H Νέα Δημοκρατία έπαθε ένα μεγάλο στραπάτσο στις ευρωεκλογές του 2024 που θα φέρει εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα. Έτσι το αντιμετωπίζουν πλέον και κορυφαία στελέχη. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο μήνυμα του στα γραφεία της ΝΔ τόνισε μεταξύ άλλων ότι «άκουσε τη φωνή των πολιτών και πήρε το μήνυμά τους».

Η κυβέρνηση εφθάρη από τις αστοχίες της κατά τη τέλεση του κυβερνητικού της έργου, από αλαζονικές συμπεριφορές υπουργών και μεγαλοστελεχών αλλά και από επιλογές του ίδιου του Πρωθυπουργού που μεγάλωσαν την απόσταση από την γαλάζια βάση.

Και μόνο η γιγάντωση του Κυριάκου Βελόπουλου στην Βόρεια Ελλάδα λέει πολλά για την μετακίνηση της εκλογικής βάσης της ΝΔ.

Τι έφταιξε και η ΝΔ πήρε αυτό το αποτέλεσμα; Η κυβέρνηση επέδειξε αλαζονεία θεωρώντας ότι με 41% μπορεί να περάσει ότι νομοσχέδιο ήθελε. Πιο τρανό παράδειγμα, το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια που πλήγωσε την παραδοσιακή βάση με αποτέλεσμα μία μερίδα να απέχει από τις ευρωεκλογές και μία άλλη να στραφεί σε πιο δεξιά κόμματα.

Ο Πρωθυπουργός δέχτηκε ισχυρές εισηγήσεις να μην προχωρήσει πριν τις ευρωεκλογές σε μία τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία. Θα έπρεπε να το φέρει αυτό το νομοσχέδιο μετά, είπαν οι περισσότεροι υπουργοί. Το νομοσχέδιο δίχασε την Κοινοβουλευτική Ομάδα καθώς δεν το ψήφισε το 1/3 των βουλευτών. Ο Μητσοτάκης δεν άκουσε αυτές τις εισηγήσεις, αντιθέτως άκουσε τον αμερικάνο σύμβουλό του Greenberg που του είπε να προχωρήσει.

Όμως, η ΝΔ πλήρωσε και άλλες κυβερνητικές ενέργειες όπως το μεταναστευτικό αλλά και το νομοσχέδιο για την φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών που έφερε ο Κωστής Χατζηδάκης που έφερε δυσαρέσκεια σε έναν προνομιακό χώρο για τη ΝΔ και ήταν αντίθετο με την φιλελεύθερη ιδεολογία που περικλείει τη ΝΔ για τα ζητήματα αυτά. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πόλεμος κατά της ακρίβειας δεν είναι ένας πόλεμος για τη ΝΔ που έχει κερδηθεί.

Απεναντίας, η ακρίβεια στο ραφι υπάρχει ακόμα παρόλο που ο γενικός δείκτης του πληθωρισμού έχει πέσει. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πριν λίγο καιρό αυξήθηκαν και τα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας που τώρα σε λίγες μέρες θα δοθούν στα νοικοκυριά…

Η κυβέρνηση επίσης, πλήρωσε και την απουσία ισχυρού διευθυντηρίου στο Μέγαρο Μαξίμου. Ενός προσώπου που θα μπορούσε να μεταφέρει κατευθείαν στον Πρωθυπουργό τι λέει η βάση και κατ’ επέκταση η κοινωνία και θα μπορούσε να αποφευχθούν λάθη και μεγάλες άστοχες επιλογές. Μετά την φυγή του Γρηγόρη Δημητριάδη, το διευθυντήριο αυτό κλήθηκε να το διαχειριστεί το δίδυμο Μπρατάκου-Παπασταύρου που όμως, και αυτό λόγω μίας άτυχης στιγμής εκδιώχθηκε.

Φυσικά, οι ετεροβαρείς επιλογές του Μαξίμου στην αξιοποίηση στελεχών από την Κεντροαριστερά πίκραναν στελέχη της ΝΔ. Ακόμα ακόμα και η εμμονή στην επιλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου για μία δεύτερη θητεία ενόχλησε. Και μεταξύ αυτών που πίκρανε αυτή η εμμονή ήταν και μεγάλα στελέχη που δεν αισθάνονταν ωραία με τις κινήσεις της κ. Σακελλαροπούλου. Όπως για παράδειγμα μετά από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια που πήγε να το διασκεδάσει μαζί με υπουργούς της κυβέρνησης όπως ο κ. Σκέρτσος παρέα γνωστών εκπροσώπων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Εν πάση περιπτώση, στη ΝΔ είχαν πάρει από νωρίς τα μηνύματα ότι θα υπάρξει αποχή των ψηφοφόρων από την εκλογική διαδικασία. Την είχαν μεταφέρει έγκαιρα βουλευτές της επαρχίας.

Τι μελλει γενέσθαι από εδώ και πέρα; Πρώτα απ’ όλα ο Πρωθυπουργός κατάλαβε με άσχημο τρόπο τις διαθέσεις της βάσης και πόσο προσωρινοί είναι όλοι οι Πρωθυπουργοί όταν δεν ακούνε την κοινωνία… Από εκεί και πέρα, στο Μαξίμου την επομένη του αποτελέσματος έπεσαν ισχυρές εισηγήσεις για ανασχηματισμό που θα διορθώσει τις αστοχίες, τις αλαζονείες και την αναποτελεσματικότητα υπουργών.

Σύμφωνα με κορυφαίες πηγές, ο Πρωθυπουργός τις σκέφτεται έντονα, θέλει να επεξεργαστεί τα δεδομένα. Όμως, οι ίδιες πηγές λένε ότι θα έχουμε ανασχηματισμό τις επόμενες μέρες, Τετάρτη-Πέμπτη. Εδώ βέβαια να πούμε ότι οι πρώτες εισηγήσεις είναι να βρεθούν στην μπροστινή γραμμή στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που μιλάνε και έχουν επαφή με τον κόσμο και όχι απλοί εξωκοινοβουλευτικοί και τεχνοκράτες.

Επίσης, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι θα πρέπει να γίνει αναμόρφωση και μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου με την έλευση ενός προσώπου που θα συνδέει την κυβέρνηση με το Μαξίμου, τους βουλευτές και κατώτερα στελέχη με τον Πρωθυπουργό.

Πέρα, όμως, από τα μηνύματα που εξέπεμψε η κάλπη θα πρέπει να πούμε ότι για πρώτη φορά γίνεται σαφές ότι τα ποσοστά ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ αν τα αθροίσει κανείς ξεπερνάνε τα ποσοστά της ΝΔ. Αυτό το συμπέρασμα εγείρει μεγάλες συζητήσεις για την επόμενη μέρα στην Κεντροαριστερά.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, πριν το τελευταίο exit poll ήταν έτοιμος να μιλήσει για ανοίγματα στα άλλα πολιτικά κόμματα. Όμως, όταν κατάλαβε ότι θα πέσει κάτω από το 15% το ακύρωσε.

Όμως, το συμπέρασμα είναι το εξής: Αν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ συνέπρατταν θα μπορούσαν να κερδίσουν τον Μητσοτάκη. Και δω το πρώτο λόγο θα έχουν πρόσωπα που έχουν μιλήσει για την σύμπραξη των δύο κομμάτων όπως π.χ ο Αλέξης Τσίπρας…

Διαβάστε ακόμη