Με την ισχυρή στήριξη της βραδύτερης μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ και της σταθερής κυριαρχίας των καταθέσεων ταμιευτήριου στο μείγμα της ρευστότητας, οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών βλέπουν τα καθαρά κέρδη της φετινής χρήσης να εκτοξεύονται και να προχωρούν η μία μετά την άλλη σε βελτίωση των στόχων τους για το 2024.

Όπως εξηγεί στο Radar κορυφαία τραπεζική πηγή και οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες θα επωφεληθούν σημαντικά από το χαμηλό κόστος των καταθέσεων αλλά και την αύξηση των τραπεζικών εργασιών τους ως αποτέλεσμα της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας και θα προχωρήσουν στην αναθεώρηση των στόχων κερδοφορίας και αποδοτικότητας για την εφετινή χρήση προς υψηλότερα επίπεδα.

Ήδη η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς έκανε την αρχή στα μέσα της εβδομάδας θέτοντας τον πήχυ των κερδών του 2024 υψηλότερα σε σχέση με τους στόχους των business plan και σύντομα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες.

Το πλέον ισχυρό μήνυμα για τις οργανικές επιδόσεις των τραπεζών δόθηκε άλλωστε από τον SSM και τις εγκρίσεις που έδωσε ο επόπτης στα σχέδια που είχαν καταθέσει οι διοικήσεις των τραπεζών για τη διανομή μερίσματος.

Τράπεζες: Σε τροχιά ισχυρής κερδοφορίας - Αύξηση κερδών 38% στο Α΄ 3μηνο

Τα σημεία κλειδιά

Έμπειρος τραπεζικός αναλυτής εξηγεί ότι «εφαλτήριο» για την ανοδική αναθεώρηση των στόχων κερδοφορίας του εγχώριου πιστωτικού συστήματος είναι η καθυστέρηση που διαφαίνεται στην μείωση των επιτοκίων του ευρώ από την ΕΚΤ αλλά και η αδράνεια των καταθετών που παραμένουν σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου, οι οποίοι είναι με μηδενικό επιτόκιο και ουσιαστικό χωρίς κόστος για τα πιστωτικά ιδρύματα.

Άλλωστε η εκτίμηση που υπήρχε τους τελευταίους μήνες στα τραπεζικά επιτελεία ότι σταδιακά θα καταγραφεί μεγαλύτερη στροφή προς τις καταθέσεις προθεσμίας, οι οποίες προσφέρουν σαφώς υψηλότερα επιτόκια, δεν επιβεβαιώθηκε στην πράξη.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Πέμπτη η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε την πρώτη μείωση επιτοκίων κατά 0,25%, με τους αναλυτές να αναμένουν ότι η συνολική μείωση μέχρι το τέλος του έτους θα είναι 0,75% μειωμένη κατά το ήμισυ σε σχέση με τις εκτιμήσεις που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας τους προηγούμενος μήνες και ανέβαζαν την συνολική μείωση στο δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης στο 1,5%.

Όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη η κ. Λαγκάρντ ο πληθωρισμός παραμένει ο μεγαλύτερος εχθρός που έχει να διαχειριστεί με τις ενδείξεις να μην επιτρέπουνεφησυχασμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάιο ο πληθωρισμός στην Ε.Ε. αυξήθηκεστο 2,6%, «ψαλιδίζοντας» κατά αρκετά τις προσδοκίες για το πόσες και τι ύψους θαείναι οι μειώσεις που δουν φέτος οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Επιπλέον σημαντική είναι η συνεισφορά εσόδων από προμήθειες τόσο από την αύξηση των δανειοδοτήσεων προς επιχειρήσεις, όσο και από άλλες εργασίες, όπως το asset management και άλλες συναλλαγές.

