search

TOP SECRET

Όχι σε εκλογές στις 9 Απριλίου λέει η Εκκλησία – Οι εναλλακτικές ημερομηνίες

«Δεν γίνεται Μεγάλη Εβδομάδα με διερευνητικές εντολές» τονίζουν ιεράρχες- Ποιες είναι οι πιθανές ημερομηνίες που διερευνά ο Πρωθυπουργός

221031105358_ekloges

Τη δυσφορία της Εκκλησίας σε περίπτωση που ο Πρωθυπουργός επιλέξει ως εκλογική ημερομηνία την Κυριακή των Βαΐων , εκφράζουν ήδη κορυφαίοι ιεράρχες , πιέζοντας τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να εκδηλώσει ανοικτά την άρνηση της ιεραρχίας.

Αν και προσώρας η διοικούσα Εκκλησία , δεν έχει λάβει επίσημη θέση έναντι των σεναρίων που θέλουν την 9η Απριλίου ως την πιθανότερη ημερομηνία των εκλογών , πολλοί ιεράρχες δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι σε μια τέτοια προοπτική. Η γνώμη τους θεωρείται βαρύνουσα και εκ του λόγου ότι οι συγκεκριμένοι μητροπολίτες λόγω και της σημαντικής τους επιρροής σε πολιτικοοικονομικούς κύκλους , διαθέτουν τη δυνατότητα να «αλλάξουν» τη ημερομηνία των εκλογών.

Πρόκειται για ιεράρχες που αν και σε ευρύτερα κοινωνικά θέματα θεωρούνται ως ανοικτών οριζόντων , όταν τίθενται ζητήματα Κανονικών ζητημάτων της Ορθοδοξίας , τηρούν σκληρή στάση. Σύμφωνα λοιπόν με την άποψη τους διεξαγωγή των εκλογών μια εβδομάδα πριν το Πάσχα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα .

Χαρακτηριστικά θέτουν το ερώτημα : «Είναι δυνατόν την Μεγάλη Εβδομάδα και εφόσον λόγω απλής αναλογικής δεν υπάρξει αυτοδυναμία , η χώρα και εφόσον λόγω να εισέλθει σε περίοδο διερευνητικών εντολών; Μπορεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναλάβει αυτό το μεγάλο βάρος , σε μια περίοδο ιδιαίτερης βαρύτητας για τον ορθόδοξο λαό μας , να ασχολείται με την ανάθεση των διερευνητικών εντολών;».

Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους προς το παρόν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν έχει πάρει θέση , αλλά συμμερίζεται σε μεγάλο βαθμό τον προβληματισμό των ιεραρχών που είναι κάθετα αρνητικοί με την διεξαγωγή των εκλογών στις 9 Απριλίου .

Κατόπιν όλων αυτών μάλλον ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να διαγράψει από το ημερολόγιο του , την 9η Απριλίου, πολύ πιθανόν και την εβδομάδα της Διακαινησίμου ( 22 Απριλίου ).

Ποιες είναι οι επιλογές του; Δύο μοιάζουν οι πιθανότερες : Πρώτη η Κυριακή 30 Απριλίου , που «δένει» με την έξοδο της Πρωτομαγιάς φαντάζει μια καλή ημερομηνία αλλά μεταθέτει το βάρος της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης στα μέσα Ιουνίου , διαταράσσοντας τις πανελλήνιες εξετάσεις. Δεύτερη η Κυριακή 2 Απριλίου , δύο εβδομάδες πριν το Πάσχα που αφήνει περιθώριο 14 ημερών για τις πολιτικές διεργασίες μεταξύ των κομμάτων.

Διαβάστε ακόμη: