Δεν θέλει και πολύ μυαλό να καταλάβει κανείς, ότι όταν έχεις χτυπήσει την Εγνατία οδό με 1,5 δις. τότε δεν είναι δυνατόν να μην κάνεις οικονομική προσφορά για την Αττική οδό άνω των 3 δις. ευρώ!

Υπό το πρίσμα αυτό, η προσφορά μαμούθ της ΓΕΚ Τέρνα ύψους 3,270 δις. ευρώ, ήταν απολύτως αναμενόμενη για τους καλά γνωρίζοντες αλλά και όσους έχουν αντιληφθεί την ψυχοσύνθεση του Γιώργου Περιστέρη και έρχεται να επιβεβαιώσει απολύτως το Radar αλλά και την Axianews που πρώτοι και σε ανύποπτη χρονική στιγμή ανέδειξαν την πρόθεση του Γ. Περιστέρη «να παίξει τα ρέστα του» στην εμβληματική Παραχώρηση, αλλά και την νέα δυναμική που παρουσιάζει ο Μυτιληναίος που έκανε επίσης μια τεράστια προσφορά στα 3,1 δις. χάνοντας στα …σημεία την Αττική οδό!

Καθώς η διαφορά πρώτης και δεύτερης προσφοράς είναι οριακά πάνω από το 5% που προβλέπει η διακήρυξη για την δυνατότητα του ΤΑΙΠΕΔ να ζητήσει συμπληρωματικές προσφορές!

Και η υποβολή τεράστιας πρότασης από τον όμιλο Μυτιληναίου αποτελεί μια ακόμη δικαίωση και επιβεβαίωση του Radar, που ανέδειξε πλήρως και σε απόλυτο βαθμό όλες τις παραμέτρους του διαγωνισμού!

Απόλυτη δικαίωση αποτελεί και το γεγονός ότι όπως μόνο εμείς γράψαμε η Macquarie δεν προχώρησε σε προσφορά εντυπωσιασμού, αλλά μέσα από ανάλυση σε βάθος επέλεξε να κάνει μια πρόταση κάτω από τα 2,5 δις. θεωρώντας ότι πάνω από τα 2,5 δις. ευρώ, δεν βγαίνει το έργο, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν, των υψηλών επιτοκίων, του κόστους δανεισμού, της δύσκολης αναπροσαρμογής των διοδίων, καθώς και το ότι ο οδικός άξονας έχει ήδη φρακάρει!

Σε απλά λόγια επικράτησε η άποψη ότι η Αττική οδός, δεν είναι αυτό που λένε, ούτε αυτό που φαίνεται.

Δεδομένου ότι επιπλέον δεν υπάρχει κατασκευαστικό αντικείμενο όπως παλιά!

Ωστόσο για την ΓΕΚ Τέρνα τα δεδομένα είναι διαφορετικά και θα πρέπει να αναλυθούν!

Ο Γ. Περιστέρης έχει συνειδητά επενδύσει στις Παραχωρήσεις και στο μυαλό του φέρεται να έχει το «μεγάλο κόλπο» της απόσχισης σε δεύτερο χρόνο των Παραχωρήσεων και της αυτόνομης εισαγωγής στο Χρηματιστήριο!

Σημειώνεται ότι για τον τομέα των Υποδομών υπάρχει πολύ μεγάλο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον!

Πέραν όμως αυτού, η ΓΕΚ Τέρνα μετά το «πάγωμα» της πώλησης της Τέρνα Ενεργειακής στην First, χρειαζόταν μια μεγάλη κίνηση που θα ενεργοποιούσε συν τοις άλλοις το τραπεζικό σύστημα στο να στηρίξει και υποστηρίξει χρηματοδοτικά τις επιθετικές επενδύσεις του Ομίλου και μάλιστα σε μια δύσκολη χρηματοδοτικά χρονική στιγμή κατά την οποία το κόστος του χρήματος είναι ακριβό ενώ ο όμιλος έχει ήδη υψηλό δανεισμό!

Μέσα από από την ευφυή αυτή κίνηση του Γ. Περιστέρη, το «σύστημα» είναι υποχρεωμένο να στηρίξει όχι απλώς την παραχώρηση της εμβληματικής Αττικής οδού, αλλά το συνολικό project της ΓΕΚ Τέρνα η οποία καθίσταται την ώρα τούτη κυρίαρχη!

Και προσωπική εκτίμηση είναι, πως σύντομα θα δούμε εξελίξεις, εκ νέου και στην υπόθεση της Τέρνα Ενεργειακής, έτσι ή αλλιώς…

Big deal Μυτιληναίου στον Καναδά για φωτοβολταϊκό - γίγας άνω του 1GW

Την ίδια στιγμή, πέραν πάσης αμφιβολίας, ο όμιλος Μυτιληναίου αναδεικνύεται ως ένας πολύ ισχυρός παίκτης του συστήματος, και στον χώρο των Υποδομών, που δεν μπορείς να μην τον λάβεις σοβαρά υπόψιν!

Η εκτίμηση μου είναι πως ο Μυτιληναίος βοηθήθηκε τα μέγιστα από την Vinci στην υποβολή τέτοιας πρωτοφανούς πρότασης, μολονότι οι Γάλλοι θεωρούνται συντηρητικοί!

Και τούτο διότι η Vinci σε μια εποχή υψηλών επιτοκίων, έχει πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό!

Υπό την έννοια αυτή και με δεδομένο ότι ο Μυτιληναίος θέλει να διευρύνει το χαρτοφυλάκιο του ενόψει Λονδίνου και εισόδου νέων επενδυτών, πρέπει να έχει χτυπήσει πολύ δυνατά την παραχώρηση του ΒΟΑΚ που σύντομα θα ανοίξουν οι προσφορές όπως μαθαίνω, σε κανένα μήνα δηλαδή, μέσα Οκτωβρίου!

Αντιστοίχως όμως και ο Γ. Περιστέρης θα πρέπει να έχει χτυπήσει ψηλά τον ΒΟΑΚ καθώς οι προσφορές υποβλήθηκαν αφού προηγουμένως οι δύο επιχειρηματίες δεν τα είχαν βρει – με παρέμβαση άνωθεν- στη μοιρασιά 50-50 του μεγάλου οδικού άξονα που πέραν των διοδίων έχει και κατασκευαστικό αντικείμενο γύρω στο 1,5 δις. ευρώ, ίσως και παραπάνω…

Οι φήμες για Γεραπετρίτη Επίτροπο, η δυσαρέσκεια για τον Μαργαρίτη Σχοινά που όχι μόνο δεν βοήθησε προεκλογικά αλλά συμμετείχε στις «συνωμοσίες» ως υποψήφιος πρωθυπουργός κοινής αποδοχής! Πήγε να «προλάβει» καταστάσεις με τη συγκέντρωση της ΝΔ στις Βρυξέλλες ο Αντιπρόεδρος που βρέθηκε στο μάτι του Κυκλώνα για το Κατάρ!

«Φρου φρου κι αρώματα» από τον Γιώργο Γεραπετρίτη: Έβαλε μπροστά τα φίλια ΜΜΕ να τον αποθεώνουν, στον μηδενικό του ρόλο, της «Διπλωματίας των Δημοσίων Σχέσεων», τις χειραψίες και τα τραπεζώματα με τον Φιντάν!

Εντύπωση έχει προκαλέσει στην πιάτσα, η προσπάθεια που καταβάλει ο Γιώργος Γεραπετρίτης, διά μέσω φιλικών ΜΜΕ, να περάσει προς τα έξω μια εικόνα ότι ως Υπ. Εξωτερικών έχει ρόλο και ότι μέσω της Διπλωματίας των Δημοσίων Σχέσεων επιφέρει έργο για τα εθνικά συμφέροντα!

Και επικαλείται τις χειραψίες, τα χαμόγελα και τα τραπεζώματα με τον Τούρκο ομόλογο του Φιντάν!

Όλα αυτά, όταν είναι γνωστό τοις πάσι, ότι ο ρόλος του στο Υπ. Εξωτερικών είναι διακοσμητικός, όταν οι αρμοδιότητες του είναι από μηδενικές έως ανύπαρκτες ενώ τα πραγματικά ηνία της εθνικής διπλωματίας και επί της ουσίας όλες οι αρμοδιότητες, έχουν ανατεθεί στην Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, πρώην πρέσβεως στην Ουάσινγκτον και πρόσωπο που χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη!

Είναι προφανές πως ο Γ. Γεραπετρίτης, που ως γνωστόν υπήρξε ο πιο καλός φίλος του Πίνατ, δεν αντέχει το γεγονός ότι τον πέταξαν ως άχρηστο και ιντριγκαδόρο από το Μαξίμου, όπου άλλοι πλέον κάνουν κουμάντο!

Και τους οποίους εξακολουθεί να υπονομεύει… Παλιά του τέχνη κόσκινο…

Έτσι, έβαλε μπρος τα φίλια Μέσα να τον αποθεώνουν, στο απόλυτο τίποτα του μηδενικού ρόλου του…

Όλοι δουλεύουν για τον Μητσοτάκη – Διασπάσεις στην Ακροδεξιά και αυτονομήσεις στην Κεντροαριστερά – Ο Κασσελάκης μπαίνει σφήνα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, σε απόγνωση ο Ανδρουλάκης – Η ΝΔ κινδυνεύει μόνο από τους «κακούς» υπουργούς της!

Όλα φωνάζουν ανασχηματισμό – Η κυβέρνηση διάγει το χειρότερο τρίμηνο από το 2019 – Την απόφασή του για μικροαλλαγές έχει πάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά ψάχνει το κατάλληλο λόγο και χρόνο για την ανακοίνωσή τους!

Όλα φωνάζουν ανασχηματισμό, μου λένε κορυφαίες κυβερνητικές πηγές αλλά το θέμα είναι πως και πότε.

Η κυβέρνηση δεν ξεκίνησε καλά, ίσως διάγει το χειρότερο τρίμηνο από το 2019.

Η μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων της ΝΔ, των σκεπτόμενων και όχι κάποιων ολίγων εγκάθετων, ομολογεί ότι η σύνθεση της κυβέρνησης έχει τρύπες και ότι το κυβερνητικό οικοδόμημα έχει ρωγμές.

Μια μικρή αναδρομή

Το αλαλούμ με την πανεπιστημιακή αστυνομία, η έφιππη αστυνομία και όλες οι γκάφες α λα Μίστερ Μπιν του Νότη Μηταράκη, το φιάσκο με τους κροάτες χούλιγκαν, ο Πατούλης και τα ζειμπέκικα, η επιδείνωση στο μεταναστευτικό και η έξαρση της εγκληματικότητας και της μικροπαρανομίας, η συνεχιζόμενη ακρίβεια, οι καταστροφικές φωτιές, η κρατική ανεπάρκεια και ο Έβρος που καιγόταν για 15 μέρες… Όλα αυτά δεν είναι υγιή στοιχεία μίας σοβαρής κυβέρνησης.

Η μεγάλη άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων δικαιώνει όλους όσοι υποστήριζαν από την αρχή ότι στην κυβέρνηση πρέπει να υπάρχουν ισχυρά αναχώματα προς την άκρα Δεξιά, με την τοποθέτηση προσώπων που κινούνται δεξιότερα της παραδοσιακής ΝΔ!

Χαμήλωσε ο πήχης αντί να ανέβει

Δυστυχώς όλοι παραδέχονται ότι ο πήχης χαμήλωσε αντί να ανέβει.

Η ανυπαρξία αντιπολίτευσης δημιούργησε φαινόμενα αδράνειας, χαλαρότητας, ωχαδερφισμού…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να κάνει ένα μεγάλο και εκτενές rotation το οποίο, όμως, δεν του έχει βγει σε καλό.

Ίσως, λένε παλιοί πολιτικοί παράγοντες, αν κρατούσε έναν πυρήνα 5-6 υπουργών ακούνητο από την πρώτη θητεία, τα πράγματα να ήταν διαφορετικά.

Οι νέοι υπουργοί θέλουν χρόνο να προσαρμοστούν.

Κάποιοι άλλοι απλά το βλέπουν σαν μια απλή εργασία δημοσιοϋπαλληλική.

Οι ξεχωριστοί ρόλοι των στελεχών του Μαξίμου - Ο Βορίδης στην ώρα Πρωθυπουργού, πιο ισχυρός από τον Γεραπετρίτη ο Παπασταύρου ο οποίος παίρνει και τη εποπτεία της ΕΥΠ - Σε ποια υπουργεία πατάει πόδι ο Σκέρτσος και η συνιστώσα Δοξιάδη - Στον Μπρατάκο τα ΜΜΕ, η επαφή με το κόμμα και κοινωνικούς φορείς!

Συνεχόμενες γκάφες

Όποιος και να είναι ο λόγος, αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει με αυτή τη σύνθεση.

Βουλευτές και στενά πρόσωπα του Πρωθυπουργού έχουν θυμώσει και αγανακτήσει με δηλώσεις και πρακτικές που δεν συνάδουν με το πνεύμα μιας υπεύθυνης μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης.

Δείχνουν συγκεκριμένα πρόσωπα.

Για παράδειγμα, αυτά που δήλωσε εχθές ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης εξισώνοντας θύτη και το θύμα της τραγωδίας του Πειραιά ήταν απαράδεκτα.

Θα έπρεπε να είχε αποπεμφθεί.

Ποιος τον κρατάει στην κυβέρνηση τόσο σθεναρά;

Η πλάστιγγα γέρνει προς το Κέντρο και …στον Ανασχηματισμό! Το κρίσιμο θέμα με τους (ακρο)δεξιούς υπουργούς, η Δικαιοσύνη, η Ανάπτυξη και οι αρμοδιότητες του Εσωτερικών!

Ειλημμένη η απόφαση για ανασχηματισμό

Δεν θα μπούμε σε ονοματολογία γιατί είναι νωρίς.

Όμως, η απόφαση του Πρωθυπουργού να προχωρήσει σε ανασχηματισμό είναι αναγκαία και ειλημμένη.

Όμως, θα πρέπει να μην γίνει έτσι ξεκάρφωτα γιατί θα αναδείξει τις εντελώς λάθος επιλογές του Μαξίμου.

Θα πρέπει να έχει ορίζοντα άνω του τριμήνου και να συνδέεται με ένα γεγονός.

Όπως π.χ η ΔΕΘ 2023, η επενδυτική βαθμίδα ή οι ευρωεκλογές που είναι και το πιθανότερο χρονικό ορόσημο.

Με το σκεπτικό ότι η έλευση επενδυτικής βαθμίδας, η προσπάθεια για εκσυγχρονιστική επιτάχυνση σε όλους τους τομείς χρειάζεται και τις απαραίτητες αλλαγές…

Δεν μπορεί να καθυστερεί άλλο επειδή η αντιπολίτευση είναι τρεις λαλούν και δυο χορεύουν…

Και δεν μπορεί να τούς έχει όλους ικανοποιημένους.

Δεν μπορεί να γίνει έρμαιο επιχειρηματικών υποβολέων ούτε να εξαρτάται από πρόσωπα και καταστάσεις.

Οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ παίρνουν τη μορφή «My Style Rocks» – Ξεκατινιάσματα, ειρωνείες, βυζαντινισμοί και πισώπλατα μαχαιρώματα – Στον δεύτερο γύρο Έφη Αχτσιόγλου και Στέφανος Κασσελάκης και εκεί θα αναλάβουν τα μεγάλα εκδοτικά κέντρα το «βρώμικο» πόλεμο!

Είναι η πρώτη φορά που εσωκομματικές εκλογές κόμματος εξελίσσονται σε τηλεπαιχνίδι και reality της κατώτερης στάθμης.

Οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταντήσει ένα Big Brother ή για να πιάσουμε και το vibe της εποχής «My Style Rocks» που οι περσόνες ξεκατινιάζονται, συνωμοτούν και απεργάζονται έριδες και προδοσίες της τελευταίας στιγμής.

Ανέκδοτο για τον ΣΥΡΙΖΑ η διαδοχή

Η Αριστερά ήταν πάντα σοβαρή στην Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, την έκανε ένα σύντομο ανέκδοτο.

Από την ημέρα που ο Αλαβάνος έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα το δακτυλίδι της διαδοχής.

Που ακούστηκε σε δημοκρατικό κόμμα να έχουμε διαδοχή βασιλικού τύπου…

Όλα αυτά γνωστά. Τουλάχιστον ο Αλέξης Τσίπρας υπήρξε αρχηγός και όχι απλά ένας πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ κρατούσανε πάντα τα προσχήματα, δεν υπήρξαν ποτέ τέτοια παρατράγουδα.

Έφη Αχτσιόγλου: το φαβορί για την ηγεσία ενός κόμματος που -πλην του Τσίπρα- δεν θυμάται τους αρχηγούς του!

Αχτσιόγλου με ακριβές συνήθειες

Η Έφη Αχτσιόγλου διατηρεί τις δυνάμεις της στις αριστερές τάσεις αλλά και σε στελέχη που ήταν κοντά στον πρόεδρο.

Φαίνεται για την ώρα ότι δεν της κάνει και τόσο μεγάλο κακό ο Κασσελάκης.

Επίσης, δεν μπαίνει σε προσωπικές κόντρες και έριδες.

Σε συνέντευξή της ήταν ιδιαίτερα συγκαταβατική για τους υπόλοιπους συνυποψήφιούς της και δεν έδωσε δικαίωμα.

Όμως, έχει τα τρωτά της.

Αυτή η αριστερά με το χαβιάρι, τις ακριβές τσάντες και το δικηγορικό γραφείο με τις μεγάλες χρεώσεις έχει φέρει κόσμο απέναντί της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το… Δημοκρατικό Κόμμα: o μακρύς ο δρόμος για την εξουσία

Επηρμένος αστέρας ο Κασσελάκης

Απεναντίας, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δημιουργήσει διχόνοιες από την αρχή.

Ειρωνεύτηκε τον Στέφανο Τζουμάκα «ότι πήγε τουαλέτα όταν μίλησε στο Συνέδριο», δείγμα ότι είναι επηρμένος.

Επίσης, ήρθε με φόρα αλλά όπως αποδείχθηκε είπε αρκετά ψεματάκια και υπερβολές που δεν μπορεί να δικαιολογήσει, όπως το παραδικαστικό, το ότι πήγε στην Αμερική με την βοήθεια άλλων και ότι ο νονός του είναι μεγάλος εφοπλιστής.

Όσο περισσότερο μιλάει και εκτίθεται, αρχίζει και παίρνει την κάτω βόλτα.

Η μεγάλη δύναμή του είναι η επικοινωνιακή του ορμή, ότι προβάλει τον εαυτό του ως τον άνθρωπο που μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη (;) και ότι μπορεί να τραβήξει από το Κέντρο.

Όταν ο Νίκος Παππάς «δικαίωσε» τον Ευάγγελο Βενιζέλο

Παππάς για τον δεύτερο γύρο

Την ίδια ώρα, άλλοι υποψήφιοι όπως ο Νίκος Παππάς σκέφτονται την επόμενη μέρα.

Δηλαδή, προσπαθούν να προσκολληθούν στα φαβορί για να πιάσουν καλή θέση την επόμενη μέρα.

Ο Παππάς και συνεργάτης του έδωσαν υπογραφές στον Στέφανο Κασσελάκη προκειμένου να επικυρώσει την υποψηφιότητά του.

Όλοι καταλαβαίνουμε γιατί το έκανε αυτό.

