Την άποψή της πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% και το 2025, εξέφρασε την Πέμπτη η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, διαμηνύοντας παράλληλα πως δεν θα υπάρξει καμία προδέσμευση για χρονοδιάγραμμα μειώσεων επιτοκίων, στον απόηχο της σημερινής περικοπής του κόστους δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης.

Όσον αφορά τις προβολές για τον πληθωρισμό, η γλώσσα που χρησιμοποιεί η Γαλλίδα αξιωματούχος δεν προοικονομεί σε καμία περίπτωση νέα μείωση επιτοκίων, καθώς όπως τόνισε ο πληθωρισμός των υπηρεσιών ενισχύθηκε «αισθητά», οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν υψηλές ενώ και οι μισθοί εξακολουθούν να αυξάνονται γρήγορα.

Παράλληλα, οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη είναι «ισορροπημένοι βραχυπρόθεσμα», αλλά κινούνται καθοδικά μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με την «Σιδηρά Κυρία» της ΕΚΤ, ενώ όπως επεσήμανε το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να μειώσει τα επιτόκια «επειδή η εμπιστοσύνη στο μονοπάτι που ακολουθούμε έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες».

Το ΔΣ της ΕΚΤ υπογραμμίζει πως παρά την πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία τρίμηνα, οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι ισχυρές καθώς ο ρυθμός ανόδου των μισθών είναι αυξημένος, και ο πληθωρισμός είναι πιθανόν να παραμείνει πάνω από τον στόχο για μεγάλο διάστημα του επόμενου έτους επίσης. Οι πιο πρόσφατες προβολές εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος για τον γενικό πληθωρισμό και τον πυρήνα του πληθωρισμού έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω για το 2024 και το 2025 σε σύγκριση με τις προβολές του Μαρτίου. Οι εμπειρογνώμονες αναμένουν τώρα ότι ο γενικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,5% το 2024, 2,2% το 2025 και 1,9% το 2026Όσον αφορά τον πληθωρισμό χωρίς την ενέργεια και τα είδη διατροφής, προβλέπουν ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,8% το 2024, 2,2% το 2025 και 2,0% το 2026. Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται να επιταχυνθεί σε 0,9% το 2024, 1,4% το 2025 και 1,6% το 2026.

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθούν σε 4,25%, 4,50% και 3,75% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 12 Ιουνίου 2024. Όπως αναφέρει η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της, με βάση όλα τα προσκείμενα δεδομένα, κρίνεται τώρα ενδεδειγμένο να μετριαστεί ο βαθμός συσταλτικής μεταβολής της νομισματικής πολιτικής έπειτα από εννέα μήνες διατήρησης σταθερών επιτοκίων.

Διαβάστε ακόμη