Κάτι δεν πάει καλά στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και δυστυχώς κανείς δεν από τους αρμόδιους δεν φαίνεται να ανησυχεί.

Ούτε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ούτε η διοίκηση του Χρηματιστηρίου , ούτε το αρμόδιο για την Εποπτεία των δύο θεσμικών οργάνων υπουργείο Οικονομικών .

Αγνοούμε γιατί συμβαίνει αυτό ή μάλλον υποψιαζόμαστε γιατί κυριαρχεί η κραυγαλέα μακαριότητα: Γίνεται επίκληση του καλού κλίματος στην αγορά , που δεν πρέπει να διαταραχθεί με παρεμβάσεις , τώρα μάλιστα που βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Αλλά το αντίθετο , θα έπρεπε να γίνεται . Γιατί η άνοδος του χρηματιστηρίου σήμερα οφείλεται σε πολλούς και σοβαρούς λόγους.

Δεν είναι δυνατόν όμως , να επωφελούνται απαξάπαντες .

Δικαίωμα στην άνοδο έχουν οι μετοχές , που κινούνται από συγκεκριμένου λόγους. Διαφορετικά , θα γυρίσουμε στην …ένδοξη δεκαετία του 1990 , την οποία πλήρωσε με ζημιές η μισή Ελλάδα .

Δύο και κραυγαλέα τα παραδείγματα των τελευταίων εβδομάδων : Η μετοχή της Attica Bank , καταγράφει κέρδη γύρω στα 500% από τις αρχές του χρόνου.

Αιτία η κινητικότητα γύρω από την επανεκκίνηση της μικρομεσαίας τράπεζας από άλλη βάση και το εκδηλωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον από την Thrinvest .

Πως δικαιολογείται η θηριώδης άνοδος ; Αποδίδεται στην μειωμένη εμπορευσιμότητα της μετοχής.

Το δεύτερο παράδειγμα αφορά την μετοχή της MIG. Αφορμή και εδώ υπάρχει : Η εμπλοκή του γνωστού εφοπλιστή Μάριου Ηλιόπουλου και η διαμάχη του με την Τράπεζα Πειραιώς , λόγω του σχεδίου συγχώνευσης ΑΝΕΚ – Attica Group.

Και στην περίπτωση της MIG η συμπεριφορά της μετοχής , ακολουθεί τα χνάρια της Attica Bank.

Μέχρι σήμερα και για τις δύο περιπτώσεις δεν έχει ιδρώσει το αυτί κανενός ή για να είμαστε δίκαιοι ακολουθείται η γνωστή και τετριμμένη ατέρμων διαδικασία: Έρευνα στις συναλλαγές επί των μετοχών που συνήθως δεν καταλήγει πουθενά , αλλά και να καταλήξει θα έχουν περάσει τόσα …χρόνια , που θα έχουν ξεχαστεί οι δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις. Θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό αν μόνο αυτά τα «εργαλεία» είχαν στη διάθεσή τους οι εποπτικές αρχές , αλλά οι πάντες γνωρίζουν πως δεν είναι έτσι !

Σε όλα αυτά , προστίθεται και μια πλευρά της δημοσιογραφίας , που μετά τόσα παθήματα στο παρελθόν δεν θα έπρεπε να υπάρχει , αυτή του εύκολου εντυπωσιασμού για μερικά κλικ περισσότερα : «Αυτές οι μετοχές έχουν μείνει πίσω» , άρα καλείται ο αναγνώστης να τις …προσέξει , ίσως και να τις αγοράσει …

Δεν πάμε καλά γενικώς , ας συνέλθουμε πριν η κατάσταση , κακοφορμίσει περισσότερο…

Διαβάστε ακόμη: