Με τη Eurobank να κάνει το τελευταίο βήμα για την πλήρη απεμπλοκή από το Ελληνικό Δημόσιο εξαγοράζοντας το 1,4% των μετοχών της που κατέχει σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την ολοκλήρωση την επομένη εβδομάδα των διαδικασιών για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο των μετοχών της Optima Bank, μπορεί να ανοίγει (ή και να κλείνει) ένας κύκλος για τη χρηματιστηριακή αγορά.

Αυτές οι ειδήσεις υπό διαφορετικές συνθήκες θα αρκούσαν και μόνο για επικράτηση θετικού κλίματος στο χρηματιστήριο που θα ενισχυόταν από το πλήθος των θετικών εταιρικών ειδήσεων.

Οι συνθήκες όμως και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα σε πολλά επίπεδα δεν φαίνεται να το ευνοούν.

Πρώτο και κύριο, τώρα μόλις αρχίζει να γίνεται αντιληπτό το μέγεθος των προβλημάτων για τη χώρα και την οικονομία, αλλά και την κοινωνία, που αφήνουν πίσω τους οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Αν και η ανθρώπινη φύση μπορεί να απωθεί τα αρνητικά γεγονότα, οι τεράστιες ζημίες που προκάλεσαν τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα απαιτούν πολύ χρόνο και σημαντικά κεφάλαια για να αποκαταστήσουν τις ζημίες έστω και σε περιορισμένο πεδίο.

Τρεις σημαντικές προκλήσεις για την ελληνική οικονομία

Βαρύς ο χειμώνας

Από την άλλη πλευρά, το μέσο ελληνικό νοικοκυριό θα κληθεί να πληρώσει ακριβά κατά τους επόμενους μήνες τις συνέπειες της θεομηνίας, αλλά και τη ανεξέλεγκτη αξιοποίησή τους από τους κάθε λογής κερδοσκόπους.

Η κυβέρνηση δηλώνει, βέβαια, ότι έχει λάβει και θα εξακολουθεί να λαμβάνει όλα τα μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας, αλλά το ζητούμενο είναι αυτό να περάσει από τον χώρο των διακηρύξεων και στην πράξη, πράγμα που προς το παρόν δεν διαπιστώνεται.

Το αντίθετο θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς, καθώς και οι συνθήκες στην Ευρωζώνη διατηρούν τις ανατιμητικές τάσεις, όπως αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, σύμφωνα με τα οποία το ελαιόλαδο στην Ισπανία πωλείται σε προστατευόμενες συσκευασίας με… συναγερμό έναντι των κλοπών λόγω της εκτόξευσης των τιμών του.

Όσο για τα επιτόκια, οι τιμές τους καλά κρατούν αφού η ΕΚΤ τα αύξησε για δέκατη συνεχόμενη φορά, με τους σκληρούς του Βορρά να επιμένουν.

Εξαίρεση ο Γιάννης Στουρνάρας που όπως μεταδίδει το Reuters την ώρα που πολλοί υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής, όπως οι συντηρητικοί από τον Βορρά, κρατούν σταθερά στο τραπέζι ακόμη μια αύξηση επιτοκίων, ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης δηλώνει ότι ούτε η τελευταία κίνηση ήταν απολύτως απαραίτητη και ότι η υπερβολική αυστηροποίηση της πολιτικής έχει προκαλέσει κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

«Πιστεύω ότι έχουμε φτάσει στην κορυφή των επιτοκίων», ανέφερε στην Boersen-Zeitung. «Όπως έχουν τα πράγματα, υποθέτω ότι το επόμενο βήμα μας θα είναι η μείωση των επιτοκίων». Όμως ο ίδιος δεν τρέφει αυταπάτες, εκτιμά ότι ο πληθωρισμός, που βρίσκεται ακόμη πάνω από το 5%, θα υποχωρήσει ξανά στον στόχο του 2% μέχρι το τέλος του 2025 ή λίγο νωρίτερα.