Τα business plans

Σύμφωνα με τα business plans που έχουν παρουσιάσει οι τράπεζες κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2024:

• η Eurobank αναμένει για τη χρήση του 2024 καθαρά λειτουργικά κέρδη ύψους 1,5 δισ. (έναντι 1,47 δισ. το 2023),
• η Εθνική Τράπεζα κέρδη ανά μετοχή 1,2 ευρώ (έναντι 1,2 ευρώ το 2023),
• η Τράπεζα Πειραιώς καθαρά κέρδη 900 εκατ. (από 800 εκατ. το 2023) και
• η Alpha Bank κέρδη ανά μετοχή (εξομαλυμένα) 0,31 ευρώ (έναντι 0,32 ευρώ το 2023).

Πρόκειται για στόχους που χαρακτηρίστηκαν εξαρχής συντηρητικοί και αμυντικοί από τους αναλυτές και όπως φαίνεται θα ξεπεραστούν σημαντικά.

Σημειώνεται ότι στο πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρήσης Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank κατέγραψαν καθαρά κέρδη ύψους 1,09 δισ. ευρώ έναντι 788 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023, σημειώνοντας αύξηση κατά 38%.

Τη μεγάλη διαφορά στην κερδοφορία έκαναν τα επιτοκιακά έσοδα τα οποία ανήλθαν στα 2,1 δισ. ευρώ για τις 4 συστημικές, σημειώνοντας αύξηση +15,6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ξεκίνημα από την Τράπεζα Πειραιώς

Πρώτος το «κουμπί» της αναθεώρησης του business plan πάτησε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, βλέποντας ότι οι αρχικοί στόχοι για το 2024 είχαν μπει σε τροχιά υλοποίησης ήδη από τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, ενώ η αναθεώρηση επί τα βελτίω έγινε με βάση τις επιδόσεις της τράπεζας επί των δημοσιευμένων οικονομικών μεγεθών.

Το γεγονός που ήρε κάθε αμφιβολία στο «μυαλό» του Χρήστου Μεγάλου είναι η θετική εικόνα που καταγράφει η αναπτυξιακή πορεία της Τράπεζας Πειραιώς σε όλους τους βασικούς τομείς και το διάστημα Απριλίου – Μάϊου.

Η ουσιαστική εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας που επετεύχθη με δραστικό τρόπο τα τελευταία χρόνια αλλά και η ενίσχυση των εσόδων παρέχουν τη δυνατότητα στην διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς να τρέξει με πιο γοργούς ρυθμούς την αναπτυξιακή στρατηγική που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί με αιχμή την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επιχειρηματικό σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς έχει λάβει ως βασική παράμετρο την εκτίμηση για μέσο Euribor 3 μηνών στο 3,6% για το 2024 έναντι 3,8% προηγουμένως, με την εκτίμηση ότι το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα διαμορφωθεί σε 3,25% στο τέλος του 2024, έναντι 3,75% προηγουμένως.

Οι τέσσερις προκλήσεις των Ελληνικών Τραπεζών για το 2024 - Η διατήρηση της κερδοφορίας - Η περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων - Οι επιπτώσεις της σύσφιγξης των χρηματοοικονομικών συνθηκών - Οι απειλές για την οικονομία και το κόστος της κλιματικής αλλαγής!

Οι νέοι στόχοι

Κατόπιν των επιδόσεων του πρώτου τριμήνου αλλά και την τάση που δείχνουν τα στοιχεία μέχρι σήμερα, η διοίκηση προχώρησε στην αναθεώρηση των εξής στόχων:

1) Ενίσχυση κερδοφορίας, με εξομαλυμένη απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoaTBV) περίπου 15% έναντι 14% προηγουμένως (εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή περίπου 0,85 ευρώ έναντι 0,80 ευρώ προηγουμένως), με καθαρά κέρδη περίπου 1 δισ. έναντι 900 εκατ. ευρώ με βάση την αρχική πρόβλεψη.

2) Υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους για το 2024 περίπου 2 δισ. ευρώ από 1,9 δισ. ευρώ προηγουμένως. Τα υψηλότερα έσοδα από τόκους αποδίδονται στο χαμηλότερο κόστος καταθέσεων έναντι του προϋπολογισμού, εξαιτίας της περιορισμένης μετακίνησης προς τις προθεσμιακές. Κατόπιν αυτού, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο διαμορφώνεται στο 2,7% έναντι 2,6% του αρχικού στόχου.

3) Η τράπεζα βλέπει αύξηση του χαρτοφυλακίου των εξυπηρετούμενων δανείων στο τέλος του 2024 στα 31,7 δισ. ευρώ έναντι 31,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αρχικό στόχο.

4) Στο μέτωπο των εσόδων από προμήθειες υπάρχει ενίσχυση της παραγωγής εσόδων στα επίπεδα του 1ου τριμήνου 2024, που αντιστοιχούν σε περίπου 0,8% ως ποσοστό επί του ενεργητικού για το 2024 σε σύγκριση με προηγούμενη εκτίμηση 0,7% αντίστοιχα.

5) Στα λειτουργικά έξοδα υπάρχει συγκράτηση, με τον δείκτη κόστους προς βασικά έσοδα να διαμορφώνεται κάτω του 33% για το 2024, έναντι αρχικής εκτίμησης για επίπεδο χαμηλότερo του 35%.

6) Στο μέτωπο του cost of risk (κόστος κινδύνου) για το 2024, θα είναι χαμηλότερο στο τέλος του έτους, σε περίπου 0,7% επί των δανείων μετά από προβλέψεις.

Βουλευτές και στελέχη συζητούν την επόμενη μέρα στην Κεντροαριστερά πίσω από την πλάτη των Κασσελάκη και Ανδρουλάκη- Κάποιοι σπρώχνουν την μαριονέτα Χάρη Δούκα χωρίς να υπάρχει το παραμικρό θετικό δείγμα γραφής στο δήμο της Αθήνας!

Η εσωστρέφεια που πλήττει ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετεί τον Μητσοτάκη

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετράει τις πληγές του από το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής και προσπαθεί να δημιουργήσει ένα καλύτερο κυβερνητικό σχήμαΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ τού προσφέρουν μία μοναδική ευκαιρία να αναδείξει την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ.

Στα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ξεκινήσει οι εσωκομματικές φωνές κατά των ηγεσιών τους και αυτό δίνει μία ανάσα στην κυβέρνηση αφού πλέον οι προβολείς στρέφονται στην αντιπολίτευση.

Στο ΠΑΣΟΚ, όλοι βάλλουν κατά του Νίκου Ανδρουλάκη καθώς τον θεωρούν υπεύθυνο ότι το κόμμα δεν βγήκε στην δεύτερη θέση και δεν αύξησε πολύ τα ποσοστά του.

Θεωρώ όμως, ότι σε περίοδο ευρωεκλογών είναι δύσκολο να μιλάς για αύξηση ποσοστών όταν μάλιστα είναι παλιό και δοκιμασμένο κόμμα.

Δεν έχουν και την πιο στέρεη νομιμοποιητική βάση αυτές οι αντιδράσεις.

Το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση είναι τα μόνα κόμματα που κέρδισαν ψηφοφόρους σε αυτές τις εκλογές.

Όμως, θα πρέπει να πούμε ότι το γεγονός ότι τουλάχιστον 4-5 πρωτοκλασάτα στελέχη αμφισβητούν ανοικτά τον Ανδρουλάκη σημαίνει ότι το κόμμα θα βυθιστεί στην εσωστρέφεια μέχρι την εκλογή νέου αρχηγού.

Καταρχάς οι δύο πλευρές διαφωνούν στην ερμηνεία του καταστατικού, θέλουν τώρα εκλογή αρχηγού, όπως το καταστατικό προβλέπει να γίνει αυτό το 2025. Αυτή η θολούρα θα φέρει μεγάλη αντιπαλότητα στην Χαριλάου Τρικούπη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, το δράμα συνεχίζεται

Μετά τις απανωτές γκάφες του Στέφανου Κασσελάκη που μπέρδεψε τον Μπελογιάννη με τον Πλουμπίδη που διαβάζει την παλιά Αυγή, μετά την απίστευτη δήλωση που στάθηκε κατά της απόφασης για την πληρωμή των δανείων ήρθε η σειρά του Θανάση Καρτερού να αμφισβητήσει εκ νέου τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα μπαίνει εκ νέου σε φάση εσωστρέφειας αφου σε λίγους μήνες έρχεται το συνέδριο του κόμματος όπου θα τεθούν όλα.

Ο Κασσελάκης πλέον δεν έχει μόνο αυτούς που τον θεωρούν λίγο, φιλελεύθερο και ξένο με την νοοτροπία της αριστεράς.

Έχει απέναντί του και αυτούς που πλέον θέλουν δημοψήφισμα για να γίνει η σύμπραξη κομμάτων για την ενιαία Κεντροαριστερά που «καίει» τους σκοπούς του και την φιλοδοξία του να ηγηθεί όλων των υπολοίπων κομμάτων.

Άλλωστε, παρά τις διαψεύσεις παραμένει ενεργό το σενάριο σύμπραξης ΠΑΣΟΚ – Νέα Αριστερά στην βάση μιας νέας Ελιάς το οποίο μπορεί να βγάλει τον ΣΥΡΙΖΑ από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κοινοβουλευτικά και να ενδυναμώσει και άλλο το ΠΑΣΟΚ.

Βέβαια εάν το ΠΑΣΟΚ συνέλθει από την δική του εσωστρέφεια…

Φήμες για προχωρημένες διαπραγματεύσεις CVC και BC Partners για την Nova αντί του ποσού των 1,65 δις. - Η ΔΕΗ, οι οπτικές ίνες και το σενάριο δημιουργίας δικτύου μαμούθ μέσω συγχώνευσης των καταστημάτων Κωτσόβολου (97) και της πρώην Wind (350)!

Φήμες για προχωρημένες διαπραγματεύσεις CVC και BC Partners για την Nova αντί του ποσού των 1,65 δις. – Η ΔΕΗ, οι οπτικές ίνες και το σενάριο δημιουργίας δικτύου μαμούθ μέσω συγχώνευσης των καταστημάτων Κωτσόβολου (97) και της πρώην Wind (350)!

Μου λένε καλά πληροφορημένες πηγές που γνωρίζουν εκ των έσω πρόσωπα και πράγματα, ότι πλέον οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του κορυφαίου fund CVC και του Ν. Σταθόπουλου (BC Partners) για την πώληση του τηλεπικοινωνιακού (πρώην Wind) και μιντιακού ομίλου Nova βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, με τις φήμες να λένε πως οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά σε συμφωνία, με το τίμημα να κινείται πέριξ του επιπέδου των 1,65 δις. ευρώ!

Παρά τις σχετικές διαψεύσεις από πλευράς United media, θυγατρικής κατά 50% της BC Partners, αλλά και την σιγή που κρατείται εκατέρωθεν, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπόθεση της πώλησης της Nova είναι πολύ προχωρημένη και πως οι δύο πλευρές (Αλεξ Φωτακίδης και Ν. Σταθόπουλος βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων) καταλήγουν στο τίμημα των 1,65 δις. ως «μέση λύση» καθώς η BC Partners φέρεται να ζητούσε 1,9 δις. και η CVC να προσφέρει 1,2 δις. ευρώ!

Σύμμαχος της CVC στην υλοποίηση του deal φέρεται να είναι η ΔΕΗ, της οποίας ο αμερικανικός όμιλος κατέχει περίπου το 16% των μετοχών, το οποίο και επιθυμεί να αυξήσει!

Η συμμετοχή της ΔΕΗ στο deal από κοινού με την CVC έχει να κάνει με την στρατηγική της απόφαση να διεισδύσει επιθετικά στην αγορά των τηλεπικοινωνιών δια μέσω της επέκτασης στις οπτικές ίνες, ενώ θα πρέπει να τονισθεί η μεγάλη σημασία που αποκτά η εξαγορά του Ομίλου Κωτσόβολος από την πανίσχυρη σε Ελλάδα και Βαλκάνια Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού!

Υπό αυτή την οπτική γωνία, παράγοντες της αγοράς με βαθιά γνώση του αντικειμένου υποστηρίζουν ότι στον βαθμό που το εν λόγω ντηλ επιτευχθεί τότε θα πρέπει να αναμένουμε ένα κόλπο γκρόσο με την συνένωση των καταστημάτων της πρώην Wind και νυν Nova, με εκείνα της Κωτσόβολος σε όλη τη χώρα!

Και στην περίπτωση αυτή μιλάμε πλέον για ένα τεράστιο δίκτυο 450 φυσικών καταστημάτων που απειλεί την πρωτοκαθεδρία του ΟΤΕ και ανοίγει άλλους δρόμους στις τηλεπικοινωνίες!

Ο Κωτσόβολος την ώρα τούτη διαθέτει ένα δίκτυο 97 φυσικών καταστημάτων στη χώρα εκ των οποίων τα 27 είναι megastores, ενώ η Nova διαθέτει ένα δίκτυο 350 καταστημάτων!

Ο εφοπλιστής Μάριος Ηλιόπουλος μπαίνει (;) στο deal «Bright» - «DBC diadikasia», που αλλάζει το χάρτη στις ισορροπίες των μεγάλων project του Δημοσίου σε πληροφορική - ψηφιοποιήσεις!

Ο εφοπλιστής Μάριος Ηλιόπουλος μπαίνει (;) στο deal «Bright» – «DBC diadikasia», που αλλάζει το χάρτη στις ισορροπίες των μεγάλων project του Δημοσίου σε πληροφορική – ψηφιοποιήσεις!

Αποκαλύψαμε προ ημερών από το Radar ότι η ανερχόμενη εταιρία Bright Business Solutions, εταιρία συμβουλευτικών υπηρεσιών και ανθρώπινου δυναμικού στο Χαλάνδρι, που επεκτείνεται ραγδαία σε πλήθος εξειδικευμένων τομέων διαχείρισης πολύ σοβαρών project του Δημοσίου, κινείται επιθετικά στο κομμάτι των εξαγορών, με τις φήμες της αγοράς να λένε πως πλέον η Bright βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση μέρους (30%) ή πλειοψηφικού πακέτου (άνω του 51%), της πασίγνωστης εταιρίας «DBC diadikasia» του Χρήστου Καινούριου!

Μια εκ των κορυφαίων συμβούλων επιχειρήσεων στην Ευρώπη και με ένα ιλιγγιώδες ανεκτέλεστο που ξεπερνά τα 85 εκατ. ευρώ!

Κύκλοι της αγοράς που γνωρίζουν από πρώτο χέρι την ύπαρξη των σχετικών διαπραγματεύσεων που πραγματοποιούνται με μυστικότητα εδώ και καιρό, λένε ότι πρόκειται για ένα deal που είναι win win και για τους δύο και το οποίο στο βαθμό που υλοποιηθεί, θα καταστήσει την Bright νέο πανίσχυρο παίκτη στην ελληνική σκηνή, που θα δύναται μέσω της διεύρυνσης και επέκτασης της να καθορίσει τους όρους και να «μοιράσει» το παιχνίδι στους τομείς δραστηριοποίησης και εμπλοκής της, ειδικά στα μεγάλα έργα, την πληροφορική και τις ψηφιοποιήσεις του Δημοσίου!

Ωστόσο καλά ενημερωμένες πηγές εκ των έσω αναφέρουν ότι ενδιαφέρον για συμμετοχή στο υπό εκκόλαψη deal έχει επιδείξει και ο εφοπλιστής Μάριος Ηλιόπουλος, ένα πρόσωπο της επικαιρότητας πλέον μετά την απόκτηση των μετοχών της ΠΑΕ ΑΕΚ από τον Δημήτρη Μελισσανίδη!

Έγκυρες πηγές επισημαίνουν ότι ο Μάριος Ηλιόπουλος – ο οποίος έχει πραγματοποιήσει επαφές και συζητήσεις με τους μετόχους και των δύο εταιρειών– φέρεται να θέλει να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο deal Bright – «DBC diadikasia» με ένα ποσό της τάξης πέριξ των 30 εκατ. ευρώ, χωρίς να διασαφηνίζεται εάν θα αποκτήσει ποσοστό των μετοχών της συγχωνευμένης εταιρίας που θα προκύψει ή θα αποκτήσει αυτόνομα το 30% της «DBC diadikasia», με πιθανότερη την πρώτη εκδοχή, καθώς ο γνωστός εφοπλιστής θέλει να μπει γερά στο κομμάτι της πληροφορικής και των ψηφιοποιήσεων, που αποτελεί άλλωστε και το Ελ Ντοράντο των έργων του Δημοσίου!

