Για να ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει σας ενημερώνω εγκύρως, ότι το Μαξίμου ενημερώθηκε λεπτομερώς για την πρόταση που κατέθεσε ο Τούρκος επιχειρηματίας Ατζούν Ιλιτζαλί για τον ΣΚΑΪ και τον Παναθηναϊκό.
Οι Άκης Σκέρτσος και Γιώργος Γεραπετρίτης έχουν στα χέρια τους την ολοκληρωμένη πρόταση Ατζούν και από ότι φαίνεται δεν πρόκειται να προβάλουν αντιρρήσεις για τη συμμετοχή του Τούρκου επιχειρηματία στη μετοχική σύνθεση του ΣΚΑΪ και του Παναθηναϊκού.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή ο Ατζούν Ιλιτζαλί προτείνει στον Αλαφούζο την εξαγορά του 40% των μετοχών του Παναθηναϊκού με την προϋπόθεση ότι θα αναλάβει και το μάνατζμεντ.
Η πρόταση για τον ΣΚΑΪ περιλαμβάνει την εξαγορά του 49% των μετοχών του ΣΚΑΪ το μάνατζμεντ του οποίου θα παραμείνει στον Αλαφούζο αλλά ο έλεγχος του ψυχαγωγικού προγράμματος θα περάσει στον Ατζούν Ιλιτζαλί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Αλαφούζος δεν έχει δώσει ακόμη απάντηση στον Τούρκο επιχειρηματία.
Δεν αποκλείεται να περιμένει το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να προχωρήσει στη συμφωνία.
Εξελίξεις αναμένονται και στο ΟΡΕΝ με τον Νίκο Κοκλώνη να εξασφαλίζει ένα μεγάλο ποσοστό μετοχών του καναλιού καθώς και το μάνατζμεντ.
Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται στο τέλος της τηλεοπτικής σεζόν.
Ταυτόχρονα ο Νίκος Κοκλώνης προετοιμάζεται για την είσοδο και στον εκδοτικό χώρο.
Το σχέδιο προβλέπει την έκδοση πολυσέλιδης κυριακάτικης εφημερίδας για τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Ο κορμός της εφημερίδας θα έχει πολιτικό και οικονομικό περιεχόμενο, ενώ τα ένθετα θα δίνουν έμφαση στην ψυχαγωγία.
Απευθείας ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει τις σχέσεις και επαφές με ολιγάρχες, μεγιστάνες και μεγαλόσχημους επιχειρηματίες των μεγάλων έργων και προμηθειών – Το πρώτο ραντεβού, μετά συζύγων, έγινε σε νησί των Κυκλάδων!
Ως γνωστόν, από την αρχή της διακυβέρνησης ΝΔ επί Κυριάκου Μητσοτάκη, από το 2019 δηλαδή και εντεύθεν, τις σχέσεις και τις επαφές με τους μεγαλοσχήμονες επιχειρηματικούς παράγοντες, Έλληνες μεγιστάνες, ολιγάρχες και διαπλεκόμενους, κρατούσε ο εκάστοτε επικεφαλής – διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού στο Μαξίμου, εν προκειμένω ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη και παράλληλα Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης, μέχρις ότου αποχώρησε λόγω της υπόθεσης των υποκλοπών!
Οι επαφές με τους ισχυρούς επιχειρηματικούς παράγοντες, που αναλαμβάνουν έργα και προμήθεια του Δημοσίου και παράλληλα τυχόν ελέγχουν ΜΜΕ και πάσης φύσης εξωθεσμική εξουσία, είναι υπόθεση συνθέτη, πολύπλοκη, που απαιτεί ειδικούς χειρισμούς και προϋποθέτει απόλυτη εμπιστοσύνη από τον πρωθυπουργό στο πρόσωπο που αναλαμβάνει τους συγκεκριμένους δύσκολους χειρισμούς!
Στη συνέχεια, μετά την αποχώρηση Δημητριάδη, η ευθύνη των επαφών αυτών έπεσε στο εναπομείναν Μαξίμου, πχ Γεραπετρίτης, ενώ ο ανασχηματισμός και η νέα κυβέρνηση ανέδειξαν τα πρόσωπα του Σταύρου Παπασταύρου ως Υπ. Επικρατείας και του Ι. Μπρατάκου ως υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, σε έναν ρόλο παραπλήσιο με εκείνον του Γρηγόρη Δημητριάδη στο παρελθόν!
Και οι πληροφορίες λένε ότι μέχρι πρότινος, τις επαφές, τις σχέσεις αλλά και την διαχείριση των ισχυρών μεγαλοεπιχειρηματιών είχε αναλάβει να χειρίζεται το δίδυμο Παπασταύρου – Μπρατάκου!
Συνεπικουρούμενου ενίοτε από το πολύ στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού, που είχε λόγο και άποψη!
Στις μέρες μας, μετά και την αποχώρηση των δύο προβεβλημένων υπουργών του Μαξίμου, Παπασταύρου και Μπρατάκου, από την κυβέρνηση, τα δεδομένα ως προς τον χειρισμό των σχέσεων με ολιγάρχες, μεγαλοεπιχειρηματίες και διαπλεκόμενους, αλλάζει οριστικά και οι πληροφορίες, που δεν δύναται να αμφισβητηθούν, λένε ότι εφεξής ο ίδιος ο πρωθυπουργός παίρνει την δύσκολη αυτή υπόθεση πάνω του και θα είναι ο ίδιος που θα συζητά, θα συνομιλεί και θα διαχειρίζεται τα κρίσιμα θέματα των μεγάλων επιχειρηματιών, μέσα από προσωπική επαφή και συναντήσεις!
Σε απλά λόγια, τέλος οι πάσης φύσεως μεσάζοντες και νταραβεριτζήδες, θεσμικοί και εξωθεσμικοί!
Οι σχέσεις εφεξής θα είναι direct, face to face, χωρίς ενδιάμεσους που τα μπερδεύουν στην …μετάφραση!
Και οι πληροφορίες, που δεν αμφισβητούνται, λένε ότι ήδη ξεκίνησαν οι επαφές και τα τραπεζώματα, σε νησί του Αιγαίου, των Κυκλάδων ειδικότερα, μετά συζύγων φυσικά!
Μια νέα εποχή αρχίζει! Φυσική συνέχεια; Ή απειλή ως προς την προηγούμενη τάξη πραγμάτων; Υπό την έννοια ότι αλλάζουν οι συσχετισμοί δυνάμεων!
Ο ανασχηματισμός του Σεπτεμβρίου, οι σκέψεις για Σκυλακάκη ή Γεραπετρίτη στην θέση του Επιτρόπου, η καραμπόλα με Κ. Χατζηδάκη, ο προβληματισμός με τον Γ. Φλωρίδη και η δεδομένη επιστροφή Παπασταύρου!
Επειδή με αφορμή την αποκάλυψη του Radar ότι ο κυβερνητικός ανασχηματισμός μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο και δεν θα πραγματοποιηθεί πριν ή αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές, σας δίνουμε μερικά ονόματα για ζυμώσεις και συζήτηση!
Πρώτον, η σκέψη του πρωθυπουργού να στείλει τον Υπ. Ενέργειας στην Κομισιόν στη θέση του Επιτρόπου αντικαθιστώντας τον Μαργαρίτη Σχοινά (που ήθελε να γίνει και πρωθυπουργός κοινής αποδοχής, τρομάρα του, με τις πλάτες κεντροδεξιάς ναυαρχίδας που ποτέ δεν στήριξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη) φέρεται να κερδίζει έδαφος για πολλούς λόγους! Ο Θόδωρος Σκυλακάκης φέρεται να έχει καταστεί βάρος στην τροχιά ανάπτυξης, διακατεχόμενος από εμμονές, παλαιοκομματικές αντιλήψεις, ενώ ο χαρακτήρας του θεωρείται από τους επιχειρηματίες ως δύστροπος, καθώς έχει καταστεί απότομος, υποτιμητικός προς τρίτους αλλά ακόμη και …αχάριστος σε παλιούς παραδοσιακούς του φίλους! Επιπροσθέτως, πολλή μεγάλη οικογένεια των Βορείων Προαστείων δεν θέλει ούτε να τον ακούει, ούτε να τον βλέπει! Και δεν είναι η μόνη…
Δεύτερον, η τυχόν μετακίνηση Σκυλακάκη στις Βρυξέλλες συνδέεται με το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η χώρα. Αν θα είναι ενεργειακό ή όχι! Διότι αν τελικώς δεν είναι, τότε θα προκριθεί η περίπτωση Γεραπετρίτη, που με τη σειρά της θα προκαλέσει καραμπόλες στους υπουργικούς θώκους. Σε μια τέτοια περίπτωση που Επίτροπος γίνει ο Γεραπετρίτης, πιθανότατα στο Υπ. Εξωτερικών να αναβαθμιστεί ο Κ. Χατζηδάκης, ενώ στο Υπ. Οικονομικών ίσως επιστρέψει ως επικεφαλής ο Θ. Σκυλακάκης!
Τρίτον, στο Μαξίμου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπάρχει ένας πολύ σοβαρός προβληματισμός με τον Υπ. Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη, ο οποίος με τις δηλώσεις του αλλά και την εν γένει πολιτική του εικόνα και παρουσία, ξεπερνά τα όρια και δημιουργεί στην κοινωνία ένα πολύ αρνητικό προφίλ για την κυβέρνηση! Η αλαζονεία που τον διακρίνει και οι συνεχείς προκλητικές δηλώσεις και συνεντεύξεις του, που εμπεριέχουν ακόμη και απειλές του τύπου «κανείς δεν τα βάζει με το κράτος», τσαλακώνουν την εικόνα της κυβέρνησης και δημιουργούν χάσμα με τη βάση της κοινωνίας! Με τον Γ. Φλωρίδη εκτός από το Μαξίμου, δυσαρέσκεια υπάρχει και σε υψηλούς κύκλους της Δικαιοσύνης! Υπό το πρίσμα αυτό, θεωρείται βέβαιον ότι η παρουσία του στην κυβέρνηση είναι μετέωρη…
Τέταρτον, είναι αφελής όποιος νομίζει ότι ο Σταύρος Παπασταύρου δεν θα επιστρέψει στην κυβέρνηση! Πέραν πάσης αμφιβολίας, η επιστροφή του θεωρείται δεδομένη, καθώς είναι πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του στενού πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, ενώ οι ικανότητες του δεν αμφισβητούνται! Και από την απομάκρυνση του έως και τον Σεπτέμβριο, ο χρόνος είναι επαρκής για την επούλωση των όποιων «πληγών»!
Για όλες τις υπόλοιπες επιστροφές και αλλαγές θα τα πούμε προσεχώς… Μην καίμε από τώρα δυνατά χαρτιά!!!
Τριπλή απειλή στα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας – Τουρκία, Αλβανία και Σκόπια έχουν ξεκινήσει προκλητική συμπεριφορά κατά της Ελλάδας – Το υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να βρεθεί σε εγρήγορση, «κρας τεστ» των ικανοτήτων του Γεραπετρίτη που θέλει Ευρωπαϊκή καριέρα!
Τριπλή απειλή στα εθνικά συμφέροντά μας εμφανίστηκε τόσο με την επίσκεψη Έντι Ράμα στην Ελλάδα, τις προκλήσεις Ερντογάν όσο και στην επιθετική ενέργεια της Σιλιανόφσκα στα Σκόπια η οποία αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία» σε παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η πρόκληση Ράμα έρχεται την ώρα που η υποψηφιότητα Φρέντι Μπέλερη με το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ ενεργοποιεί όλους τους ομογενείς που ζουν στην Αλβανία.
Σκοπός του Αλβανού πρωθυπουργού, παρά τα όσα δηλώνει περί του αντιθέτου, είναι να δημιουργήσει αντίρροπες δυνάμεις στον Κ. Μητσοτάκη στο δρόμο για τις ευρωεκλογές με όχημα τους αλβανούς ψηφοφόρους στην Ελλάδα.
Άλλωστε, οι αλβανικές εκλογές είναι σε έναν χρόνο από τώρα, θα μπορούσε να έρθει στην Ελλάδα αργότερα, μετά τις 9 Ιουνίου, δηλώνουν κυβερνητικές πηγές που δεν πείστηκαν από τις δικαιολογίες του Ράμα σχετικά με την επίσκεψή του.
Στο μέτωπο της Βόρειας Μακεδονίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην προχθεσινή συνέντευξή του είπε ότι παρακολουθεί με προβληματισμό κάποιες δηλώσεις των αξιωματούχων της γειτονικής χώρας, αλλά θα περιμένει την επίσημη τοποθέτηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού για το ποια θα είναι η ονομασία της χώρας του.
«Είχα διαφωνήσει με τη συμφωνία αλλά τη δέχτηκα λόγω συνέχειας του κράτους και την σέβομαι. Ας κάνουμε υπομονή θέλω να ελπίζω ότι όσα ακούστηκαν προεκλογικά δεν θα αποτελέσουν την θέση της νέας κυβέρνησης, γιατί αλλιώς θα έχουμε ζητήματα» προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης.
Τι ζητήματα ακριβώς, το Μαξίμου και το ΥΠ.ΕΞ δεν αναφέρει καθώς επιβεβαιώθηκε η νέα πολιτική των Σκοπίων που είναι η επίσημη αμφισβήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η αντιπολίτευση σύσσωμη θεωρεί πολύ επικίνδυνες τις δηλώσεις της νέας πρωθυπουργού και περιμένει από την κυβέρνηση να αντιδράσει σε αυτή τη νέα αδιαλλαξία.
Το πρώτο πράγμα που έκανε η κυβέρνηση είναι να πείσει τα μεγάλα κεφάλια της Ε.Ε, Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να αποδοκιμάσουν τις δηλώσεις της νέας πρωθυπουργού όπως και έκαναν συνδέοντας της πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών με την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων.
Όμως, εκφράζεται η ανησυχία τι θα κάνει η Ελλάδα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όπου συμμετέχουν πλέον και τα Σκόπια, ως Βόρεια Μακεδονία.
Διότι τα Σκόπια μπήκαν στην Βορειοατλαντική Συμμαχία επειδή ακριβώς συμφώνησαν στην Συμφωνία των Πρεσπών και τα βρήκαν με την Ελλάδα για το συνταγματικό όνομά τους.
Το τρίτο μεγάλο μέτωπο είναι η Τουρκία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην Άγκυρα για την συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, όμως, οι προκλήσεις της γείτονος έχουν αυξηθεί.
Η Αθήνα παρακολουθεί με ανησυχία τη συνεχή πορεία απόκλισης της Τουρκίας από την Διάσκεψη των Αθηνών ενώ στο ευρύτερο πλαίσιο βάζει την πρόσφατη ακύρωση της συνάντησης Ερντογάν –Μπάιντεν.
Η μετατροπή της ιστορικής Μονής της Χώρας σε τζαμί, όταν η Κωνσταντινούπολη έχει τόσα τζαμιά, αποτελεί μία ενέργεια αντίθετη στην Διάσκεψη των Αθηνών και είναι εφάμιλλη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Η Ελλάδα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε αυτή τη συνάντηση των δύο ηγετών με συγκρατημένη αισιοδοξία ενώ έχει δηλώσει ότι «θέλει να πάει αυτή την ελληνοτουρκική προσέγγιση ένα βήμα παραπέρα για να έχει μετρήσιμα αποτελέσματα».
Η Αθήνα κρατάει τα θετικά έως τώρα, δηλαδή ότι δεν υπάρχουν παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις μειωμένες ροές μεταναστών από τα τουρκικά παράλια.
Όμως, στο πλαίσιο της συνάντησης ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι σε εγρήγορση εάν χρειαστεί, εάν η απέναντι πλευρά διατυπώσει τις γνωστές διεκδικήσεις της σχετικά με την αποστρατικοποίηση των νησιών, θαλάσσιων ζωνών, εναέριου χώρου, Κυπριακό, ψευδομουφτήδων, τουρκολυβικού μνημονίου κ.α. ενώ, τέλος, θεωρείται σίγουρο όπως έχει προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης ότι θα θέσει μετ’ επιτάσεως το θέμα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί στο συνομιλητή του.
Πάντως, αυτό που φαίνεται είναι ότι μέχρι τις ευρωεκλογές το ΥΠ.ΕΞ θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και πανέτοιμο για τις προκλήσεις και στα τρία μέτωπα και είναι ένα πραγματικό τεστ ικανότητας για τον Γιώργο Γεραπετρίτη που θα πρέπει να περάσει καθώς θέλει να φιλοτεχνήσει ευρωπαϊκό προφίλ.
Μπρα ντε φερ του Κασσελάκη με τον Τσίπρα για την Συμφωνία των Πρεσπών – Ο Στέφανος θέλει να οικειοποιηθεί την Συμφωνία – Απάντηση του πρώην πρωθυπουργού με πρωτοβουλίες με τον Ζάεφ – Στη γραμμή Πολάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ!
O Στέφανος Κασσελάκης, με ένα μακροσκελές κείμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποθέωσε τη Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο «ξέχασε» να αναφερθεί στον «αρχιτέκτονά» της, τον Αλέξη Τσίπρα.
Είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται για αστοχία αλλά για συνειδητή επιλογή των συντακτών της ανακοίνωσης του κόμματος και του σχολίου Κασσελάκη το να μην κάνουν καμία αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό που υπέγραψε τις «Πρέσπες».
Και όπως είναι λογικό, τα στελέχη του παλιού ΣΥΡΙΖΑ είναι οργισμένα με αυτή την «παράλειψη».
Αυτό που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο είναι η όξυνση της ρητορικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Επέμεινε στο ότι «θα ξεσκίσει» την κυβέρνηση, δείχνοντας ότι θα επιλέξει το «σκληρό ροκ» στον δρόμο προς την κάλπη.
Μόνο που το δικό του «ροκ» θα έχει έντονο «άρωμα» Κρήτης, διότι όλα δείχνουν ότι επιλέγει να προχωρήσει με την ατζέντα του Παύλου Πολάκη.
Διότι δεν είναι μόνο το «ξέσκισμα» που υπόσχεται. Είναι το γεγονός ότι κάλυψε πλήρως τον Χανιώτη βουλευτή για την πρόσφατη αντιεμβολιαστική του εκστρατεία, αλλά και για την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Αλέξη Τσίπρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας από την άλλη, πρέπει να υπερασπιστεί την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και την πολιτική του παρακαταθήκη και άρχισε την επομένη των μεγάλων αμφισβητήσεων να έρχεται σε επικοινωνία με τον πρώην Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ και να συζητούν για τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισαν τη σημασία που έχει η πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και η συνεργασία των δύο χωρών τόσο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας όσο και για την ειρήνη και τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων, σε μία περίοδο μεγάλων εντάσεων στην περιοχή.
Ο Τσίπρας προσπαθεί να πει δημοσίως ότι η Συμφωνία είναι δικής μου εμπνεύσεως αλλά ο Κασσελάκης προσπαθεί να την οικειοποιηθεί.
Παράλληλα, βλέπουμε ότι προσπαθεί να αντιγράψει πλήρως τον Πολάκη, ο οποίος το βράδυ της Πέμπτης, έκλεισε με αγένεια το τηλέφωνο στα μούτρα της δημοσιογράφου Νατάσας Γιάμαλη στο Kontra.
Το πρωί του Σαββάτου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ενοχλημένος από ερώτηση που δέχθηκε σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, όπου εμφανίστηκε και πάλι.
Η παρουσιάστρια του έκανε κάποιες ερωτήσεις οι οποίες τον έφεραν σε δύσκολη θέση.
Το αποτέλεσμα ήταν να πετάξει το ακουστικό σε απευθείας σύνδεση και να κάνει υπόδειξη για το ύφος και το περιεχόμενο των ερωτήσεων που θα έπρεπε να του υποβάλλουν.
Η ερώτηση που προκάλεσε την έκρηξη του Στέφανου Κασσελάκη αφορούσε τον Χρήστο Σπίρτζη και τον Γιώργο Βασιλειάδη, τα «κεφάλια» των οποίων ζητούν οι προεδρικοί.
Πάντως, ο πρώην υπουργός, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, επεφύλαξε νέα «καρφιά» για τον πρόεδρο του κόμματος και τη δεξιά «στροφή» που πραγματοποιεί.
«Εμείς στην καρδιά μας έχουμε άλλα τρίπτυχα. Έχουμε το “εθνική ανεξαρτησία-λαϊκή κυριαρχία-κοινωνική απελευθέρωση”. Προφανώς δεν έχουμε υιοθετήσει το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια».
Διαβάστε ακόμη:
- Δούκισσα Νομικού: Η εντυπωσιακή εμφάνισή της στις Κάννες
- Σοκάρει η Καίτη Φίνου: Σάπισαν τα δόντια μου, έφυγαν τα νύχια και τα μαλλιά μου
- Δημήτρης Σταρόβας: Το ιδιόχειρο σημείωμά του μέσα από το νοσοκομείο
- Αποκλειστικό: Ο Τερίμ αγόρασε με 500.000 ευρώ σπίτι αξίας 2.000.000 στην Γλυφάδα για την κόρη του