Σε μείωση του κόστους δανεισμού για τη ζώνη του ευρώ, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πρόκειται για την πρώτη μείωση των επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Αναλυτικότερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% από 4%, σηματοδοτώντας την έναρξη του καθοδικού κύκλου.

Υπενθυμίζεται ότι σε 14 μήνες τα επιτόκια είχαν αυξηθεί 10 φορές, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ για επιπλέον 9 μήνες, είχαν παραμείνει αμετάβλητα.

Παράλληλα είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρά σε μείωση, προτού η αμερικανική Fed μειώσει εκείνη τα δικά της επιτόκια του δολαρίου.

Τι έρχεται από εδώ και πέρα

Η σημερινή μείωση σηματοδοτεί το τέλος στις αυξήσεις των επιτοκίων που ξεκίνησε μετά την πανδημία, καθώς ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στα ύψη. Ωστόσο η προσοχή των επενδυτών φαίνεται ότι έχει ήδη αρχίσει να στρέφεται στο τι θα συμβεί στις επόμενες συνεδριάσεις.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Μάιο ήταν ελαφρώς υψηλότερος στο 2,6%.  Επιπλέον, η αύξηση των μισθών βάσει διαπραγματεύσεων επιταχύνθηκε εκ νέου το πρώτο τρίμηνο στο 4,7% μετά το 4,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μια νέα μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο, δεδομένων των πρόσφατων σχολίων από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, δεν φαίνεται πολύ πιθανή.

«Βλέπουμε ότι ορισμένα στοιχεία του πληθωρισμού αποδεικνύονται επίμονα – ειδικά ο εγχώριος πληθωρισμός και ειδικότερα οι υπηρεσίες», δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ιζαμπέλ Σνάμπελ σε συνέντευξή της στο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ARD στις 16 Μαΐου.

Διαβάστε ακόμη