Τέλη Σεπτεμβρίου ξεκινάει επίσημα η «φυγή» του ΤΧΣ από τις Ελληνικές Τράπεζες

Το ΤΧΣ και οι τράπεζες

Με τις οικονομίες να βρίσκονται σε περιδίνηση, το πολιτικό σκηνικό στη χώρα τρεις μόλις μήνες μετά τις εκλογές παρουσιάζει πρωτοφανή ρευστότητα.

Τα πανθομολούμενα προβλήματα αποτελεσματικής λειτουργίας της κυβέρνησης αντί να επιλύονται κρύβονται κάτω από περίεργα λεκτικά σχήματα και πολιτικούς ακροβατισμούς και απειλούν να επανεμφανιστούν στην, κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πρώτη «αναποδιά».

Έτσι το ερώτημα -γιατί ανάλογες καταστάσεις καταγράφονται στο σύνολο του πολιτικού προσωπικού- είναι πόσο μπορεί να αντέξει ακόμη η επικοινωνία έναντι της ουσίας και της πραγματικότητας.

Υπό αυτά τα δεδομένα, δίχως άλλο θετική κίνηση αποτελεί η εξαγορά του ποσοστού του ΤΧΣ από την Eurobank, όπως και η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να εξαγοράσει το 1,5% των μετοχών της μέσω του Χρηματιστηρίου με εύρος τιμών 1-15 ευρώ, αλλά το γενικότερο κλίμα εξακολουθεί να μην επηρεάζεται σημαντικά.

Όσο για τα σχέδια για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τρεις μεγάλες συστημικές τράπεζες, για αυτά υπάρχει ο κίνδυνος να εξακολουθήσουν να βρίσκονται επί χάρτου για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, εκτός βέβαια και αν οι συνθήκες τόσο διεθνώς όσο και εσωτερικά δείξουν ότι το κλίμα αισιοδοξίας επανέρχεται στις αγορές.

Σε διαφορετική περίπτωση ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου θα συνεχίσει την πλαγιοκαθετική του πτήση και οι 1.200 μονάδες θα περάσουν στο παρελθόν.

Άλλωστε, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ για τον Σεπτέμβριο το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά μόλις 0,6% το 2023 και κατά 1,1% το 2024.

Τα εν λόγω μεγέθη είναι μειωμένα κατά 0,3% και κατά 0,4%, αντίστοιχα, σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουνίου.

Στις επιμέρους χώρες της Ευρωζώνης, η Γερμανία θα εμφανίσει οριακή ύφεση 0,2% το 2023 και ανάπτυξη 0,9% το 2024, με τον ΟΟΣΑ να «κατεβάζει» κατά 0,2% και κατά 0,4%, αντίστοιχα, τις εκτιμήσεις του σε σχέση με το report του καλοκαιριού.

Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία θα καταγράψει ανάπτυξη 1%, η Ιταλία 0,8% και η Ισπανία 2,3% μέσα στο τρέχον έτος, ενώ για το 2024 ο ΟΟΣΑ περιμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,2%, κατά 0,8% και κατά 1,9%, αντίστοιχα.

Αυτά συμφώνησαν Ελλάδα - Τουρκία για το μεταναστευτικό – Το καλό κλίμα Κυριάκου Μητσοτάκη- Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέχρι τον Δεκέμβριο δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για διεκδικήσεις και από την Ελλάδα – Αν δεν έχουμε συμφωνία, θα έχουμε τριπλασιασμό των μεταναστών στην χώρα σε σχέση με το 2022!

Αυτά συμφώνησαν Ελλάδα και Τουρκία για το μεταναστευτικό – Απαιτήσεις και ανταλλάγματα εκατέρωθεν -Το καλό κλίμα Μητσοτάκη και Ερντογάν δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για διεκδικήσεις και από την Ελλάδα – Αν δεν έχουμε συμφωνία, θα έχουμε τριπλασιασμό των μεταναστών στην χώρα σε σχέση!