Και μάλιστα με τις ευλογίες (;) του Μεγάρου Μαξίμου, όπως υποστηρίζουν επιχειρηματικοί και πολιτικοί κύκλοι!

Μια αγορά όπου θα κονταροχτυπηθούν πάνω και κάτω από τη ζώνη, όλοι οι ισχυροί παίκτες της επιχειρηματικής πιάτσας, αλλά και οι νεώτεροι που έχουν εισέλθει ως επιλογές της κυβέρνησης και του ευρύτερου περιβάλλοντος του ΠΘ!

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως το deal είναι ένα βήμα πριν την οριστική υλοποίηση του και πως οι δυο πλευρές έχουν δώσει τα χέρια, σε μια συμφωνία δεκάδων εκατ. ευρώ!

Για ποιον διαχρονικό νταραβεριτζή λένε ότι εκμεταλλεύεται μια σχέση εξ’ αγχιστείας;

Βγήκαν τα μαχαίρια στο Μαξίμου – Οι βολές από τους εκτός, η αποκαθήλωση για τον Αμερικανό, ο σκεπτικισμός για την πολιτική Σκέρτσου, ο εκτός ορίων Πατέλης και το ζήτημα της επιστροφής (;) Παπασταύρου!

Το εκλογικό πατατράκ της ΝΔ, η οποία σε διάστημα ενός χρόνου απώλεσε περίπου 13 ποσοστιαίες μονάδες και από το 40% plus βρέθηκε γύρω στο 28,5%, έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου στην κυριολεξία έχουν βγει τα μαχαίρια μεταξύ νυν αλλά και … πρώην ενοίκων!

Την ώρα τούτη βολές εκτοξεύονται εκατέρωθεν και αποδίδονται ευθύνες για τον στρατηγικό σχεδιασμό αλλά και την αντίληψη της πραγματικότητας όσον αφορά τις τάσεις της κοινής γνώμης, δεδομένου ότι τόσο ο γκουρού της επικοινωνίας, ο περίφημος Αμερικανός Σταν Γκρίνμπεργκ, που αποτελεί πλέον παρελθόν (και ο πρώην βουλευτής Κέρκυρας Ν. Γεωργιάδης που αποτέλεσε τον αναλυτή – μυστικοσύμβουλο) όσο και οι δημοσκόποι που εργάζονται για το Μαξίμου αποδείχτηκαν «εκτός τόπου και χρόνου» και σε μεγάλο βαθμό «πήραν στο λαιμό τους» τον Κυριάκο Μητσοτάκη!

Την ίδια στιγμή βολές εκτοξεύονται από τους …εκτός Μαξίμου τόσο για τους κεντρογενείς- Ποταμίσιους χειρισμούς του Άκη Σκέρτσου αλλά και για τα πρωτοφανή ξεσπάσματα του σε βαθμό υστερίας σχετικά με την ψήφιση του νόμου για τον γάμο των ομοφύλων ζευγαριών, τα δάκρυα χαράς και τα πάρτι με την Σακελλαρόπουλου, μολονότι γνώριζε ότι η στάση του αυτή προκαλούσε το κοινό αίσθημα των παραδοσιακών ψηφοφόρων της ΝΔ, που διέπονται από παραδοσιακές αρχές και αξίες!

Εκτός ορίων κατηγορείται από τους κομματικούς και πλήθος βουλευτών, ότι κινήθηκε ο Αλεξ Πατέλης, ο οποίος αντί να περιοριστεί στον ρόλο του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, επεκτάθηκε αναρμοδίως στο ζήτημα του γάμου των ομοφύλων, λόγω του προσωπικού ζητήματος που τον αφορούσε!

Και συνέβαλε στο να μετατραπεί μια προσωπική του υπόθεση σε εθνική, με τις παρενέργειες που γίνονται τώρα αντιληπτές και πλέον διχάζουν στον υπέρτατο βαθμό το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας!

Διαβάστε ακόμη