Η κατάρριψη ενός τεράστιου κινεζικού μπαλονιού στα ανοικτά των ακτών των ΗΠΑ, ακολουθούμενη από την κατάρριψη δύο μικρότερων αντικειμένων πάνω από την Αλάσκα και τον Καναδά και ενός άλλου πάνω από το Μίσιγκαν την Κυριακή, έχει προκαλέσει ανησυχίες για την ασφάλεια της Βόρειας Αμερικής.

Η συζήτηση για την εξέλιξη των σχέσων των ΗΠΑ με την Κίνα που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό κλιμακώνεται, όσο ο αμερικανικός στρατός συνεχίζει να ανακαλύπτει και τα καταρρίπτει αντικείμενα από τον εναέριο χώρο του.

Πάντως οι ΗΠΑ επικοινώνησαν με την Κίνα μετά την απόρριψη των επανειλημμένων αιτημάτων του Πενταγώνου να υπάρξει διάλογος, δήλωσε χθες Κυριακή στέλεχος του Υπουργείου Άμυνας.

Τα ερωτήματα, όπως σημειώνει ο Guardian, επικεντρώνονται στα όσα γνωρίζουμε για τα συγκεκριμένα αντικείμενα μέχρι και σήμερα.

Η ιστορία ξεκινά στα τέλη Ιανουαρίου, όταν ένα κινεζικό μπαλόνι, το οποίο Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι ήταν κατασκοπικό, παρασύρθηκε για μέρες στους ουρανούς των ΗΠΑ προτού καταρριφθεί στις 4 Φεβρουαρίου από ένα τζετ F-22 στα ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας.

Η Κίνα επέμεινε ότι το μπαλόνι διεξήγαγε καιρικές έρευνες.

Το Πεντάγωνο είπε έμοιζε με μια γόνδολα στο μέγεθος τριών λεωφορείων που ζύγιζε περισσότερο από έναν τόνο και ότι ήταν εξοπλισμένο με πολλαπλές κεραίες και είχε ηλιακά πάνελ αρκετά μεγάλα για τη συλλογή πληροφοριών.

Στη συνέχεια, την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη κατέρριψαν ένα άλλο αντικείμενο στα ανοιχτά της βόρειας Αλάσκας. «εντός του κυρίαρχου εναέριου χώρου των ΗΠΑ πάνω από τα χωρικά ύδατα των ΗΠΑ», όπως ενημέρωσε ο στρατός. Το Σάββατο, ένα αμερικανικό αεροσκάφος F-22, ενεργώντας κατόπιν εντολών των ΗΠΑ και του Καναδά, κατέρριψε ένα «αερομεταφερόμενο αντικείμενο μεγάλου ύψους» πάνω από την κεντρική επικράτεια του Καναδά, περίπου 160 χιλιόμετρα από τα σύνορα των ΗΠΑ, λέγοντας ότι αποτελεί απειλή για πολίτες. Ο Καναδάς το περιέγραψε ως κυλινδρικό και μικρότερο από το αρχικό μπαλόνι, χωρίς να γίνουν αναφορές για το αν προέρχεται από την Κίνα.

Οι αξιωματούχοι περιέγραψαν το δεύτερο και το τρίτο αντικείμενο περίπου στο μέγεθος ενός Volkswagen Beetle.

Την Κυριακή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, διέταξε τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη να καταρρίψουν ένα άγνωστο αντικείμενο πάνω από τη λίμνη Χιούρον στο Μίσιγκαν, που πετούσε περίπου στα 20.000 πόδια και σύφμωνα με αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης,  μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για την κυκλοφορία στον εναέριο χώρο.

Ο Τσαρλς Σούμερ, ο οποίος ενημερώθηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν μετά το περιστατικό στο Γιούκον, είπε πριν από το περιστατικό στη λίμνη Χιούρον ότι τα δύο προηγούμενα αντικείμενα ήταν πιθανώς μπαλόνια, «αλλά πολύ μικρότερα από το πρώτο». Και τα δύο πετούσαν σε περίπου 40.000 πόδια.

Ο στρατιωτικός διοικητής των ΗΠΑ που προστατεύει τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ δήλωσε την Κυριακή ότι δεν μπορούσε να προσδιορίσει πώς τα τρία τελευταία αντικείμενα που καταρρίφθηκαν τις τελευταίες τρεις ημέρες έμειναν ψηλά, προσθέτοντας ότι δεν τα αποκαλούσε μπαλόνια, ενώ μόνο το πρώτο αντικείμενο μέχρι στιγμής έχει αποδοθεί στο Πεκίνο.

Τι έχει ανακτηθεί;

Μετά την κατάρριψη του πρώτου μπαλονιού, στρατιωτικές ομάδες από αεροπλάνα, βάρκες και μίνι υποβρύχια σαρώνουν τα ρηχά νερά ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας για το πρώτο αντικείμενο και οι στρατιωτικές εικόνες έδειξαν την ανάκτηση ενός μεγάλου κομματιού μπαλονιού. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών αναλαμβάνει τη φύλαξη των συντριμμιών για ανάλυση.

Οι επιχειρήσεις για την ανάκτηση του δεύτερου αντικειμένου συνεχίζονται στον θαλάσσιο πάγο κοντά στο Deadhorse της Αλάσκας. «Οι καιρικές συνθήκες της Αρκτικής, συμπεριλαμβανομένου του ψύχους του ανέμου, του χιονιού και του περιορισμένου φωτός της ημέρας, είναι ένας παράγοντας», δήλωσε ο στρατός.

Ομάδες ανάκτησης που υποστηρίζονται από ένα καναδικό περιπολικό αεροσκάφος CP-140 αναζητούν συντρίμμια από το τρίτο αντικείμενο στο Γιούκον, είπε ο Ανάντ το Σάββατο.

Σημειώνεται ότι το Πεντάγωνο ενημέρωσε ότι το FBI συνεργάζεται στενά με την καναδική αστυνομία, ενώ έγινε γνωστό ότι στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ εξοπλισμένο με εξειδικευμένο καταδυτικό εξοπλισμό για τα εξαιρετικά κρύα νερά της λίμνης Χιούρον του Μίσιγκαν αναμένεται να αναπτυχθεί γρήγορα για να αναζητήσει κομμάτια του κατεστραμμένου τέταρτου αντικειμένου.

Γιατί τόσα πολλά αντικείμενα τώρα;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ότι τα αερόστατα ήταν μέρος ενός «στόλου» της Κίνας που εκτείνεται σε πέντε ηπείρους. Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι μπορεί να είναι η αρχή μιας μεγάλης κινεζικής προσπάθειας επιτήρησης που στοχεύει ξένες στρατιωτικές δυνατότητες ενόψει πιθανών εντάσεων στην Ταϊβάν τα επόμενα χρόνια.

Επίσης οι αναλυτές είπαν ότι οι πληροφορίες των ΗΠΑ και του Καναδά λαμβάνουν συνεχώς τεράστιες ποσότητες ακατέργαστων δεδομένων και γενικά εξετάζουν ορισμένα δεδομένα από αυτά ώστε τελικά να επικεντρωθούν σε ενδεχόμενη απειλή των εισερχόμενων πυραύλων και όχι σε αντικείμενα που κινούνται αργά, όπως τα μπαλόνια.

Το Πεντάγωνο είπε ότι εξετάζει πιο προσεκτικά το ραντάρ μετά την ανακάλυψη του μπαλονιού.

Τρία μπαλόνια είναι πλέον γνωστό ότι ξεπέρασαν για λίγο από το έδαφος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ –που δεν είχαν εντοπιστεί τότε– και ένα νωρίτερα στη θητεία του Μπάιντεν.

Ποιος είναι ο αντίκτυπος στους δεσμούς ΗΠΑ-Κίνας;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέκοψαν την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken στην Κίνα μέχρι να σταθεροποιηθούν οι σοβαρά τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το Πεκίνο κατήγγειλε την κατάρριψη του πρώτου αερόστατου, λέγοντας ότι «παραβιάζει σοβαρά τη διεθνή πρακτική», ενώ αντίθετα δεν υπήρξε καμία κινεζική αντίδραση στις επόμενες φορές που οι ΗΠΑ κατέρριψαν τα ιπτάμενα αντικείμενα.

Διατυπώνονται άλλες υποθέσεις;

Όπως συμβαίνει πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις, οι συνωμοσιολόγοι έπιασαν δουλειά. Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου την Παρασκευή το βράδυ ότι με εντολή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν καταρρίφθηκε «ιπτάμενο αντικείμενο άγνωστης προέλευσης» που ίπτατο στον ουρανό της Αλάσκας, εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο η θεωρία ότι αυτό που πετούσε ήταν ufo.

Οι ισχυρισμοί αυτοί τροφοδοτούνται από την σχετική έρευνα που διεξάγουν οι αμερικανικές Αρχές για περιστατικά που έχουν καταγραφεί στο παρελθόν. Οι αποδείξεις προς το παρόν πάντως βρίσκονται μόνο στο μυαλό των συνομωσιολόγων.

Το Πεντάγωνο δεν αποκλείει ότι τα ιπτάμενα μπαλόνια είναι… UFO

Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να αποκλείσει την πιθανότητα ότι ένα πλήθος αγνώστου ταυτότητας αντικειμένων που πέταξαν πάνω από τον αμερικανικό ουρανό τις τελευταίες ημέρες θα μπορούσε να συνδέεται με εξωγήινους.

Ο στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Glen VanHerck, δήλωσε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών διερευνούν όλες τις πιθανότητες γύρω από αυτά τα άγνωστα αντικείμενα, αναφέρει το ρεπορτάζ της Daily Mail.

«Δεν έχω αποκλείσει τίποτα», δήλωσε ο VanHerck. «Σε αυτό το σημείο συνεχίζουμε να αξιολογούμε κάθε απειλή ή πιθανή απειλή, άγνωστη, που προσεγγίζει τη Βόρεια Αμερική, με σκοπό να την εντοπίσουμε».

Το αντικείμενο που εντοπίστηκε την Κυριακή περιγράφηκε από αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας ως μια μη επανδρωμένη «οκταγωνική δομή» με «πιθανές δυνατότητες επιτήρησης» και σκοινιά που συνδέονται με αυτό.

Ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16 το κατέρριψε, μετά την καταστροφή δύο ακόμα αντικειμένων πάνω από την Αλάσκα και τον Καναδά την Παρασκευή και το Σάββατο.

Ο VanHerck δήλωσε ότι, σε αντίθεση με το κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο που καταρρίφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, και τα τρία αγνώστου ταυτότητας αντικείμενα που καταρρίφθηκαν το Σαββατοκύριακο είχαν παρόμοιο μέγεθος και ταχύτητα.

Διαβάστε ακόμη: