Η καθαρή νίκη της ΝΔ, αλλά στα χαμηλά, με ποσοστό καθαρά κάτω από το 30%, αλλά και οι κακές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που κρατά τη δεύτερη θέση λόγω των συνεχιζόμενων χαμηλών πτήσεων του ΠΑΣΟΚ στο λεκανοπέδιο της Αττικής, καταγράφηκε στην ευρωκάλπη. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που προέκυψε από την ιστορικά χαμηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων, που δεν φτάνει στο 40%.

Σύμφωνα με την τελική εκτίμηση του υπουργείου Εσωτερικών, η Νέα Δημοκρατία είναι στο 28,6% και 7 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 14,7% και 4 έδρες, το ΠΑΣΟΚ στο 12,9% και 3 έδρες, το ΚΚΕ στο 9,3% και δύο έδρες, η Ελληνική Λύση 9,5% και 2 έδρες, η ΝΙΚΗ 4,4% και μία έδρα, η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 3,4% και μία έδρα, η ΜεΡΑ25 2,4%, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 2,4%, Πατριώτες 1,4%, Φωνή Λογικής 3,0%, ο Κόσμος 1,0%, το μειονοτικό ΚΙΕΦ 0,8%, οι Δημοκράτες 1,4% και τα λοιπά κόμματα στο 5% συνολικά.

Αποχή και μηνύματα

Το κυβερνών κόμμα κάνει double score στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μένει καθαρά κάτω από τον πήχη του 33% των ευρωεκλογών του 2019 – ένα αποτέλεσμα που προέρχεται καθαρά από τη μικρή συμμετοχή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη μένει καθαρά πίσω από το ποσοστό του 17,8% που είχε λάβει ο Αλέξης Τσίπρας στις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου και καταγράφεται ως τρίτο κόμμα σε αρκετές εκλογικές περιφέρειες, ενώ δεν είναι πρώτο κόμμα σε καμία από τις εκλογικές περιφέρειες.

Το ΠΑΣΟΚ χάνει τον στόχο της τρίτης θέσης, παρά την μικρή αύξηση των ποσοστών του σε σχέση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές και την πρωτιά που διεκδικεί σε Ηράκλειο και Λασήθι, καθώς για άλλη μία φορά καταγράφεται ως κόμμα της περιφέρειας, χωρίς αξιόλογες δυνάμεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου παραμένει τέταρτο ή πέμπτο κόμμα.

Η χαμηλή συμμετοχή φέρνει τις δυνάμεις της ακροδεξιάς περί το 18% , με το κόμμα της Ελληνικής Λύσης που βρίσκεται στην τέταρτη θέση να παίρνει τη δεύτερη θέση σε κάποιες από τις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας.

Δείτε τη ροή αποτελεσμάτων από το υπουργείο Εσωτερικών:

 

Διαβάστε ακόμη