Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ειδικά η Πρόεδρος της Βασιλική Λαζαράκου τελούν σε σύγχυση και ειδικά η τελευταία δίνει προς τα έξω την εικόνα ότι αδυνατεί να τελέσει επαρκώς τα καθήκοντα της, προκαλώντας έτσι ζήτημα μείζονος σημασίας ΒΑ προς την ισορροπία της αγοράς!

Τόσο στην υπόθεση της Attica bank, όσο και της MIG που προηγήθηκε, η ΕΚ αντέδρασε απαθώς, πλημμελώς ως προς τις υποχρεώσεις της και το λειτούργημα της και άφησε να εξελιχθούν καραμπινάτες περιπτώσεις χειραγώγησης εις βάρος του επενδυτικού κοινού!

Όφειλε και στις δύο περιπτώσεις να προβεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης, κάτι που δεν έπραξε, ενώ ήταν επιβεβλημένη η διενέργεια ελέγχων, που στην περίπτωση της MIG δεν έγιναν ποτέ, ενώ στην υπόθεση της Attica bank πραγματοποιήθηκαν εκ των υστέρων, κατόπιν μάλιστα παρεμβάσεων του Μεγάρου Μαξίμου και ειδικά του Αλ. Πατέλη, που «ούρλιαζε» όπως μαθαίνω στο τηλέφωνο συνομιλώντας με την κυρία Πρόεδρο!

Και μεταξύ μας όλοι στην πιάτσα ξέρουν πώς «ουρλιάζει» ο Πατέλης στα νεύρα του! Σαν σε ταινία του Αλμοδοβάρ …

Είμαι λοιπόν περίεργος εάν οι έλεγχοι που πραγματοποίησε η κυρία Λαζαράκου «έπιασαν» τις ύποπτες συναλλαγές 1,9 εκατομμυρίων μετοχών της Attica bank που αγοράστηκαν στο limit down, πουλήθηκαν στο limit up και αντικρίστηκαν μεταξύ δύο χρηματιστηριακών: Μίας χρηματιστηριακής μεγάλης συστημικής τράπεζας (που είναι στην επικαιρότητα για άλλη …υπόθεση) και μιας παραδοσιακής χρηματιστηριακής που φέρει το όνομα του ιδρυτή της που αρχίζει από «Σ»!

Ένα γύρω – γύρω όλοι εκατομμυρίων «χαρτιών» και στη μέση …ο απλός απροστάτευτος επενδυτής!

Το ζήτημα την ώρα τούτη όσον αφορά την Attica bank εδράζεται στις επιδιώξεις του κυρίου Μακέδου του ΤΜΕΔΕ, ο οποίος φέρεται να επιθυμεί να πουλήσει σε Εξάρχου και Μπακοκαυνάκηδες ψηλά, οπότε ήταν και ο άμεσα ωφελημένος του ράλι που προηγήθηκε, το οποίο τον εξυπηρετούσε σε απόλυτο βαθμό!

Ωστόσο δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι η πλασματική άνοδος της μετοχής όχι μόνο δεν θα έφερνε κοντά τους εφοπλιστές, αλλά θα τους έδιωχνε!

Σε απλά λόγια ο Μακέδος, με τη στάση του ΤΜΕΔΕ και την μαϊμού άνοδο της μετοχής, στην ουσία υπονόμευσε τον νέο επενδυτή αλλά και τα συμφέροντα του Ταμείου!

Και μετά βεβαιότητας μεγάλες ευθύνες με την εν γένει συμπεριφορά και στάση τους, στο αδιέξοδο που έχει προκληθεί με την Τράπεζα Αττικής φέρουν τόσο το ΤΧΣ όσο και η ΤτΕ!

Επί του προκειμένου τώρα, η Βασιλική Λαζαράκου (με coup αλά Ντάλλας και Δυναστεία) κόβει σήμερα την πίτα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς! Ελπίζω το φλουρί να μην πέσει στον Σταικούρα…

Το καλύτερο η Βασιλική το έχει κρατήσει για μετά: άτυπο ΔΣ για ενημέρωση των μελών σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις!

Προβλέπω νέα ουρλιαχτά … Όχι από τον Πατέλη αυτή τη φορά!

«Αλλάζει πίστα» η χρηματιστηριακή αγορά – Ο MSCI, η Μότορ Όιλ και η επικείμενη είσοδος Τρ. Πειραιώς και ΕΛ.ΠΕ. στις 11 Μαΐου – Η επενδυτική βαθμίδα, το «οκ» της ΕΚΤ για διανομή μερίσματος από Εθνική – Eurobank

Toν δρόμο για την κατοχύρωση των σημερινών επιπέδων και την κατάκτηση νέων υψηλοτέρων άνοιξε η τριμηνιαία αναδιάρθρωση Φεβρουαρίου των δεικτών MSCI, αφού επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση που ήθελε τη μετοχή της Motor Oil να εισέρχεται από τον MSCI Global Small Cap Indexes στον MSCI Global Standard Indexes.

Πρόκειται για μια χωρίς άλλο σημαντική εξέλιξη που έρχεται να προστεθεί στους πολλούς θετικούς παράγοντες οι οποίοι συντρέχουν την τελευταία περίοδο και φέρνουν την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καλλιεργώντας το κλίμα μιας θετικής «συνωμοσίας».

Επιτρέπει έτσι την κατάκτηση για τον γενικό δείκτη μετά από πολλά έτη –τον Ιούνιο του 2010– επιπέδων που δηλώνουν σαφώς αλλαγή σελίδας για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Την Πέμπτη το βράδυ επιβεβαιώθηκε τελικά η προσδοκία ότι στην αξιολόγηση της Morgan Stanley Capital International (MSCI) θα υπήρχαν προσθήκες ελληνικών τίτλων, με την είσοδο της Motor Oil (ημερομηνία εκτέλεσης είναι η 1η Μαρτίου 2023).

Για τη Motor Oil, η So Gen ανέφερε λόγο προσθήκης την αύξηση της συμμετοχής του κλάδου ενέργειας στους δείκτες της MSCI (segment increase).

Σε ό,τι αφορά τις εισροές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της γαλλικής τράπεζας, ορίζονται στα 74,69 εκατ. δολάρια περίπου (3 εκατ. μετοχές περίπου).

Motor Oil: Προμέρισμα 0,40 ευρώ ανά μετοχή - Αποκοπή στις 21/110 ευρώ, στις 7 Ιουλίου η αποκοπή

Τι έρχεται …

Τα καλύτερα όμως έρχονται από την πλευρά της αμερικανικής εταιρίας: Η είσοδος της Τράπεζας Πειραιώς και ενδεχομένως των Ελληνικών Πετρελαίων αναμένεται στις 11 Μαΐου 2023, δηλαδή στην επόμενη αξιολόγηση.

Σήμερα ο δείκτης MSCI Greece Standard Index περιλαμβάνει τους τίτλους των Eurobank, ΟΤΕ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Εθνική Τράπεζα, Mytilineos, Jumbo, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή και πλέον Motor Oil.

Κανείς βέβαια δεν μπορεί να ισχυριστεί πως το ελληνικό χρηματιστήριο εισήλθε σε μια περίοδο διαρκούς ανοδικής πορείας, αυτό δεν συμβαίνει με καμία αγορά στον κόσμο.

Δημιουργούνται όμως οι προϋποθέσεις για διαρκή αναβάθμιση με τις συνήθεις διορθώσεις να βρίσκονται στο «πρόγραμμα».

Βασικό ρόλο σε όλα αυτά θα παίξει το πολιτικό κλίμα ενόψει και των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.

Όμως πρέπει να τονιστεί ότι μακροπρόθεσμα έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται όλοι εκείνοι οι παράγοντες οι οποίοι θα επιτρέψουν στον γενικό δείκτη να βρεθεί σε νέα υψηλά επίπεδα, αφού υπάρχουν περισσότεροι του ενός λόγοι οι οποίοι συντρέχουν προς τούτο.

Στα αζήτητα θα μείνουν δυο μετοχές

Οι… υποκινητές

Επιγραμματικά αναφερόμαστε σε ορισμένους από αυτούς, όχι αναγκαία με αξιολογική ή χρονική σειρά:

Στο ελληνικό χρηματιστήριο συντελείται σήμερα μια μικρή επανάσταση που θα έχει μακροχρόνιες θετικές συνέπειες.

Η αγορά έχει πλέον αποδεσμευτεί από τις κύριες και χρόνιες αγκυλώσεις της.

Πολλές εταιρίες έχουν αναγεννηθεί, άλλες βρίσκονται στο στάδιο μια δημιουργικής αναζήτησης.

Αυτό δηλοί και το γεγονός ότι κάποια από τα λεγόμενα «κουφάρια» του παρελθόντος αλλάζουν σήμερα όψη και μεταμορφώνονται σε ωραίους κύκνους ικανούς να προσφέρουν νέες συγκινήσεις στους μετόχους τους.

Αρκεί όλοι οι συντελεστές της αγοράς να έχουν διδαχθεί από το παρελθόν και να μην επανέλθουν στις παλαιές τους «συνήθειες».

Θέλουμε να πούμε, με αφορμή και την υπόθεση της MIG, ότι σίγουρα υπάρχουν και θα υπάρξουν πολλά ντιλ.

Πρέπει όμως να τηρηθούν οι κανόνες και να μη δοθεί σε ορισμένους «έξυπνους» αφορμή για άκοπη κερδοσκοπία, η οποία θα τους προσφέρει κέρδη λόγω εσωτερικής πληροφόρησης και άλλων υπόγειων «διαδρομών».

Για τους λόγους αυτούς απαιτείται η διαρκής εγρήγορση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και η άμεση επέμβασή της σε περιπτώσεις που παρατηρούνται ακραία φαινόμενα.

Κατά τα λοιπά οι δρόμοι είναι ανοικτοί παρά τις αναταράξεις που ίσως πρόσκαιρα θα σημειωθούν: Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, όποιες διαδικασίες και αν μεσολαβήσουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης, η δυναμική της αγοράς, όπως έχουμε επισημάνει επί σειρά εβδομάδων, δεν πρόκειται να χαθεί: Η επενδυτική βαθμίδα για τη χώρα είναι σε μεγάλο βαθμό εξασφαλισμένη, άρα τα καλύτερα έρχονται, αφού ο δανεισμός για το Ελληνικό Δημόσιο θα «αλλάξει πίστα» και μια σειρά θετικές συνέπειες θα εμφανιστούν στο σύνολο του ελληνικού επιχειρείν.

Υπήρξε κατάχρηση εσωτερικής πληροφόρησης στην υπόθεση της MIG; Η αγορά βοά ότι δύο (2) πρωτοκλασάτα στελέχη αγόρασαν μετοχές τον Ιανουάριο και ότι «παλιοί» και νέοι παίκτες ήταν στο κόλπο!

Μεγάλα ντιλ

Σε όλα αυτά θα έλθουν να προστεθούν και άλλοι παράγοντες: Πολλές ελληνικές επιχειρήσεις άλλωστε ακόμη και ξεκομμένες εδώ και καιρό από το γενικότερο πλαίσιο μας επιφυλάσσουν θετικές εκπλήξεις με διεθνείς συνεργασίες και γενικότερα ανοίγματα.

Όσα συμβαίνουν σε μια σειρά από αυτές στους κλάδους των τραπεζών, της ενέργειας, των πετρελαίων και των κατασκευών το επιβεβαιώνουν.

Οι εκπλήξεις πολλές και μη αναμενόμενες: Η κινητικότητα σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και άλλες περιπτώσεις το επιβεβαιώνει.

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση της Attica Bank, η τράπεζα που ταλαιπωρήθηκε όσο καμιά άλλη στο παρελθόν φαίνεται τώρα να βρίσκει τον δρόμο της.

Σε ό,τι αφορά τις συστημικές τράπεζες, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τα στεγαστικά δάνεια δείχνει ότι από στενή χρηματιστηριακή οπτική ο μεγάλος κίνδυνος έχει εκλείψει και πλέον το θετικό κλίμα φαίνεται να κυριαρχεί.

Προς τούτο αναμένεται να λειτουργήσει θετικά και το αναμενόμενο ΟΚ της ευρωπαϊκής εποπτείας για διανομή μερίσματος τουλάχιστον για δύο τράπεζες (Eurobank και Εθνική).

Ήδη η κεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών έχει ανέλθει στα 15 δισ. ευρώ, με την Eurobank να βρίσκεται στα 5 δισ., την Εθνική Τράπεζα στα 4,2 δισ., την Alpha Bank στα 3 δισ. ευρώ και την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,6 δισ. ευρώ.

