Γύρω στον Απρίλιο θα επιλεγεί ένα από τα 5 ξένα fund, που θα μπει ως δεύτερος επενδυτής στην

Η κίνηση γίνεται στο πλαίσιο υλοποίησης από την Enel του «Stewardship Model» στη χώρα μας. Το καθεστώς Stewardship, το οποίο επέλεξε ο ιταλικός κολοσσός για την Ελλάδα (όπως και στην Αυστραλία) πρακτικά σημαίνει την είσοδο ενός δεύτερου επενδυτή στην Enel Green Power Hellas, ώστε η επιχειρηματική συνεργασία να στηρίξει τη σχεδιαζόμενη περαιτέρω ενίσχυση του χαρτοφυλακίου σε ΑΠΕ και μονάδες αποθήκευσης της εταιρείας.

Πάντως ήδη στην αγορά κυκλοφορεί πως το αυστραλιανό fund Macquarie (κάτοχος του 49% του ΔΕΔΔΗΕ) είναι το απόλυτο φαβορί. Μάλιστα κάποιοι βιάζονται να πουν πως έχει κλειδώσει ήδη ο νικητής, αν και από την ENEL δεν το επιβεβαιώνουν.

Οι τρείς από τους πέντε «μνηστήρες» είναι η Macquarie, το KKR, και η CVC.

Το σχέδιο της Enel είναι η παραχώρηση του 50% του ελληνικού «πράσινου» βραχίονα, αφήνοντας πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο το ποσοστό αυτό να διαφοροποιηθεί. Σε αυτή τη φάση, βρίσκονται υπό αξιολόγηση οι πέντε δεσμευτικές προσφορές που υποβλήθηκαν. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αν κριθεί απαραίτητο, θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις και με τα ενδιαφερόμενα fund.

«Στόχος της Enel είναι να εδραιώσει έτι περαιτέρω την παρουσία της στον κλάδο των ΑΠΕ στην Ελλάδα, και όχι να αποεπενδύσει γιαυτό και παρά το ότι συνεχίζεται η διαδικασία επιλογής εταίρου, η Enel Green Power Hellas συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς την ανάπτυξή της στη χώρα μας. Έτσι, για παράδειγμα, έως το καλοκαίρι αναμένεται να ολοκληρωθεί η επένδυση ύψους 55 εκατ. ευρώ που υλοποιεί στην Κοζάνη, με την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού ισχύος 70 MW» μας λέει παράγοντας της αγοράς που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα.

Η Εnel αναπτύσσει στην Ελλάδα ένα χαρτοφυλάκιο 1.700 MW, το οποίο περιλαμβάνει αιολικά, φωτοβολταϊκά και έργα ΑΠΕ σε συνδυασμό με μπαταρίες, όπως επίσης και αυτόνομες μπαταρίες. H ιταλική εταιρεία έχει παρουσία στη χώρα μας από το 2008, λειτουργώντας ήδη 59 έργα, συνολικής ισχύος 481.

Το πλέον σημαντικό είναι το σύμπλεγμα αιολικών πάρκων στον Καφηρέα, ισχύος 167,9 MW. Η ηλεκτροπαραγωγή του ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση ρεύματος 57.982 νοικοκυριών.

Πάντως το «Stewardship Model» συνιστά εντελώς διαφορετική στρατηγική από την επιλογή που έκανε η Enel για τη Ρουμανία, από την οποία αποφάσισε να αποχωρήσει πλήρως, παραχωρώντας όχι μόνο το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ που διαθέτει στη χώρα, αλλά και τα τμήματα του δικτύου διανομής, όπως και την εταιρεία προμήθειας. Όπως είναι γνωστό, υποψήφιος αγοραστής όλων των παραπάνω asset είναι η ΔΕΗ, με τις αποκλειστικές διαπραγματεύσεις της εταιρείας με την Enel να έχουν παραταθεί έως το τέλος του μήνα.

Διαβάστε ακόμη: