Οι πρώτες εκτιμήσεις για το κόστος των πρωτοφανών καταστροφών που υπέστη η χώρα, αρχικά με τις πυρκαγιές και τώρα με τις εκτεταμένες πλημμύρες, οδηγούν σε ανατροπή των μέχρι τώρα σχεδιασμών του οικονομικού επιτελείου και πιθανότατα σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό, παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών θα καλυφθεί από κοινοτικά κονδύλια και το υπόλοιπο από εθνικούς πόρους.
Μέχρι σήμερα, είχαμε μόνο μία εκτίμηση για το κόστος των πυρκαγιών, της τάξης του 1,6 δισ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει κάποια επίσημη επιβεβαίωση ή διάψευση από την πλευρά της κυβέρνησης.
Οι ζημιές όμως που έχει προκαλέσει μέχρι τώρα το κύμα της πρωτοφανούς κακοκαιρίας, τόσο στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, όσο και στον τομέα των υποδομών, θα εκτινάξουν, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το συνολικό κόστος, σε πάνω από 4 δισ. ευρώ!
Και αυτό, χωρίς ακόμα να υπάρχει σαφής εικόνα των καταστροφών, αφού ο θεσσαλικός κάμπος έχει μετατραπεί σε μία απέραντη λίμνη, το Πήλιο, ο Έβρος και η Εύβοια έχουν επίσης υποστεί ανυπολόγιστες καταστροφές σε παραγωγή και υποδομές, ενώ το κύμα των πλημμυρών χτύπησε και την Αττική, καταστρέφοντας ότι καλλιέργεια υπάρχει, σε οποιοδήποτε στάδιο και αν βρίσκεται.
Αν σε όλα αυτά προστεθούν οι τεράστιες ζημιές σε επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων καταστράφηκαν ολοσχερώς, αλλά και σε σπίτια, που είτε κατέρρευσαν είτε πνίγηκαν κυριολεκτικά στο νερό και τη λάσπη, τότε εκφράζονται φόβοι από υπηρεσιακούς παράγοντες ότι το συνολικό κόστος μπορεί ακόμα και να φτάσει τα 7 δισ. ευρώ!
Με δεδομένες τις επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας, θεωρείται βέβαιο ότι τα πλήγματα στην ανάπτυξη και συνεπακόλουθα στο πρωτογενές πλεόνασμα, θα μετακυλήσουν προς τα κάτω τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση, επηρεάζοντας τη γενικότερη εικόνα της ελληνικής οικονομίας, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο ενός ή δύο τριμήνων.
Θυμίζω ότι για το 2023 για φέτος η ανάπτυξη έχει τοποθετηθεί στο 2,3%, ενώ για το πρωτογενές πλεόνασμα ο στόχος έχει τεθεί στο 1,1% του ΑΕΠ.
Το δεύτερο σκέλος, που δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο και δη στα οικονομικά υπουργεία, έχει να κάνει με το ότι θεωρούν βέβαιο πως οι τιμές σε όλα τα αγροτικά προϊόντα θα εκτιναχθούν, λόγω δεδομένων ελλείψεων, αλλά και φαινομένων αισχροκέρδειας, που δεν μπόρεσαν ούτως ή άλλως να τιθασευτούν μέχρι τώρα.
Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτό θα οδηγήσει σε νέα αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ενισχύοντας τις πληθωριστικές πιέσεις, σε μία περίοδο που η κυβέρνηση ήλπιζε να δει αισθητή μείωσή τους.
Διαβάστε ακόμη:
- Ναόμι Κάμπελ: Ανέβηκε στην πασαρέλα και φάνηκε όλο το στήθος της
- Με ποιον υπουργό είναι «πυρ και μανία» το σύστημα άνωθεν, γιατί προστατεύει χρεοκοπημένους καζινάδες
- Όλα φωνάζουν ανασχηματισμό – Η κυβέρνηση διάγει το χειρότερο τρίμηνο από το 2019
- Κακοκαιρία Daniel: Η Μεταμόρφωση Καρδίτσας θάφτηκε κάτω από όγκους νερού