Η εκτίμηση της Optima Bank

Το Χρηματιστήριο συνεχίζει την ανοδική του πορεία το 2023, ξεπερνώντας σε απόδοση τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και ευθυγραμμισμένο με τα αντίστοιχα της Νότιας Ευρώπης, σημειώνει σε έκθεσή της η Optima Bank.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι διατηρεί την ανοδική της στάση για τις ελληνικές μετοχές, καθώς οι ανοδικοί καταλύτες υπερβαίνουν τους καθοδικούς κινδύνους και οι αποτιμήσεις παραμένουν ελκυστικές παρά το πρόσφατο ράλι.

Ωστόσο, σημειώνει ότι είναι πιο επιφυλακτική μετά την πρόσφατη ανοδική κίνηση και αναμένει ότι η αστάθεια θα κλιμακωθεί πριν/και εντός της εκλογικής περιόδου, καθώς υπάρχει αβεβαιότητα για το χρονοδιάγραμμα και το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ωστόσο, η Optima Bank πιστεύει ότι αυτή η βραχυπρόθεσμη αστάθεια θα δημιουργήσει μεσοπρόθεσμες ευκαιρίες αγοράς.

Η χρηματιστηριακή αναμένει ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα μετά τις εκλογές και εντός του 2ου εξαμήνου του 2023.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα ανοίξει τον δρόμο για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας τραπεζών και μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών καθώς και για την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας σε καθεστώς ανεπτυγμένης αγοράς.

Έτσι, η χρηματιστηριακή παραμένει θετική τόσο για τον τραπεζικό και τον ενεργειακό τομέα όσο και για μετοχές αξίας (value stocks).

Οι κορυφαίες της επιλογές από το ταμπλό είναι οι μετοχές των:

• Τράπεζα Πειραιώς, με τιμή-στόχο τα 2,8 ευρώ και περιθώριο ανόδου 34,4%.
• Alpha Βank, με στόχο το 1,48 ευρώ και περιθώρια ανόδου 14,4%.
• Motor Oil με τιμή-στόχο στα 27,9 ευρώ και περιθώριο 22,9%.
• Helleniq Energy, με στόχο τα 9,2 ευρώ και περιθώριο ανόδου 18,6%.
• Mytilineos, με τιμή-στόχο στα 30,8 ευρώ και περιθώριο 24,5%
• ΟΠΑΠ, με στόχο τα 17,1 ευρώ και περιθώριο 17,9%.
• Jumbo, με τιμή-στόχο στα 22,7 ευρώ και περιθώριο ανόδου 27%.

Το deal της Τέρνα Ενεργειακή θα γίνει – Οι 10 αλήθειες – Γιατί έφυγε η Macquarie – Η ξένη τράπεζα και ο ανταγωνισμός!

Εσχάτως γίνεται λόγος πολύς γύρω από το deal της Τέρνα Ενεργειακή!

Και χύνεται πολύ μελάνι κυρίως από τους πολέμιους της μεγάλης επιχειρηματικής συμφωνίας, όλους αυτούς που λόγω ανταγωνισμού άνοιγαν σαμπάνιες στο άκουσμα ότι πάει να χαλάσει!

Η αλήθεια ωστόσο είναι μία και μοναδική: το big deal θα γίνει!

Όπως γνωρίζετε την υπόθεση της Τέρνα Ενεργειακή την γνωρίζουμε όσο κανείς!

Εμείς την αποκαλύψαμε σε όλο το εύρος της, εμείς βγάλαμε την αποχώρηση της Macquarie, την επιστροφή της και τώρα αναλύουμε την εκ νέου, για δεύτερη φορά, αποχώρηση!

1.Η Macquarie πράγματι αποχώρησε από την διαπραγμάτευση!

2.Τούτο όμως δεν έγινε για λόγους τιμήματος, το οποίο παραμένει στα επίπεδα των 23 ευρώ (22,90)! Το ζήτημα της τιμής ουδέποτε τέθηκε!

3. Αντιθέτως Macquarie και First τα έσπασαν για τα ποσοστά! Τι θα έπαιρνε ο καθένας! Η First ζητούσε το 51%. Και η Macquarie έθεσε βέτο για να πάρει εκείνη άνω του 60%! Γεγονός που καταδεικνύει πόσο πολύ και οι δύο πλευρές ενδιαφέρονταν για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό στην τιμή των 23 ευρώ!!! Και την απίστευτη δυναμική της Τέρνα Ενεργειακής!

4. Με αφορμή την διαφωνία με την First για τα ποσοστά η Macquarie, που έχει ως σύμβουλο της την Goldman Sachs του Χάρη Ηλιάδη (ο οποίος έχει σχέση με τουλάχιστον 2 ανταγωνιστές της Τέρνα Ενεργειακής) στράφηκε (πληροφορίες λένε ότι μιλούσε παράλληλα) προς την Enel Hellas!

5. Η πιάτσα μιλάει πάντως για ύποπτα παιχνίδια τρίτων, που αποσκοπούσαν να προκαλέσουν ζήτημα στο deal!

6. Ακούστηκε και γράφτηκε ότι στο deal στη θέση της αποχωρήσασας Macquarie επιδίωξαν να μπουν Μυτιληναίος και ΔΕΗ! Η αλήθεια είναι ότι η «είδηση» αυτή στερείται βάσης! Ούτε επιδίωξαν να μπουν, ούτε τους ζητήθηκε! Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού!

7. Την ώρα τούτη οι τράπεζες σε συνεννόηση με την First δουλεύουν το χρηματοδοτικό! Όλα συνεχίζονται κανονικά ως είχαν!

8. Η First σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες συζητάει με ένα μεγάλο fund πολύ γνωστό στην ελληνική αγορά, για τη συμμετοχή του στο deal!

9. Στο τραπέζι πάντως μεταξύ άλλων έχει πέσει και η επαναφορά στο αρχικό σχέδιο της εξαγοράς σε δύο φάσεις! Η πρώτη τώρα στα 22,90 ευρώ και η δεύτερη σε επόμενη και συγκεκριμένη χρονική στιγμή με τίμημα γύρω στα 27 ευρώ!

10.Τούτο θα συμβεί μόνο στην περίπτωση κατά την οποία δεν συμφωνήσει η First με το Fund με το οποίο διαπραγματεύεται τη στιγμή αυτή!

Τυχερός ο Ολλανδός του Ελλάκτωρα που δεν του έδωσε μετοχές της Alpha από την αύξηση ο Χάρης – Ο Χόλτερμαν δεν φοβάται το αβέβαιο πολιτικό σκηνικό και «χτίζει θέσεις» με νέο, φρέσκο χρήμα!

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η διείσδυση του Χένρι Χόλτερμαν στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha bank και η απόκτηση ποσοστού άνω του 5%, αποτελεί μια ακόμη δικαίωση και δημοσιογραφική επιτυχία του Radar και της Αξίας του Σαββάτου, που σε ανύποπτη χρονική στιγμή, όταν κανείς δεν το φανταζόταν, ούτε είχε αντιληφθεί το παραμικρό για τις προθέσεις του Ολλανδού του Ελλάκτωρα, είχαν αποκαλύψει επακριβώς τις επικείμενες τραπεζικές κινήσεις που σχεδιάζονταν και εντέλει υλοποιήθηκαν στην πράξη!

Επί του προκειμένου τώρα, θα μπορούσαμε να πούμε εκ των υστέρων ότι ο Ολλανδός στάθηκε τυχερός!

Και πως στην πράξη επιβεβαιώνεται η σοφή λαϊκή ρήση «κάθε εμπόδιο για καλό»!

Ο Χόλτερμαν λοιπόν αρχικά ήθελε να αποκτήσει πακέτο μετοχών της Τρ. Πειραιώς στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου!

Όμως ο Χάρης (ένας είναι ο Χάρης) είχε υποσχεθεί να βάλει στην αύξηση όλα τα «καλά παιδιά» του διεθνούς συστήματος, τους πελάτες του με τους οποίους είχε διαμορφώσει προνομιακές σχέσεις, όλους αυτούς δηλαδή που στην πρώτη κανονιά άδειαζαν καραβιές μετοχών και πούλαγαν ανοιχτά!!! Και γκρέμισαν τη μετοχή!

Η ιστορία επαναλήφθηκε τη δεύτερη φορά με την Alpha Bank!

Ο Ολλανδός ήθελε το 7% των μετοχών από την αύξηση και ο Χάρης (ένας είναι ο Χάρης) φρόντισε πρώτα να τακτοποιηθούν οι πελάτες του, που όπως και στην Τρ. Πειραιώς έφυγαν και από την Alpha τρέχοντας, καθώς δεν είχε διασφαλίσει την παραμονή τους επί μακρόν αλλά τους επέτρεψε εμμέσως την κερδοσκοπία!

Βεβαίως, όπως στην πράξη προκύπτει, ο Χόλτερμαν που είναι και γείτονας με τον Χάρη (ένας είναι ο Χάρης) στην Κέρκυρα αφού οι βίλες τους συνορεύουν, στάθηκε τυχερός και στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να του είναι ευγνώμων!!!

Γιατί τελικά ο Ολλανδός, αφού ο Χάρης του το έπαιξε μεγάλο αφεντικό και δεν του έδωσε τις μετοχές που του ζητούσε από την αύξηση, κατάφερε να τις αποκτήσει από την αγορά σε πολύ χαμηλότερη τιμή!

Σώθηκε δηλαδή ο Ολλανδός που δεν του έδωσε μετοχές από την αύξηση ο Χάρης (ένας είναι ο Χάρης)!

Επί του προκειμένου τώρα: το γεγονός ότι ο Ολλανδός εκτός των άλλων χτίζει θέση στο τραπεζικό σύστημα και φέρνει στη χώρα φρέσκο νέο χρήμα, δείχνει απτή εμπιστοσύνη στην εθνική οικονομία και τις προοπτικές της Ελλάδας!

Προφανώς ο Ολλανδός, όπως προκύπτει στην πράξη, εμπιστεύεται την οικονομία, βλέπει αισιόδοξα το αύριο και δεν φοβάται, ούτε ανησυχεί από τη διαμόρφωση του νέου πολιτικού σκηνικού!

Η Εθνική τράπεζα κατάντησε «η χαρά της Διαπλοκής»: Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, σε κάθε επιχειρηματικό deal, θα την βρεις από κάτω! Η ενδοτική διοίκηση Μυλωνά θέλει την τράπεζα κρατικοδίαιτη!

Εάν διερωτάσθε γιατί πέφτει τέτοιο γλείψιμο στον Μυλωνά και την παρέα του από την πλειονότητα των ΜΜΕ της χώρας, μην το πολυσκέφτεστε, η απάντηση είναι απλή!

Ο Μυλωνάς και η παρέα του κατάντησαν την τράπεζα «χαρά της Διαπλοκής» και τους εαυτούς τους «Yesmen» του συστήματος!

Στην κυριολεξία όποια πέτρα κι αν σηκώσεις σε κάθε επιχειρηματικό ντηλ στη χώρα, είτε μεταξύ Ελλήνων επιχειρηματιών, είτε μεταξύ Ελλήνων με ξένους, θα την βρεις από κάτω!

Πρώτη – πρώτη στις χρηματοδοτήσεις, άγνωστο πράγματι με τι εγγυήσεις και εμπράγματες εξασφαλίσεις!

Αλλά αυτό έχει ελάχιστη σημασία, καθώς τα χατίρια, οι εξυπηρετήσεις και τα νταραβέρια των επιλεκτικών χρηματοδοτήσεων, την ώρα που για υγιείς μεσαίες επιχειρήσεις οι κάνουλες είναι κλειστές, αποσκοπούν στην εξωθεσμική «προστασία» και την πάση θυσία διατήρηση της καρέκλας!

Έτσι βλέπουμε αλλεπάλληλα δημοσιεύματα που εξάρουν την Διοίκηση Μυλωνά και στέκονται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Εθνικής και την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο Ελλήνων και ξένων επενδυτών, επιχειρηματιών και εφοπλιστών!

Στο μυαλό τους – και στην τσέπη τους- θέλουν μόνιμα μια Εθνική κρατικοδίαιτη, όπου κάποιοι θα τρώνε με χρυσά κουτάλια, προνομιακά, εις βάρος των πολλών και των φορολογουμένων πολιτών!

Και θα παραμένει εσαεί μια διοίκηση ανεπαρκής, ενδοτική, που άγεται και φέρεται από τα συμφέροντα, κομματικά, πολιτικά, επιχειρηματικά!

Διαβάστε ακόμη: