«Ένα κομμάτι είναι επαχθές. Ένα άλλο όχι. Μη πέσουμε στον λαϊκισμό. Να διεκδικήσουμε ότι έγινε με την Γερμανία το 1953, αλλά θα πληρώσουμε». Ο καθηγητής Ευκλείδης Τσακαλώτος τα έλεγε αυτά πριν αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών στη θέση του Βαρουφάκη όταν ο Guardian έγραψε: «Ευκλείδης Τσακαλώτος: Το μυστικό όπλο της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις.

Τελικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έβγαλε τη χώρα από το μνημόνιο κι άφησε στην επόμενη κυβέρνηση ένα μαξιλάρι 37 δισεκατομμύρια για να βρεθεί πέντε χρόνια μετλα να απαντά στον Νίκο Παππά που υποστήριξε ότι δεν ήταν ανάγκη να ξεζουμίσει τη μεσαία τάξη. Έφταναν και λιγότερα.

«Όποιος λέει ότι θα μπορούσαμε να ξοδέψουμε αυτά τα 7 δισ. ευρώ (από τα 37 δισ. ευρώ) είτε για μειώσεις φόρων είτε για κάποια κοινωνική πολιτική ή κάποια παροχή, δεν καταλαβαίνει πώς λειτουργούν τα δημόσια λογιστικά γιατί ό,τι ξοδεύεις είναι δαπάνη και σου μειώνει το πρωτογενές πλεόνασμα. Άρα, δε θα φτάναμε στους στόχους και δε θα βγαίναμε στις αγορές. Άρα αυτό δεν είναι θέμα γνώμης. Αυτό είναι να κατανοήσεις πώς δουλεύει ο προϋπολογισμός».

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ο καθηγητής που μιλάει σπαστά ελληνικά- με σπουδές στην Οξφόρδη, από την Πρέβεζα- ανιψιός του στρατηγού Τσακαλώτου, μίλησε με ευθύτητα όταν έλεγε κάναμε λάθος στις διαπραγματεύσεις. Ή όταν έλεγε κάναμε δημοψήφισμα γα να μη διαλυθεί η παράταξη. Τώρα διεκδικεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για να παραμείνει το κόμμα αριστερό

Φαβορί όμως θεωρείται ένα κορίτσι από την ομάδα του που ωστόσο διαφοροποιήθηκε στην πορεία αποτελώντας επιλογή για πρόσωπα από όλες τις τάσεις που βλέπουν τον διάδοχο του Τσίπρα στο πρόσωπό της ίδιας και όχι αυτό του καθηγητή που μπορεί να θεωρηθεί ότι ήταν το Νο 2 στην τότε κυβέρνηση και στο κόμμα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος γεννήθηκε στο Ρότερνταμ το 1960. Από κει βρέθηκε στο ιδιωτικό σχολείο του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο, και με μια θέση στην Οξφόρδη, όπου σπούδασε Φιλοσοφία, Πολιτικά και Οικονομικά. «Ο ξάδερφος του παππού μου ήταν ο στρατηγός Θρασύβουλος Τσακαλώτος ο οποίος οδήγησε την άλλη πλευρά, τη λάθος πλευρά, στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο» λέει.

Θα μπορούσε να καταλήξει φιλελεύθερος, αλλά στην Οξφόρδη εντάχθηκε στο Εργαρτικό Κόμμα, αλλά και στην φοιτητική πτέρυγα του ευρωπαϊκού κομμουνιστικού κόμματος της Ελλάδας. «Είσαι προδότης της τάξης σου» θα του πει μέσα στην Βουλή, ο …Άδωνις Γεωργιάδης.

Οι αντίπαλοί του, όταν εξελέγη βουλευτής στάθηκαν επίμονα στο «πόθεν έσχες» και στις επενδύσεις σε ξένα funds όπως Blackrock Global Funds, JP Morgan Fund, Invesco Balanced Risk Allocation Fund κ.α. «Τα ποσά που επενδύθηκαν δεν αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής μου θητείας, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ποσών δεν αποκτήθηκε καν από εμένα. Είναι αποταμιεύσεις του πατέρα μου, στις οποίες κάποια στιγμή έγινα συνδικαιούχος, Ουδέποτε ασχολήθηκα προσωπικά με τη διαχείριση των εν λόγω ποσών».

Τα ελληνικά του όταν λέει τους πυλώνες “ποδάρια” συνδυάζονται με εκρηκτικό τρόπο με το φωσφοριζέ γκάτζετ στο χιλιοτσαλακωμένο- αλτερνάτιβ- σακάκι του υπουργού: ένα Bluetooth Handsfree σε έντονο κίτρινο χρώμα στο τσεπάκι. Δεν φοράει κι αυτός γραβάτα, αλλά με το ντύσιμο του- σεμνά πουλοβεράκια και σακάκι- δεν επιχειρεί να τραβήξει την προσοχή των άλλων, όσο να περάσει απαρατήρητος.

Καμιά σχέση με τον προκάτοχό του, που έκανε δηλώσεις ανάλογα με τι φορούσε: «Με τον Γιάννη βρισκόμασταν σε διαφορετικό στρατόπεδα από τότε. Παρ’ ότι με έλεγαν δεξιούλη, εγώ ήμουν με τα λεγόμενα ετερόδοξα οικονομικά, ενώ εκείνος ήταν πιο mainstream».

Ο «Independent» τον πρόσεξε με ένα καλό άρθρο: «Είναι ένας απόφοιτος του Ήτον, ένας οικονομολόγος με οξφορδιανή εκπαίδευση, με αλάνθαστη βρετανική προφορά και ήπιους τρόπους. Ο 55χρονος Ευκλείδης Τσακαλώτος απέχει πολύ από τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον επιδειξιομανή και αλαζονικό προκάτοχό του».

Οι αντίπαλοί του στην Ελλάδα ανακάλυψαν πως η γυναίκα του προσελήφθη στην Τράπεζα της Ελλάδος, επί κυβέρνησης Παπαδήμου και είναι και οι δύο …φίλοι του Στουρνάρα. Η κ. Γκίμσον ήταν και συνεργάτης του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου. Ίσως επειδή θεωρείται από τα κορυφαία μυαλά στους ευρωπαϊκούς ακαδημαϊκούς κύκλους. Αλλά τι αριστεροί είναι αυτοί με τόσα λεφτά σε ξένα «φαντς» και δυο σπίτια στην Κηφισιά;

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όταν μετακόμισε στην Ελλάδα, με την Σκωτσέζα -πρώην πια- σύζυγό του- αρχές του 1990- εντάχτηκε στον «Συνασπισμό» που δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση- με 4-5%- να γίνει ποτέ κυβέρνηση. Ούτε ο ίδιος να γίνει καν βουλευτής, όχι μάλιστα υπουργός Οικονομικών. Ένας αριστερός «τζέντλεμαν» από την Πρέβεζα, χαμηλών τόνων και πάνω από όλα ειλικρινής:

Το Ήτον είναι ένα σχολείο για ευγενείς. Ο Ντέιβιντ Κάμερον, είναι ο 19ος απόφοιτος που έγινε πρωθυπουργός. Οι πρίγκηπες Χάρι και ο Γουίλιαμ ήταν φυσικά μαθητές του πιο παλιού ιδιωτικού σχολείου που λειτουργεί από τον Δεκατο Πέμπτο αιώνα! Τα δίδακτρα είναι 39.960 ευρώ τον χρόνο, αλλά αξίζει τον κόπο αν είναι να μπεις στην εγγλέζικη ελίτ κι ας είσαι από την Πρέβεζα.

Απόφοιτοι του Ητον υπήρξαν υπουργοί της Θάτσερ, στη δεκαετία του 1980. Κι ο Νίκος Καζαντζάκης «στο «Ταξιδεύοντας» του αφιέρωσε ένα κείμενο: «Ωραία καλοκαιριάτικη μέρα, γυρίζω στα χαριτωμένα στενά δρομάκια του Ήτον, μπαίνω στην κοσμοξάκουστη σχολή, όπου σπουδάζει, από το Δημοτικό ως το Γυμνάσιο, η αριστοκρατία της Αγγλίας. (…) Όλοι σχεδόν οι αρχηγοί του εγγλέζικου έθνους τους τελευταίους αιώνες πέρασαν εδώ μέσα, στους τοίχους τούτους και τις πρασινάδες, την παιδική κι εφηβική τους ηλικία, και τούτες οι κλειστές αυλές κι οι τριζοκοπούσες παμπάλαιες σκάλες και το γιασεμί τούτο που ανθίζει στις δοξαρωτές πόρτες θα ’μειναν σε όλη τους τη ζωή η μεγάλη τους αγιάτρευτη νοσταλγία».

Ο Paul Mason περιγράφει τον Τσακαλώτο ως ένα μαρξιστή που έμαθε να κάνει συμβιβασμούς με την καπιταλιστική πραγματικότητα. “Δεν είναι μόνο πιο ήπιος στον λόγο του. Του αρέσει η ιδέα του ΣΥΡΙΖΑ ως μίας μεταρρυθμιστικής αριστερο – σοσιαλιστικής κυβέρνησης και είναι ταγμένος στο ευρώ. Επιπλέον, είναι επί μακρόν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ με μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι τα μέλη του κόμματος θα δεχθούν τον συμβιβασμό στον οποίο θα πρέπει να καταλήξει».

Φαίνεται πως τελικά τα μέλη δέχτηκαν τον συμβιβασμό, αλλά οι ψηφοφόροι τιμώρησαν στις εκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ για ένα συμβιβασμό που έκαναν οι Τσίπρας με τον Τσακαλώτο, ένας “λόρδος” όπως λένε σύντροφοί του, ένας αριστοκράτης που διεκδικεί την ηγεσία ενός αριστερού ριζοσπαστικού κόμματος.

Ο Νίκος Παππάς που διεκδικεί επίσης την ηγεσία προφανώς θεωρεί καταστροφή μια πολιτική για την οποία υπερφηφανεύεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Ο Τσακαλώτος» τουιτάρει κάποιος στο Διαδίκτυο “είναι ο άνθρωπος που ακόμα κι αν φταίει, θα του ζητήσεις συγγνώμη!».

Διαβάστε περισσότερα