Όταν στα μέσα Οκτωβρίου του περασμένου έτους , ένα άγνωστο στους πολλούς group το ιταλικό ION Investment Group ανακοίνωνε ότι ενδιαφέρεται για την αγορά του 27% των μετοχών της Πειραιώς στην τιμή των 1,34 ευρώ , η μετοχή της Τράπεζας βρισκόταν μόλις στα 1,16 ευρώ.

Παρόλα αυτά η διαδικασία δεν προχώρησε , αφού το ΤΧΣ διαμήνυσε στους Ιταλούς ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε διαδικασία εκποίησης των μετοχών της Τράπεζας εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας , αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το νομικό πλαίσιο που διέπει την λειτουργία του.

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο τρεις μήνες και η ιταλική πλευρά δεν έχει επανέλθει στην προσφορά της , ενδεχομένως τα σχέδια να άλλαξαν μετά το απαγορευτικό «σήμα» που δέχθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ίσως άλλαξαν και οι επενδυτικές προτεραιότητες , αλλά η κίνησή του ΙΟΝ φαίνεται να αφύπνισε την αγορά όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις .

Χθες η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έκλεισε στα 1,7185 ευρώ , δηλαδή κατά 50% υψηλότερα σε σύγκριση με την τιμή που «έγραφε» πριν 3 μήνες και με άλμα 30% σε σχέση με την προσφορά των Ιταλών.

Τώρα πλέον το ερώτημα που τίθεται αν η πτήση της μετοχής θα έχει συνέχεια .

Στις αγορές οι προβλέψεις είναι πάντα ριψοκίνδυνες , πάντως υπάρχει ένα στοιχείο που συνηγορεί θετικά για την μετοχή αφού άλλωστε πλησιάζει στο κρίσιμο όριο να μπει στο δείκτη MSCI .

Ήδη η κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας έχει υπερβεί τα 2 δις ευρώ και αυτό σημαίνει ότι η εξασφάλιση της αναβάθμισης δεν είναι μακριά , ίσως ο στόχος αυτός να είναι θέμα ολίγων συνεδριάσεων.

Άλλωστε υπάρχουν μεγάλα χρονικά περιθώρια: Οι ανακοινώσεις για τον δείκτη MSCI και τις ελληνικές μετοχές που θα συμπεριληφθούν στον δείκτη θα γίνουν στις 9 Φεβρουαρίου ενώ η εφαρμογή του θα αρχίσει από την 1η Μαρτίου .

Το ION Investment Group είναι εταιρεία που παρέχει λογισμικό σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες και εταιρείες για την ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση πολύπλοκων διαδικασιών. Παράλληλα δραστηριοποιείται και στον επενδυτικό χώρο.

Επιμύθιον : Το ΙΟΝ μπορεί να εξασφάλισε τον έλεγχο της Τράπεζας Πειραιώς , αλλά λειτούργησε άριστα ως ανιχνευτής ευκαιριών ή σαν … λαγός !

Διαλέγετε και παίρνετε …

Ποιος είναι ο κρυφός συνεταίρος του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη, ο οποίος αναδείχθηκε πλειοδότης στον διαγωνισμό της Εκκλησίας για την παραχώρηση του «φιλέτου» των 80 στρεμμάτων Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης;

Πίσω από τον γνωστό και επώνυμο εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη ο οποίος πλειοδότησε στον διαγωνισμό της Εκκλησίας για το φιλέτο των φιλέτων, το περίφημο Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης των 80 πευκόφυτων στρεμμάτων πάνω ακριβώς από την πλαζ του Αστέρα και επικράτησε των Εβραϊκών ξενοδοχειακών συμφερόντων που στηρίζονται στις ελληνικές τράπεζες και έχουν αποκτήσει πρόσβαση και επιρροή σε προβεβλημένο παραγωγικό υπουργό, φέρεται να βρίσκεται πολύ ισχυρός οικονομικά, επιχειρηματικός παράγων με δραστηριότητα κυρίως στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα εσχάτως!

Ο εν λόγω μεγαλοεπιχειρηματίας που «κρύβεται» πίσω από τον Βίκτωρα Ρέστη, πραγματοποίησε την τελευταία δεκαετία λαμπρή καριέρα στο εξωτερικό, όπου δραστηριοποιήθηκε αρχικά στα Βαλκάνια και στη συνέχεια στα Αραβικά Εμιράτα!

Η επιχειρηματική του δράση αφορά στο real estate, τα ξενοδοχεία και τα famous club σε top εγχώριους και ξένους προορισμούς!

Η σχέση του με τον Βίκτωρα Ρέστη ανάγεται στο παρελθόν και ειδικότερα μετοχική συνεργασία σε ξενοδοχειακό θέρετρο στο Μαυροβούνιο!

Την ώρα τούτη πάντως ο εν λόγω επιχειρηματίας – παράγοντας, που θήτευσε και σε ποδοσφαιρική ομάδα του (πάλαι ποτέ) κέντρου, κινείται μεταξύ Μυκόνου– Σαντορίνης και Ντουμπάι, ενώ οι σχετικές μπίζνες επεκτείνονται μέχρι και πέραν των ορίων των Εμιράτων!

Πολύ ανεβασμένος ο Γιάννης Μπρατάκος στην εκτίμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη! Στα μέσα Μαρτίου (14-15) θα προκηρύξει εκλογές ο πρωθυπουργός που θα διενεργηθούν το νωρίτερο 9 Απριλίου!

Στις 14 ή στις 15 Μαρτίου, σε κάθε περίπτωση περί τα μέσα του μήνα, αναμένεται ο πρωθυπουργός να προκηρύξει την διενέργεια των εθνικών εκλογών, οι οποίες το νωρίτερο θα μπορούν να πραγματοποιηθούν σε διάστημα τριών εβδομάδων, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το νωρίτερο και πιθανότερο είναι οι εθνικές εκλογές να γίνουν στις 9 Απριλίου, Κυριακή των Βαΐων!

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έχει αποσπάσει πλέον τη συναίνεση της Εκκλησίας και προσωπικά του Αρχιεπισκόπου ότι δεν υφίσταται μείζον ζήτημα με τις εκλογές την Κυριακή των Βαΐων και ότι δεν εγείρεται θέμα με τυχόν απόσπαση των πιστών από το κατανυκτικό κλίμα των ημερών λόγω της διενέργειας διερευνητικών επαφών για σχηματισμό κυβέρνησης κατά την Μεγάλη Εβδομάδα!

Στο μεταξύ απόλυτα ηλεγμένες πληροφορίες φέρουν τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκο, που ουσιαστικά διαδέχθηκε τον Γρηγόρη Δημητριάδη, να είναι πολύ ανεβασμένος στη συνείδηση του Κυριάκου Μητσοτάκη!

Οι πληροφορίες λένε πως ο πρωθυπουργός ενθουσιάστηκε με τον τρόπο που ο Γιάννης Μπρατάκος χειρίσθηκε 2-3 πολύ κρίσιμες υποθέσεις, κάτι που δεν αναμενόταν στο βαθμό αυτό!

Επιπροσθέτως ο Γιάννης Μπρατάκος φέρεται να έχει ένα χάρισμα: πριν τη λήψη αποφάσεων και οριστική διαχείριση τους, χτυπάει την πόρτα του πρωθυπουργού, ενημερώνει και παίρνει έγκριση!

Και το γεγονός αυτό τον έχει ήδη ανεβάσει πολύ ψηλά στο Μέγαρο Μαξίμου!

Προς συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης – μεγάλων κομμάτων για παραμονή τόσο κατά την υπηρεσιακή κυβέρνηση, όσο και την μεταβατική μεταξύ πρώτων και δεύτερων εκλογών, των υπουργών Εξωτερικών Ν. Δένδια και Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου!

Μαθαίνω ότι μεταξύ των μεγάλων κομμάτων, κυρίως μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με την σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ, μεθοδεύεται η συμφωνία να παραμείνουν στις κυβερνητικές τους θέσεις και κατά την διάρκεια της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα σχηματισθεί μόλις ο Κυρ. Μητσοτάκης προκηρύξει εθνικές εκλογές, αλλά και κατά τη διάρκεια της μεταβατικής κυβέρνησης μεταξύ των πρώτων και των δεύτερων εκλογών, οι υφιστάμενοι υπουργοί Εξωτερικών Ν. Δένδιας και Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος!

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, με γνώση εκ των έσω, η λογική της συζήτησης αυτής μεταξύ των μεγάλων κομμάτων και των πολιτικών αρχηγών εστιάζεται στο γεγονός της ανασφάλειας που επικρατεί όσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά και ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο που θα μπορούσε να προκαλέσει ο τουρκικός παράγοντας σε προεκλογική περίοδο!

Για το λόγο αυτό, στις επαφές που πραγματοποιούνται μεταξύ κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών και πολιτικών παραγόντων των μεγάλων κομμάτων, κυρίως μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, εγείρεται επιτακτικά και με έμφαση το ζήτημα της εθνικής ασφαλείας, που είναι μείζον, λόγω των τουρκικών εκλογών αλλά και το απρόβλεπτο του χαρακτήρα του Ερντογάν αλλά και του βαθέως στρατιωτικού κράτους!

Το εν λόγω ζήτημα, κατά πληροφορίες έχει τεθεί και στο ΚΚΕ, που επίσης φέρεται να αντιμετωπίζει το ζήτημα με την δέουσα σοβαρότητα που επιβάλουν οι εύθραυστες συγκυρίες!

«Άνθρακες» ο θησαυρός Κούτρα για «ΑΚΤΩΡ» – Η πρόσφορα Κούτρα – Wade Adams δεν έπεισε και έτσι η αγοραπωλησία, όπως όλοι περίμεναν, ναυάγησε!

Άνθρακες αποδείχθηκε ο θησαυρός Κούτρα για τον “ΆΚΤΩΡ”.

Παρά τα όσα διέδιδε ο παλαίμαχος κατασκευαστής Δημήτρης Κούτρας για την προ των πυλών εξαγορά του ΑΚΤΩΡΑ κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Η πρόσφορα Κούτρα – Wade Adams δεν έπεισε και έτσι η αγοραπωλησία ναυάγησε αφού σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στον ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ η προσφορά δεν ήταν πειστική και έτσι δεν υπήρχε καμία περίπτωση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τελική συμφωνία.

Το σενάριο απόκτησης του ΑΚΤΩΡΑ ήταν ίσως η τελευταία σανίδα σωτηρίας που είχε στη φαρέτρα του ο Δημήτρης Κούτρας για να ξεφύγει από την ανυποληψία και να επανέλθει στο προσκήνιο.

Βέβαια στην κατασκευαστική αγορά το σενάριο Κούτρα ουδέποτε ήταν αληθοφανές αφού όπως ανέφεραν δεν γίνεται να ναυαγεί λόγω οικονομικών δυσπραγιών η εξαγορά της ΔΟΜΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ έναντι 10 εκατ. ευρώ και από την άλλη να προχωρά από μεριάς Κούτρα άμεση εξαγορά του ΑΚΤΩΡΑ με ποσό που ίσως ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ.

ΚΟΥΙΖ 1

Σε ποιον κυβερνητικό παράγοντα αποδίδεται το βιτριολικό σχόλιο, για τις…κακίες και τα “καρφωματάκια” μεταξύ Κώστα Καραμανλή και Κώστα Σκρέκα, ότι “και οι δύο μαζί, δεν κάνουν ούτε τον τελευταίο υφυπουργό”;!

ΚΟΥΙΖ 2

Είναι ικανοποιημένος ο Αλέξης Τσίπρας, από τις επιδόσεις της νέας Οικονομικής Επιτροπής, που ασχολείται και με τραπεζικά θέματα; Πέραν των απειλών κατά του ΤΧΣ, να μην προχωρήσει σε πλήρη αποεπένδυση των τραπεζικών πακέτων που κατέχει, είδατε κάποια παρέμβαση, ανακοίνωση, θέση, για τις εξελίξεις π.χ. στην Παγκρήτια, στην Attica Bank ή στα όσα καταγράφουν οι εκθέσεις ξένων οίκων για τις τράπεζες; Εκτός αν ο Αλέκος (Φλαμπουράρης) τα κρατάει για…αργότερα.

ΚΟΥΙΖ 3

Ποιος τραπεζίτης, με παραδοσιακά φιλικά αισθήματα προς το χώρο, ρωτήθηκε από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για το καταγγελτικό περιεχόμενο της ανακοίνωσης, σχετικά με τον ακριβό δανεισμό της χώρας και συμφώνησε, αν δεν υπερθεμάτισε κιόλας; Το πιστεύει πράγματι και ο ίδιος ότι κακώς δανειστήκαμε τώρα ή… τους παγίδευσε;

Ενδιαφέρουν

*** Καλά τα πήγε η Eurobank χθες, αλλά το επιτόκιο είναι τσουχτερο, όπως και να το δεις. Βέβαια ο κάθε τραπεζικός οργανισμός ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά, τα κόστη από τη μία και τα πολλαπλής φύσης κέρδη από την άλλη και προχωράει. Θα ακολουθήσουν τώρα και άλλες τράπεζες;

*** Πήρε παράταση τελικά για τις 3 Φεβρουαρίου η διαδικασία υποβολής προσφορών για το λιμάνι του Βόλου. Κάποιοι βολεύονται από την εξέλιξη…

*** Τι γίνεται με τη ΛΑΡΚΟ;

*** Άλλαξαν χέρια μεγάλα πακέτα στην ΙΝΤΕΑΛ, μάλλον φεύγουν και οι τελευταίοι παλαιοί μέτοχοι. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αγορές ιδίων μετοχών. Είδες τι κάνουν τα…σεντς που έγιναν μύρια.

*** Την άλλη Παρασκευή, θα έχουμε την ετυμηγορία του οίκου Fitch για την ελληνική οικονομία.

Διαβάστε ακόμη: