Στο ίδιο έργο θεατές για δεκαετίες.

Χρεοκοπεί ένα τραπεζικό ίδρυμα, χάνονται τεράστια ποσά μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ακόμα και μιας μέρας ή μιας ώρας, αλλά την ίδια στιγμή “το σύστημα”, το διεθνές αυτό χαώδες, ασύδοτο και διάτρητο σύστημα συναλλαγών, επενδύσεων, τζογαρίσματος και κερδοσκοπίας (υπερτιμητικής ή υποτιμητικής) καταγράφει στις ίδιες ακριβώς χρονικές στιγμές, τεράστια κέρδη!

Τη μεγαλύτερη «λεία», λοιπόν, από το 2008 από το σορτάρισμα τραπεζικών μετοχών αποκόμισαν hedge funds τον περασμένο μήνα Μάρτιο, η οποία υπερβαίνει τα 7,2 δισ. δολάρια, στοιχηματίζοντας ενάντια στις τραπεζικές μετοχές κατά τη διάρκεια της πρόσφατης αναταραχής στον τραπεζικό τομέα.

Τεράστια κέρδη, δηλαδή, από θέσεις short σε μετοχές ευρωπαϊκών και αμερικανικών τραπεζών.

Οι «σορτάκηδες» κέρδισαν 1,3 δισ. δολάρια από θέσεις ενάντια στην πτωχευμένη πλέον τράπεζα Silicon Valley Bank, σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία.

Άλλα 848 εκατ. δολάρια προήλθαν από στοιχήματα κατά της First Republic, η μετοχή της οποίας βούτηξε έως και 89% τον Μάρτιο.

Αλλά και από θέσεις short στην Credit Suisse, καθώς η μετοχή της ελβετικής τράπεζας βούλιαξε έως και 71%, τα κέρδη των “επενδυτών” ανήλθαν σε 684 εκατ. δολάρια.

Μάλιστα. Είναι διαχρονικό, χρήμα και δικαιοσύνη, έχουν χωριστούς δρόμους…

Διαβάστε περισσότερα