Όλα τα πράγματα έχουν τον τρόπο τους στο πως λέγονται κάθε φορά, ώστε να γίνονται αποδεκτά και από τις δύο πλευρές του ακροατηρίου.

Ειδικά αν είσαι κεντρικός τραπεζίτης, θα πρέπει και το…σπίτι σου (την ΕΚΤ) να στηρίξεις και στην κυβέρνηση της χώρας σου να στείλεις ευκρινή μηνύματα, τα οποία στη συνέχεια θα…εκλαϊκευτούν, για να γίνουν αντιληπτά και από ευρύτερες κοινωνικές ομάδες.

Μετρ του είδους έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος από την Ισπανία φρόντισε να είναι ιδιαίτερα σαφής για δύο πράγματα, για τα επιτόκια και το αν έπρεπε ή όχι να αυξηθούν και πάλι και για το που μετατίθεται πλέον η ευθύνη εκτόνωσης των πληγών που επέφεραν οι απανωτές αυξήσεις.

Με απλά λόγια, εξήγησε ότι «η νομισματική πολιτική έχει κάνει το καθήκον της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού» και ότι «τώρα εναπόκειται στη δημοσιονομική πολιτική να μειώσει λίγο την πίεση».

Το μπαλάκι δηλαδή από εδώ και στο εξής περνάει σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, με την σαφή υπόδειξη ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να παίξουν τον ρόλο τους στη χαλάρωση των τιμών καταναλωτή, αφού το κόστος δανεισμού έφτασε σε επίπεδο που μπορεί κάλλιστα να είναι η κορυφή.

Προσέξτε τώρα τι μας είπε ο κεντρικός μας τραπεζίτης και κάντε τη… μετάφραση τους: «Μια πιο περιοριστική δημοσιονομική στάση δεν θα ήταν μόνο ένα ευπρόσδεκτο στρατηγικό συμπλήρωμα της πολιτικής της ΕΚΤ, αλλά θα βοηθούσε επίσης στη βελτίωση της αξιοπιστίας του δημόσιου χρέους και στη χαλάρωση του δεσμού με τις τράπεζες» (…;;;) ανέφερε, με την επισήμανση ότι «υπάρχουν συνέργειες που πρέπει να καρπωθούμε».

Τόσο για τον δεσμό με τις τράπεζες”, όσο και για τις “συνέργειες”, θα επανέλθω σύντομα με διευκρινιστικά σχόλια, για να αντιληφθούμε όλοι τα επερχόμενα.

Θυμίζω ότι και ο Γάλλος ομόλογος του κ. Στουρνάρα ζήτησε εφεξής ένα «πιο κατάλληλο μείγμα πολιτικής», ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε επίσης ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναστείλουν τα μέτρα βοήθειας που σχετίζονται με την ενεργειακή κρίση.

Υ.Γ: Ο ίδιος είπε ότι τουλάχιστον η αρχική του επιλογή ήταν να διατηρηθούν σταθερά τα επιτόκια. «Θα προτιμούσα να κρατήσω τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα», αλλά, «αλλά υπήρχαν επιχειρήματα υπέρ και των δύο αποτελεσμάτων – αύξηση και κράτημα – οπότε είμαι εντάξει με την απόφαση που πήραμε». Δηλαδή, να υποθέσω ότι ψήφισε κατά ή συμβιβάστηκε τελικά;…

Διαβάστε ακόμη: