Για τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel, μίλησε το βράδυ της Πέμπτης (7/9) στην εκπομπή της ΕΡΤ «Επίλογος», ο Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ.

Ανέφερε αρχικά ότι σύμφωνα με μελέτη του ΟΗΕ έως το 2030 θα υπάρχουν 300 εκατομμύρια κλιματικοί πρόσφυγες.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Καμία δημόσια υπηρεσία δεν μπορούσε να προβλέψει τα όσα έγιναν, απαιτείται η αξιοποίηση εξελιγμένων επιστημονικών γνώσεων, που αυτή τη στιγμή δεν χρησιμοποιούνται».

Ακολούθως ο κ. Λέκκας δήλωσε πως ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία θα μετακινούνταν τις επόμενες ώρες.

Κακοκαιρία Daniel: «Δύο φορές ανατράπηκαν» οι προβλέψεις του 2019

Υπογράμμισε πως οι προβλέψεις του 2019 που έκαναν λόγο για μία μεγάλη πλημμύρα ανά 1.000 χρόνια, ανατράπηκαν δύο φορές, μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Δήλωσε ότι έχουμε επιταχυνόμενους ρυθμούς σε ένα συνδυασμό φαινομένων, όπως οι πλημμύρες, οι κατολισθήσεις, κλπ

Ως προς το κόστος, αλλά και τις επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, εκτίμησε ότι θα ξεπεραστεί το 1 δισ. ευρώ. Επίσης ότι αρκετά από τα σπίτια που επλήγησαν δεν θα είναι πλέον κατοικήσιμα. Συμπλήρωσε ότι έχουμε «προέλαση» του πλημμυρικού μετώπου, όπου εκτός από το νερό παρασύρονται όγκοι εδαφική μάζας από κατολισθήσεις.

Επισήμανε ότι χρειάζεται ανασχεδιασμός των επιχειρησιακών σχεδίων.

Κακοκαιρία Daniel: Πού καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Σημαντικά ήταν και χθες Πέμπτη (7/9), τα ύψη της βροχής που σημειώθηκαν σε περιοχές, εν μέσω της κακοκαιρίας Daniel που έχει προκαλέσει πρωτοφανείς εικόνες καταστροφής στη χώρα.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από την κακοκαιρία Daniel επλήγησαν κυρίως περιοχές στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών ΕΑΑ, το μεγαλύτερο ύψος βροχής, από τα μεσάνυχτα έως τις 19:00 μ.μ. της Πέμπτης (7/9), σημειώθηκε στην Αγιά, Λάρισας με 91 χιλιοστά, και ακολούθησε η Καλαμπάκα με 85 χιλιοστά.

Δίνεται πίνακας με τις οκτώ περιοχές όπου καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη της βροχής. Πρόκειται για τις εξής:

  • Αγιά Λάρισας 91 χιλιοστά
  • Καλαμπάκα 85 χιλιοστά
  • Μέτσοβο 76 χιλιοστά
  • Πλατύκαμπος Λάρισας 76 χιλιοστά
  • Νέσσωνας Τεμπών 72 χιλιοστά
  • Γόννοι Τεμπών 71 χιλιοστά
  • Κασσάνδρεια 47 χιλιοστά
  • Τρίκαλα 47 χιλιοστά

Διαβάστε ακόμη: