Όπως σας έχουμε ενημερώσει σε ανύποπτη χρονική στιγμή και κόντρα στους πολεμοχαρείς καταστροφολόγους που κατ’ επάγγελμα παίζουν προς τα κάτω την αγορά, το deal της Τέρνα Ενεργειακής έχει κλείσει!

Πρόκειται για μια αδιαμφισβήτητη δημοσιογραφική επιτυχία του Radar που αποκάλυψε το ζήτημα από την αρχή και το παρακολουθεί μέχρι το τέλος!

Και την ώρα τούτη μένουν μόνο να διευθετηθούν λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν πρώτον με το σύνολο της χρηματοδότησης και δεύτερον με το τι ποσοστά θα πουλήσουν ή όχι οι ιδιώτες βασικοί μέτοχοι, αλλά και η ΓΕΚ Τέρνα!

Σε απλά λόγια το ζήτημα της χρηματοδότησης από την Εθνική έχει κλείσει, ενώ στο κόλπο έχουν μπει (σε ποιο βαθμό ακόμη συζητείται) και οι άλλες 3 συστημικές τράπεζες!

Μετά την αποχώρηση της Macquarie που έπαιξε διπλό παιχνίδι και χρησιμοποίησε την εικόνα που αποκόμισε από τις διαπραγματεύσεις για να χτυπήσει αποτελεσματικά την Enel Hellas, η First παίζει μόνη της και το ποσοστό που τελικά θα αποκτήσει τώρα , εάν δηλαδή θα είναι 51% ή 65% και άνω, συναρτάται από το κλείσιμο της χρηματοδότησης!

Και φυσικά το εάν θα υπάρξει plan b’ και πότε!

Όσον αφορά το τίμημα της δημόσιας πρότασης, αυτό κατά πληροφορίες θα είναι είτε 22,8 ευρώ ανά μετοχή, είτε 23 ευρώ!

Τούτο κατά πληροφορίες θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον οι μεγάλοι ιδιώτες βασικοί μέτοχοι (Γ. Περιστέρης, Ευαγγ. Μαρινάκης, Μαριάννα Λάτση) θα πουλήσουν το σύνολο της συμμετοχής τους ή όχι!

Εάν αποφασίσουν να πουλήσουν το σύνολο τότε αυτό θα γίνει στα 23 ευρώ κατά τις πληροφορίες!

Αν όχι, τότε η μερική πώληση θα γίνει στα 22,8 ευρώ και στην περίπτωση αυτή θα πωλήσει μέρος των μετοχών της και η ΓΕΚ Τέρνα που κατέχει το 37,3%!

Στην περίπτωση της μερικής πώλησης, θα υπάρχει προσυμφωνία για την Β’ φάση του deal, η οποία θα είναι αυστηρά προσυμφωνημένη σε υψηλότερη τιμή και σε συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, αφού προηγουμένως έχουν ωριμάσει ενεργειακά πάρκα που βρίσκονται σε εξέλιξη!

Η αδιευκρίνιστη ψήφος, μετά την Τραγωδία των Τεμπών, έχει χτυπήσει συναγερμό στα 2 μεγάλα κόμματα - Σαν τη Λιμόζ του Μάλκοβιτς ο ΣΥΡΙΖΑ πάει να «κλέψει» την πρωτιά στο «χαμηλό σκορ» - Γίνεται ρυθμιστής ο Ανδρουλάκης;

Σαν τη Λιμόζ του Μάλκοβιτς ο ΣΥΡΙΖΑ πάει να «κλέψει» την πρωτιά στο «χαμηλό σκορ» – Η αδιευκρίνιστη ψήφος, μετά την Τραγωδία των Τεμπών, έχει χτυπήσει συναγερμό στα 2 μεγάλα κόμματα – Γίνεται ρυθμιστής ο Ανδρουλάκης;

Η περίφημη αδιευκρίνιστη ψήφος που μετά την Τραγωδία των Τεμπών παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, εξελίσσεται ως ο πιο αστάθμητος παράγων της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου!

Μολονότι την ώρα τούτη παρατηρείται μια ελαφρά συσπείρωση στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται σταθερός με τάσεις ανοδικές, το γεγονός είναι – που προβληματίζει κομματικά επιτελεία και εκλογολόγους- ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος μετά τα Τέμπη δεν μεταβάλλεται, ενώ η αντισυστημική ψήφος παραμένει ισχυρή με ότι τούτο συνεπάγεται!

Ειδικά στη Νέα Δημοκρατία η ανησυχία κορυφώνεται, δεδομένου ότι οι περισσότεροι δυσαρεστημένοι προέρχονται από τον δικό της χώρο και δευτερευόντως από τον ΣΥΡΙΖΑ!

Και η μικρή – οριακή επιστροφή ψηφοφόρων που παρατηρείται σε κάποιες δημοσκοπήσεις αποδίδεται σε μεγαλύτερη συσπείρωση όσο πλησιάζουν οι εκλογές και απομακρυνόμαστε από το γεγονός της Τραγωδίας των Τεμπών!

Υπό αυτό το πρίσμα, της αδιευκρίνιστης ψήφου, της ελαφράς συσπείρωσης, του αντισυστημικού ρεύματος που κρατούν τα ποσοστά των μεγάλων κομμάτων χαμηλά, πέριξ ή και κάτω του 30%, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται σαν την Λιμόζ του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς στο μπάσκετ!

Ξέρει ότι στο μεγάλο σκορ – υψηλά ποσοστά, χάνει σίγουρα και προσπαθεί να πάει το παιχνίδι σε χαμηλό σκορ μη τυχόν και το «κλέψει»!

Σε μπασκετικούς όρους, αν το παιχνίδι των εκλογών κριθεί στα χαμηλά, όχι στους 80 ή 100 πόντους αλλά γύρω στους 60, δηλαδή αν δούμε τα δύο πρώτα κόμματα σε επίπεδα γύρω από το 30% και κάτω τότε ο Αλ. Τσίπρας μπορεί και να το … «κλέψει»!

Και αυτό το γνωρίζουν πλέον καλά στη ΝΔ όπου η ανησυχία εδράζεται στο πως θα διαμορφώσουν την προεκλογική πολιτική ιδίως στις περιοχές που προβληματίζουν!

Την ίδια ώρα πάντως, καλώς ή κακώς, στο βαθμό που τα ποσοστά των μεγάλων κομμάτων παραμένουν χαμηλά και το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να κινείται πέριξ του 12%, ο Ν. Ανδρουλάκης γίνεται ρυθμιστής (!!!) των πολιτικών εξελίξεων!

Αποκάλυψη: Η Jumbo κάνει «έφοδο» στην αγορά των σουπερμάρκετ

Αποκάλυψη: Η Jumbo κάνει «έφοδο» στην αγορά των σουπερμάρκετ – Πως ο Απόστολος Βακάκης διεκδικεί «ζωτικό χώρο» και μερίδιο σε τζίρους δις ευρώ – Και παγωτά στο δίκτυο της γνωστής αλυσίδας – Τα οφέλη της αλυσίδας από το «πέρασμα στην Ινδία»!

Στην πώληση παγωτών επεκτάθηκε τις τελευταίες εβδομάδες η Jumbo, κάνοντας περισσότερο εμφανές ότι ο Απόστολος Βακάκης έχει θέσει ως βασικό του στόχο να μετεξελίξει το δίκτυο των καταστημάτων της γνωστής αλυσίδας σε ευθύ ανταγωνιστή των σούπερ μάρκετ.

Πρόκειται για ιδέα που για χρόνια, «δούλευε» στο μυαλό του ο αεικίνητος επιχειρηματίας.

Αυτό δείχνει και ο σχεδιασμός των καταστημάτων της Jumbo, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Τα περισσότερα εξ αυτών, βρίσκονται σε προνομιακές περιοχές, γειτνιάζουν με υπερκαταστήματα αλυσίδων σούπερ μάρκετ και συνήθως οι επισκέπτες των δεύτερων «περνούν» από το Jumbo, πριν ή μετά την αγορά των τροφίμων της οικογένειας για την εβδομάδα.

Η διοίκηση της Jumbo, διαπίστωσε τη «σύμπτωση» και σκέφθηκε να την αξιοποιήσει.

Στην αρχή έβαλε στα καταστήματα ορισμένα σνακ.

Επειδή η ιδέα «έπιασε», άλλωστε τα σημεία πώλησης των σνακ τοποθετήθηκαν έξυπνα λίγο πριν τα ταμεία, η επέκταση ήλθε κατά την περίοδο του κορονοϊού και των απαγορεύσεων.

Έτσι τοποθετήθηκαν προϊόντα αρτοποιίας, σοκολάτες, αναψυκτικά και ο διαθέσιμος χώρος για την πώλησή τους αυξήθηκε καταλαμβάνοντας μέχρι και το 20% της επιφάνειας των καταστημάτων.

Τελευταίο βήμα, η τοποθέτηση ψυγείων για την πώληση παγωτών.

Πτώση 4,5% κατέγραψαν οι πωλήσεις του Ομίλου Jumbo τον Μάιο

Σήμερα κανείς μπορεί να υποστηρίξει ότι η αλυσίδα Jumbo διαθέτει στους κωδικούς των καταστημάτων της όλα σχεδόν τα προϊόντα που διατίθενται από τα υπερ – μάρκετ με εξαίρεση τα οπωροπωλεία και τα ψυγεία για κρέατα – ψάρια – τυριά -αλλαντικά.

Εξαιρείται και η πώληση αλκοολούχων ποτών η οποία κατά πάσα πιθανότητα έχει αποκλειστεί από τον ίδιο τον κ. Βακάκη εξαιτίας του γεγονότος ότι τα Jumbo έχουν ιστορικά συνδεθεί με την πώληση των παιδικών παιχνιδιών.

Σημειώνεται ότι η Jumbo τους τελευταίους μήνες ολοκλήρωσε την μεγάλη στροφή της, ως προς τους προμηθευτές της.

Έχει πάψει πλέον να εξαρτάται από την αγορά της Κίνας και έχει διαφοροποιήσει σημαντικά την γκάμα των αγορών της.

Ένα μεγάλο μέρος των προϊόντων που διαθέτει εισάγεται από άλλες χώρες μεταξύ των οποίων την Ινδία και την Τουρκία οι οποίες προσφέρουν στα είδη σπιτιού και οικιακής φροντίδας ποικιλία ποιοτικών προϊόντων.

Σημειώνεται ότι η αγορά της Ινδίας είναι μεταξύ των βασικών προμηθευτών των αλυσίδων καταστημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ως προς τα οικονομικά μεγέθη ο όμιλος Jumbo που εκτός από την Ελλάδα διαθέτει παρουσία σε όλη την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Κύπρου ( δέκα χώρες ) προβλέπει για φέτος αύξηση των πωλήσεων κατά 15% φέτος, την οποία αποδίδει στο άνοιγμα νέου υπερ-καταστήματος στη Ρουμανία και ενός υπερ- καταστήματος στην Κύπρο καθώς και η λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος στη Ρουμανία, αλλά και στη μείωση των ναύλων, που βοηθά στην υπεράσπιση του μικτού περιθωρίου.

Επίσης, αναμένει ότι το μικτό περιθώριο κατά το 2023 ενδέχεται να διαμορφωθεί στο 54% περίπου, ενώ εάν επιβεβαιωθεί η εκτιμώμενη πρόβλεψη των πωλήσεων, τα κέρδη του Ομίλου εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 270 εκατ. ευρώ και 275 εκατ. ευρώ το 2023.

Η εταιρεία σημειώνει βέβαια ότι δεδομένων των συνθηκών είναι δύσκολη η πρόβλεψη της καταναλωτικής συμπεριφοράς το δεύτερο εξάμηνο φέτος.

Ο ένας μετά τον άλλον, τα «αστέρια» της «Καραμανλικής» ομάδας του Βούδα της Ραφήνας εντάσσονται στον ΣΥΡΙΖΑ - Μετά τον Αντώναρο και την Κρινιώ σειρά παίρνουν Αρούλης και Τσιτουρίδης!

Ο ένας μετά τον άλλον, τα «αστέρια» της «Καραμανλικής» ομάδας του Βούδα της Ραφήνας εντάσσονται στον ΣΥΡΙΖΑ – Μετά τον Αντώναρο και την Κρινιώ σειρά παίρνουν Αρούλης και Τσιτουρίδης!

Εντείνεται η φημολογία ότι μια σειρά παλαιών «Καραμανλικών» στελεχών της ΝΔ, τα οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκονται εκτός νυμφώνος της κεντρικής εξουσίας και δεν υπολογίζονται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ!

Πρόκειται για τον Ευάγγελο Αντώναρο και την Κρινιώ Κανελοπούλου, κόρη του περίφημου Θανασάκη Κανελοπούλου που επί δεκαετίες δέσποζε στην Ηλεία και στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό!

Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον άλλα δύο προβεβλημένα στελέχη της πρώτης φάσης διακυβέρνησης του Βούδα της Ραφήνας, ειδικότερα ο Σάββας Τσιτουρίδης από το Κιλκίς και ο Αρούλης ο Σπηλιωτόπουλος, πρώην δεξί χέρι του Κώστα Καραμανλή, προαλείφονται για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του Αλέξη Τσίπρα.

Ωστόσο μένει να φανεί αν θα κάνουν το μετέωρο βήμα ή όχι!

Το γεγονός πάντως είναι πως όλη αυτή η λεγόμενη «Καραμανλική» ομάδα, εδώ και πολλά χρόνια, από το 2015 και μετά, βρίσκεται πολύ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ παρά στη ΝΔ και έχει λιγότερο ή περισσότερο στηρίξει στον υπέρτατο βαθμό την πολιτική που ασκήθηκε από το 2015 έως 2019, ενώ κράτησε σαφείς αποστάσεις με αιχμηρή κριτική διάθεση απέναντι στην ΝΔ αλλά και στον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά!

Το γεγονός είναι πως σχεδόν σύσσωμο το λεγόμενο «Καραμανλικό» μπλοκ, από τον Πάκη και τον Μίμη μέχρι τους δευτεροκλασάτους που αναζητούσαν ρόλους και οφίτσια, διαχρονικά έβγαζαν ένα μένος και μια οργή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη που μετεξελίχθηκε σε οργή προς το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, της παράταξης εντός της οποίας αναδείχθηκαν!

Ο Ανδρουλάκης άνοιξε το χορό της ονοματολογίας του επόμενου Πρωθυποπυργού

Ιδού ο υποψήφιος πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ: Γιατί ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέληξε στο συγκεκριμένο πρόσωπο, το οποίο μπορεί να γίνει αποδεκτό από το «όλο ΠΑΣΟΚ», ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Βρυξέλες και οικονομικό «κατεστημένο»!

Στο πρόσωπο το οποίο θα προτείνει για πρωθυπουργό κοινής αποδοχής εφόσον οι εκλογές της 21ης Μαΐου οδηγήσουν σε κυβέρνηση με συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, έχει καταλήξει ο πρόεδρος του κόμματος.

Αν και ο Νίκος Ανδρουλάκης, έχει μιλήσει για αυτό μόνο σε 2-3 πολύ στενούς του συνεργάτες, υπάρχουν ενδείξεις που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το όνομα έχει «κλειδώσει», αφού έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές βολιδοσκοπήσεις.

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ, αν και πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει αποδεκτός τόσο από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από ευρύτερες δυνάμεις της κοινωνίας, της πολιτικής και της οικονομίας.

Στα υπέρ του είναι το γεγονός ότι διαχρονικά αποτελεί ένα πολύ ισχυρό «χαρτί» της οικονομικής επιστήμης, έχοντας διαγράψει θετική πορεία στην πολιτική σκηνή.

Αν και αναδείχθηκε επί εποχής Κώστα Σημίτη, απομακρύνθηκε από τα πολιτικά δρώμενα όταν το κλίμα άρχισε να βαραίνει για το ΠΑΣΟΚ, εν συνεχεία παράμεινε σε ρόλο ενεργού παρατηρητή των εξελίξεων και τελευταία επανήλθε στην πολιτική αναλαμβάνοντας το κύριο βάρος του νέου προγράμματος του ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για τον πρώην υπουργό και καθηγητή Νίκο Χριστοδουλάκη, ο οποίος μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ορίστηκε ως επικεφαλής του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος.

Το πρόγραμμα της κυβέρνησης συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ είτε με την ΝΔ, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ αν και η πρώτη εκδοχή μοιάζει να έχει τελευταία λιγότερες πιθανότητες , είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο ο κ. Ανδρουλάκης σε όλες τις σχετικές του αναφορές επιμένει στο «σοσιαλδημοκρατικό» χαρακτήρα του.

Η όποια συζήτηση για κυβέρνηση με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ θα γίνει πάνω στις κύριες γραμμές του προγράμματός του.

Το στοιχείο αυτό κρίνεται και ως εγγύηση του κόμματος προς τον ελληνικό λαό για την αλλαγή πορείας της χώρας, αλλά αναμένεται να λειτουργήσει και συνεκτικά για τις «φυλές του όλου ΠΑΣΟΚ», στην κατεύθυνση ενότητας του κόμματος.

Παράλληλα ο Νίκος Χριστοδουλάκης έχοντας εμπειρία συμμετοχής σε ευρύτερα κυβερνητικά σχήματα στο παρελθόν μπορεί να συγκεράσει διαφορετικές απόψεις είτε το ΠΑΣΟΚ κληθεί να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ , είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι λόγω χαρακτήρα και προσωπικότητας μπορεί εύκολα να γίνει αποδεκτός και από τις ηγεσίες των δύο κομμάτων αφού άλλωστε στο παρελθόν είχε βολιδοσκοπηθεί τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συμμετάσχει σε κυβερνητικά σχήματα.

Τέλος οι καλές σχέσεις του πρώην υπουργού με αυτό που στην Ελλάδα αποκαλείται «οικονομικό κατεστημένο» αλλά και οι επαφές που διατηρεί με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες τόσο στις Βρυξέλες , όσο και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θεωρούνται ως θετικοί παράγοντες για την υποψηφιότητά του.

Διαβάστε περισσότερα