Ο δεύτερος γύρος θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο Τσακαλώτος θα στηρίξει την Έφη

Τέλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει πει σε ανύποπτο χρόνο σε συνεργάτες του ότι στον δεύτερο γύρο θα στηρίξει την Έφη Αχτσιόγλου.

Δεν έχει μεγάλη τύχη αλλά έχει επαφές και φιλίες στην Ομπρέλα και η συνεισφορά του θα είναι θετική.

Οι λογικές Πολάκη σε αυτή τη φάση δεν είναι καθόλου επίκαιρες και ελκυστικές.

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι έχει κάνει κακό στο κόμμα αλλά γνωρίζουν ότι έχει μία δύναμη, ειδικά στην Κρήτη.

Όσο για τον Στέφανο Τζουμάκα και μόνο η κόντρα του με τον Κασσελάκη τα λέει όλα για το τι θα κάνει…

Ο βρώμικος πόλεμος από τα φίλια ΜΜΕ

«Πως είναι δυνατόν να δέχεται την στήριξη Πολάκη ένας μπον βιβέρ σαν τον Κασσελάκη» αναρωτιούνται όλοι.

Είναι δυνατόν καθώς η πλευρά Πολάκη τον γνώρισε στον Τσίπρα.

Στον Κασσελάκη έχουν προστρέξει όλοι οι «κατατρεγμένοι» του ΣΥΡΙΖΑ που είτε έμειναν εκτός Βουλής είτε αυτοί που δεν μπορούν να πάνε αλλού.

Δηλαδή κάτι τύπισσες σαν την Δώρα Αυγέρη και κάτι πασοκογενείς που το ΠΑΣΟΚ τους έχει κλείσει την πόρτα.

Βάσει συμμαχιών αλλά και προβλέψεων η Αχτσιόγλου έχει το προβάδισμα.

Αλλά όλα θα κριθούν στον δεύτερο γύρο.

Και φυσικά ο δεύτερος γύρος θα έχει και πολλά πισώπλατα μαχαιρώματα τα οποία θα τα αναλάβουν μεγάλα επιχειρηματικά και εκδοτικά κέντρα.

Τα παραδοσιακά φιλοσύριζα ΜΜΕ (Αυγή, News247, Εφσυν) θα παίξουν την Έφη.

Όμως, κάποια μεγαλύτερα γνωστού επιχειρηματικού ομίλου θα στηρίξουν για τους δικούς τους λόγους τον Κασσελάκη.

Μέσω του δικτύου της Lavipharm θα διανέμεται η φαρμακευτική κάνναβη του εργοστασίου της Κορίνθου – Η παρέα του Άδωνι, Β. Μηλιώνης και Εβραίοι, «τα βρήκαν» με τον Τηλέμαχο Λαβίδα!

Μαθαίνω ότι…
… η παρέα του Άδωνι στην Κόρινθο, δηλαδή Β. Μηλιώνης και Εβραίοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή με εργοστάσιο παραγωγής νόμιμης κάνναβης, φέρονται να έχουν έρθει σε μια σημαντική εμπορική συμφωνία με την Lavipharm για την διανομή μέσω του δικτύου της τελευταίας, των προϊόντων και των παρασκευασμάτων της φαρμακευτικής κάνναβης!

Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για μια πολύ σημαντική εμπορική συμφωνία μεταξύ Εβραίων – Μηλιώνη και Λαβίδα, γεγονός που δημιουργεί ενδιαφέρουσες προοπτικές τόσο για το εργοστάσιο παραγωγής στην Κόρινθο, όσο και για την εισηγμένη εταιρία που βρίσκει πια τα πατήματα της και χαρακτηρίζεται από ένα φιλόδοξο project, που ήδη αποτιμάται πολύ θετικά στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου και απολαμβάνει της εμπιστοσύνης ισχυρών «παικτών» της χρηματιστηριακής αγοράς καθώς και ανερχόμενων θεσμικών επενδυτών!

Διαβάστε ακόμη: