οι τιμές του χρυσού, ο οποίος φαίνεται να αποσυνδέεται κάπως από τους παραδοσιακούς παράγοντες που οδηγούν την τιμή του – ομόλογα και δολάριο.

Ακόμα και όταν η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου αλλά και ο δείκτης του δολαρίου αυξήθηκε από τα χαμηλά, το πολύτιμο μέταλλο διατηρήθηκε στα 1.800 δολ. ανά ουγγιά.

Φαίνεται πως κάποια “φάλαινα” (ισχυρός θεσμικός επενδυτής) έχει… κεντράρει στα 1.800 δολάρια και αγοράζει σε κάθε πτώση μην αφήνοντας το μέταλλο να χάσει τη στήριξη, σχολιάζει το Bloomberg.

Ανθεκτικός στην πτώση ο χρυσός - Κρατάει τα $1.800

Παρά το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον λόγω των ζητημάτων που έχουν προκύψει στην εφοδιαστική αλυσίδα, του αυξανόμενου πληθωρισμού και των παρατεταμένων κινδύνων πανδημίας, οι στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America έχουν σημειώσει ότι ορισμένες από τις ροές επενδύσεων σε χρυσό ήταν πολύ ανθεκτικές.

«Υπάρχουν σημαντικές μετατοπίσεις που κρύβονται κάτω από τον πληθωρισμό, τα επιτόκια και τις νομισματικές κινήσεις, αυξάνοντας την ελκυστικότητα της διατήρησης του κίτρινου μετάλλου σε ένα χαρτοφυλάκιο και υποστηρίζοντας την πρόβλεψή μας για μέση τιμή του χρυσού στα 1.925 δολ. ανά ουγγιά για το 2022», ανέφεραν οι αναλυτές της BofA σε ενημερωτικό σημείωμα στο τέλος Ιανουαρίου.

Την ίδια στιγμή, κομβικό ρόλο για την ανθεκτικότητα του χρυσού, σύμφωνα με την UBS, είναι ο συνδυασμός αυξημένης ζήτησης για αντιστάθμιση χαρτοφυλακίου και η πεποίθηση ότι η Fed «μένει πίσω από την καμπύλη» για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού ή ότι προχωρά σε υπερβολική σύσφιξη πολιτικής, προκαλώντας επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Πτώση στο β΄εξάμηνο του 2022 βλέπει η UBS

Σε ενημερωτικό τους σημείωμα, οι αναλυτές της UBS τόνισαν ότι τα «δοκιμασμένα χαρακτηριστικά» του χρυσού είχαν ξανά λάμψει έναντι άλλων κοινών στοιχείων του χαρτοφυλακίου, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών assets όπως το Bitcoin.

«Από τη μία πλευρά, η συνολική σταθερότητα ενόψει μιας hawkish στροφής από τη Fed, το γεγονός ότι οι παράγοντες της αγορά άρχισαν να προεξοφλούν επιθετικές αυξήσεις αμερικανικών επιτοκίων το 2022 αλλά και η αύξηση των αποδόσεων των 10ετών αμερικανικών ομολόγων, έχει εκπλήξει ορισμένους» επισημαίνεται στο ίδιο ενημερωτικό σημείωμα.

«Αλλά, από την άλλη πλευρά, η αντοχή του κίτρινου μετάλλου είναι σε γενική γραμμές σύμφωνη με την εκτίμηση μας που προκύπτει από το μοντέλο εύλογης αξίας, που επί του παρόντος δίνει τιμή περί τα 1.750 δολ. ανά ουγγιά» αναφέρεται επίσης.

Τα μοντέλα της UBS δείχνουν ότι η υψηλότερη μεταβλητότητα στην αγορά μέχρι στιγμής, όπως προκύπτει από τον δείκτη VIX, αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης για τις τιμές του χρυσού.

«Για παράδειγμα, αν συνδέσουμε τη μακροπρόθεσμη μέση τιμή του VIX στα 19,5, αυτό θα σήμαινε μια τιμή χρυσού περίπου 1.575 δολ. ανά ουγγιά. Ως εκ τούτου, όπως έχουμε υποστηρίξει, το α’ τρίμηνο του 2022, η αυξημένη ζήτηση για αντιστάθμιση χαρτοφυλακίου υποστηρίζει την πρόβλεψή μας για τιμή στα 1.800 δολ. ανά ουγγιά», δήλωσαν οι αναλυτές της UBS.

Ωστόσο, η UBS διατηρεί την εκτίμηση για πτώση του χρυσού στο εύρος των 1.650-1.700 δολ. ανά ουγγιά το β’ εξάμηνο του 2022. Αυτό σημαίνει ότι το κλίμα κινδύνου θα βελτιωθεί καθώς οι απειλές της παραλλαγής Omicron του κορωνοϊού αλλά και του πληθωρισμού θα χαλαρώσουν.

Η δική μας εκτίμηση: Ο πληθωρισμός μόλις που ξεκίνησε να δείχνει τα δόντια του… Σε καμία περίπτωση δεν έχουν αποτιμηθεί οι συνέπειές του στην αγορά ακόμη. Τα αποπληθωριστικά asset όπως ο χρυσός και το ασήμι έχουν μεγάλα περιθώρια κέρδους μακροπρόθεσμα…

Μετοχές και ομόλογα δε θα σας σώσουν από τον πληθωρισμό

Είναι αργά να αποφευχθεί το κραχ, είτε αυξηθούν τα επιτόκια είτε όχι

Η αγορά blockchain θα ξεπεράσει τα $100 τρισ. έως το 2028

Πληθωρισμός: Μετά τον Τούρκο, σειρά έχουμε εμείς…