Σε ένα από τα πιο σοβαρά θέματα για την Ελλάδα έχει εξελιχθεί το μεταναστευτικό, καθώς ειδικά την τελευταία δεκαετία η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το χρησιμοποιεί ώστε να αλλοιώσει τον ελληνικό πληθυσμό και παράλληλα να εκβιάζει συνεχώς, απαιτώντας να κάνουμε πίσω σε διάφορα θέματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Τούρκοι επιτρέπουν σε… ορδές μεταναστών (στην πλειοψηφία τους όχι πρόσφυγες, αλλά παράνομοι μετανάστες) να φτάνουν στα σύνορα της χώρας μας, είτε από την θάλασσα και το Αιγαίο, είτε από την ξηρά και τον Έβρο.

Το τελευταίο διάστημα και μετά τις συναντήσεις που έγιναν ανάμεσα στις δύο χώρες (Μητσοτάκης – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη) και που πρόκειται να γίνουν, η ελληνική πλευρά εκτιμά πως μπορεί να υπάρξει μια «ύφεση» από πλευράς Τούρκων και το φαινόμενο να…ηρεμήσει.

Παράλληλα η Ελλάδα εκτιμά πως η Τουρκία δείχνει καλή θέληση και λόγω της επικείμενης συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου.

Εκεί το μεταναστευτικό θα συζητηθεί από όλες τις χώρες και εκτιμάται ότι υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει μία συμφωνία για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Oι προχωρημένες συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας βρίσκουν τις δύο χώρες να συμφωνούν σε ένα πλαίσιο κινήσεων.

Η Ελλάδα βάζει και αυτή θέματα στην ατζέντα που την αφορούν πολύ, όπως το μεταναστευτικό καθώς μετά το ναυάγιο στην Πύλο, έχουν αυξηθεί οι μεταναστευτικές ροές και ενδεχομένως μέχρι τέλος του χρόνου να έχουν τριπλασιαστεί σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Η συμφωνία για το μεταναστευτικό θα έχει συμπληρωματικό χαρακτήρα στην συμφωνία που θα προσπαθήσει να κάνει και η Ευρώπη με την Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να δούμε ανταλλάγματα της Ευρώπης προς την Τουρκία όπως μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση με νέα κεφάλαια, ενώ στο τραπέζι είναι και η άρση βίζας για τους Τούρκους πολίτες εντός χωρών Σένγκεν.

Πάντως, η συμφωνία για το μεταναστευτικό μεταξύ των δύο χωρών αναμένεται να περιλαμβάνει:

  • Περιορισμό μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα
  • «Χτύπημα» στα κυκλώματα των διακινητών που δρουν εντός της τουρκικής επικράτειας
  • Αύξηση του επιπέδου συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας (Αρχές, Λιμενικό κ.α)
  • Ταυτόχρονα, το αρμόδιο υπουργείο προωθεί νομοσχέδιο που θα διευκολύνει την εργασία των μεταναστών, σε μία σειρά από τομείς. Όπως, για παράδειγμα, η γεωργία και οι κατασκευές όπου χρειάζονται 350.000 εργάτες.
  • Επίσης το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης θα περιλαμβάνει για το μεταναστευτικό
  • Μείωση στα τρία χρόνια (από επτά) για τη δυνατότητα εργασίας των μεταναστών.
  • Διεκδίκηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για προγράμματα εκπαίδευσης.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Αλέξης Τσίπρας και ο… Ανδρέας Παπανδρέου

Σε λευκή απεργία η αριστερή πτέρυγα, το Σάββατο η μάζωξη της «Ομπρέλας» για να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις – Παλινόρθωση συστήματος Κοτζιά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και από κοντά και ο Πάνος Καμμένος, το παρεάκι του ναυάρχου!

Οι πρώτες κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη στην αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ότι κανένας πέραν του κύκλου Τσίπρα θέλει να μπει στο στενό κομματικό μηχανισμό.

Είναι κοινή πεποίθηση ότι αργά ή γρήγορα θα έχουμε διάσπαση. Προφανώς, όχι τώρα άμεσα.

Η αριστερή πτέρυγα έχει αποφασίσει να απέχει.

Μάλιστα, διενεργεί καθημερινά συγκεντρώσεις και μαζώξεις για να αποφασιστεί η επόμενη ημέρα.

Όπως αυτή που θα γίνει το Σάββατο σε χώρο που θα γίνει γνωστό σήμερα αργά το βράδυ.

Το σχέδιο είναι να υπάρξει σαματάς στο Συνέδριο και να κατοχυρωθούν οι διαφωνίες για την πορεία του κόμματος από όλα τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Ουσιαστικά θα είναι ένα Συνέδριο εσωστρέφειας.

Γι’ αυτό και τα στελέχη δίπλα στον Κασσελάκη, όπως ο Νίκος Παππάς έχουν εισηγηθεί να μην γίνει κανένα Συνέδριο τώρα ώστε να μην δημοσιευτούν οι εσωτερικές διαφωνίες. Άλλη μία αντιδημοκρατική εισήγηση…

Φανταστείτε, ο Κασσελάκης που προοιωνίζεται το νέο, θα φέρει στο κόμμα την Ρένα Δούρου της Μάνδρας και του Ματιού, τον Νίκο Παππά του Ειδικού Δικαστηρίου, τον Παύλο Πολάκη που θα βάλει στην φυλακή δημοσιογράφους και δικαστικούς, τον Νίκο Κοτζιά του ξεπουλήματος της Μακεδονίας και φυσικά τον Αλέξη Τσίπρα που έχει φθαρεί πολιτικά.

Και φυσικά την Δώρα Αυγέρη που προκλητικά είπε ότι είναι «το νέο στον ΣΥΡΙΖΑ» παρόλο που δεν κατάφερε να βγει βουλευτής.

Ο Πάνος Καμμένος, μόνο λείπει για να δέσει το γλυκό και η αθώα φωτογραφία με τον ναύαρχο Αποστολάκη ίσως να μην είναι και τόσο αθώα…

Το θέμα είναι ότι επιχειρηματικά κέντρα στηρίζουν τον Κασσελάκη.

Ένας επιχειρηματίας στηρίζει με θέρμη τον Αποστολάκη και ένας άλλος τον Παύλο Πολάκη…

Η αριστερή πτέρυγα θα μείνει σε «λευκή απεργία» μέσα στο κόμμα για πολύ καιρό.

Κανένα στέλεχος δεν θα δεχτεί θέση στο νέο μηχανισμό που στήνει ο Κασσελάκης.

Η ίδια η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ που είχε στηρίξει την Έφη Αχτσιόγλου βράζει με την απόφαση Κασσελάκη να αναβάλει το Φεστιβάλ Σπούτνικ.

Η Έφη Αχτσιόγλου σε συνεννόηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο θα περιμένει θεσμικά τις πρώτες γκάφες της νέας ηγεσίας.

Ήδη, υπάρχει βίντεο που ο Κασσελάκης πάει σε σχολείο ΑΜΕΑ και κάνει κινήσεις παρκούρ στα κάγκελα του σχολείου. Ενσυναίσθηση μηδέν…

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτό το bounce που περίμεναν κάποιοι να κάνει ο Κασσελάκης στο κόμμα δεν ήρθε ποτέ.

Υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά υπάρχει και καταδίκη του κόσμου.

Είναι ενδεικτικό ότι έχει πολλές αρνητικές γνώμες για νέος πολιτικός αρχηγός.

Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος δεν εγκρίνει τον πολιτικό περίγυρό του.

Αν δεν είχε δίπλα του την τρόικα Πολάκη-Τσίπρα-Παππά και τώρα και το Ν. Κοτζιά, ίσως τα δεδομένα να ήταν διαφορετικά.

Όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση θα βρει αλλού έκφραση.

Είτε με διάσπαση πριν τις ευρωεκλογές, είτε μετά τις ευρωεκλογές.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας (πολύ γνωστός) εφοπλιστής που του άρεσε να τον δένουν με αλυσίδα στο λαιμό και να τον σέρνουν σαν σκύλο – Η εξομολόγηση μιας Ελληνίδας μοντέλας, σε πάρτι των Νοτίων Προαστείων!

Επειδή πολλά λέγονται και πολλά ακούγονται για τον θαυμαστό κόσμο των εφοπλιστών, υπήρξα πριν από λίγο καιρό άθελα μου, στο περιθώριο ενός πάρτι στα Νότια Προάστεια, αυτόπτης ωτακουστής μιας πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης μεταξύ ενός οικονομικού – επιχειρηματικού παράγοντα της αγοράς και ενός πανέμορφου πρώην προβεβλημένου μοντέλου, στον οποίο η γνωστή καλλονή που κυριάρχησε σε ιλουστρασιόν περιοδικά πριν από μια δεκαετία, διηγούταν ιδιαίτερες και πέραν των ορίων καταστάσεις που συνάντησε στην πολυτάραχη ερωτική της ζωή!

Μέσα στη παραζάλη του καπνού και του αλκοόλ, η πασίγνωστη μοντέλα, εξομολογήθηκε μεταξύ άλλων στον περίεργο συνομιλητή της, που είχε γίνει φορτικός για να μάθει κουτσομπολιά και ιδιαιτερότητες προβεβλημένων προσώπων, ότι η πιο ιδιότυπη ερωτική σχέση που είχε συνάψει στο παρελθόν, ήταν με έναν πολύ γνωστό εφοπλιστή, στον οποίο άρεσε να τον δένει με μια αλυσίδα στον λαιμό και να τον σέρνει από το σαλόνι του διαμερίσματος του μέχρι το κρεβάτι, σαν τον σκύλο! Ομολογώ ότι κάτι τέτοιο δεν είχα ξανακούσει.

Οπότε απομακρύνθηκα από την ομήγυρη διακριτικά, αφήνοντας την γνωστή και πανέμορφη μοντέλα, να εξομολογείται τις διαχρονικές εμπειρίες της, χωρίς βεβαίως να αποκαλύπτει ονοματεπώνυμα, αλλά μιλώντας μόνο αορίστως και σε σχέση με το παρελθόν και όχι το σήμερα!

Στον «πάγο» οι σχέσεις μεταξύ ισχυρής (τρόπος του λέγειν) κυρίας του εφοπλισμού με πανίσχυρη κυρία της κεντρικής εξουσίας - Η κυρία του εφοπλισμού φέρεται να έχει απωλέσει τα στηρίγματα της άνωθεν…

Στον «πάγο» οι σχέσεις μεταξύ ισχυρής (τρόπος του λέγειν) κυρίας του εφοπλισμού με πανίσχυρη κυρία της κεντρικής εξουσίας – Η κυρία του εφοπλισμού φέρεται να έχει απωλέσει τα στηρίγματα της άνωθεν…

Μια ισχυρή (τρόπος του λέγειν) κυρία του εφοπλισμού (μην φανταστείτε τίποτα τάνκερ, αλλά μόνο σύγχρονες «παντόφλες» για μεταφορά οχημάτων), φέρεται να μην απολαμβάνει πια της φιλίας πανίσχυρης κυρίας της εξουσίας, στην οποία στηρίχθηκε και σε μεγάλο βαθμό οφείλει την θεσμική της ανέλιξη!

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εδώ και αρκετό καιρό οι σχέσεις των δύο κυριών, του εφοπλισμού και της εξουσίας, έχουν παγώσει, για αδιευκρίνιστους λόγους!

Την ίδια στιγμή η θεσμική εφοπλίστρια φέρεται να χάνει πολλά από τα στηρίγματα της άνωθεν, όχι μόνο στην κεντρική εξουσία αλλά και στον εφοπλιστικό κόσμο!

Βεβαίως, η κυρία του εφοπλισμού, είχε και άλλες αλλαγές στη ζωή της, καθώς όπως μαθαίνω, διέκοψε την σχέση της και με τον τελευταίο σύντροφο της, ανοίγοντας πλέον ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή της!

Έτσι, μετά τον Βασίλη, τέλος και ο Δημήτρης!

Βεβαίως, για να είμαστε δίκαιοι, ο Βασίλης (ο παλαιότερος σύντροφος της εφοπλίστριας) δεν κακόπεσε μετά τον χωρισμό!

Αντιθέτως, όπως λένε στα εφοπλιστικά γραφεία του Πειραιά, «χτύπησε τον πρώτο αριθμό του λαχείου»!

Διαβάστε ακόμη: