search

UNDERCOVER

Πάνε πίσω εκλογές, αξιολογήσεις, επενδυτική βαθμίδα, τράπεζες και αποκρατικοποιήσεις ενώ μετατίθεται η πώληση των πακέτων μετοχών της Εθνικής και της Τρ. Πειραιώς που κατέχει το ΤΧΣ *Ο Χόλτερμαν δεν θα μείνει μόνο στην Alpha, αλλά «βλέπει» πρώτα Εθνική και μετά Τρ. Πειραιώς *Eurobank: Από βασικός χρηματοδότης και επενδυτής στο Ελληνικό, «κούνησε μαντήλι» στον Αθανασίου και την παρέα του – Τα αυξημένα κόστη και οι καθυστερήσεις στο project *Ο ερωτύλος προβεβλημένος πολιτικός, που δεν έχει αφήσει όρθια από σταρλετίτσα μέχρι δεύτερη φωνή στα μπουζούκια, «είναι μπάμιας»

Όλα όσα συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες σε επιχειρήσεις, τράπεζες, χρηματιστήριο, ανεξάρτητες αρχές, πολιτικά γραφεία και εξωθεσμικά κέντρα για να μην μένεις στο σκοτάδι!

Είναι γεγονός που δεν αμφισβητείται ότι κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, με επίκεντρο την σκανδαλολογία, τις «υποκλοπές», τις «παρακολουθήσεις» και την ευρύτερη οικονομική και ενεργειακή κρίση που έχει ανεβάσει τα επιτόκια και έχει εκτινάξει την ακρίβεια, η εσωτερική επικαιρότητα είναι τεταμένη και το κυβερνών κόμμα διακατέχεται από μια κεκαλυμμένη εσωστρέφεια, που δεν ξεσπά λόγω επικείμενων εκλογών!

Την ίδια στιγμή η διεθνής συγκυρία παραμένει αρνητική, με την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία να διατηρεί την αστάθεια, να πυροδοτεί πληθωριστικές πιέσεις και να κατοχυρώνει μια μόνιμη ενεργειακή ανισορροπία με άμεσες επιπτώσεις σε χώρες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά!

Παράλληλα, στη χώρα μας οι προσδοκίες για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και για το 2023 ψαλιδίζονται, λόγω ευρύτερης διεθνούς συγκυρίας αλλά και εγχώριας οικονομικής πραγματικότητας!

Σε πολιτικό επίπεδο οι δημοσκοπήσεις, μολονότι όλες ανεξαιρέτως φέρουν την Νέα Δημοκρατία πρώτο κόμμα με διάφορα άνω των 6 μονάδων από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ που δείχνει να κερδίζει έδαφος έναντι του ΚΙΝΑΛ, εντούτοις οι προβλέψεις δεν δείχνουν αυτοδυναμία, γεγονός που εξ ορισμού δημιουργεί περιβάλλον πολιτικής αστάθειας, καθώς η χώρα θα βρεθεί μπροστά στον κίνδυνο –αποτυχημένο μοντέλο– των κυβερνήσεων συνεργασίας, ενδεχομένως και με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, σενάριο που απεργάζονται τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα και τα εξωθεσμικά κέντρα!

Υπό το πρίσμα αυτό, και υπό τις συνθήκες που συνολικά διαμορφώνονται, δημιουργείται βάσιμα πλέον η υπόθεση ότι ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΠΙΣΩ, με πρώτες τις εκλογές, όπου απομακρύνεται το σενάριο του αιφνιδιασμού Γενάρη ή Φλεβάρη και κατά πάσα πιθανότητα μετατίθενται από τον Απρίλιο και μετά!

Ούτως ή άλλως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν υπήρξε σε καμία χρονική στιγμή λάτρης του κάθε μορφής εκλογικού αιφνιδιασμού, ούτε των μη θεσμικών επιλογών!

Σημειώνεται ενδεικτικά ότι ούτε τον εκλογικό νόμο άλλαξε, ούτε σε πρόωρες εκλογές προσέφυγε, ούτε κανονικό και πλήρη ανασχηματισμό πραγματοποίησε, πλην κάποιων «διορθωτικών» αλλαγών!

Την ίδια στιγμή όσον αφορά στο σκέλος της οικονομίας οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, η ετυμηγορία των οποίων μέσω έστω μιας αναβάθμισης θα οδηγούσε σε ανάκτηση της Επενδυτικής Βαθμίδας, πάνε πίσω τις προγραμματισμένες αξιολογήσεις τους!

Γεγονός που στην πράξη σημαίνει ότι ΠΑΕΙ ΠΙΣΩ και η αναβάθμιση της οικονομίας και η ανάκτηση της Επενδυτικής Βαθμίδας!

Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση κινείται και η περίφημη ιδιωτικοποίηση των συστημικών τραπεζών, όπου παρά τις σκόπιμες διαρροές από το οικονομικό επιτελείο η τυχόν πώληση των πακέτων μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ σε Εθνική και Τρ. Πειραιώς δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν τις εκλογές, όπως δεν πρόκειται να πωληθεί ούτε το 9% της Alpha που κατέχει το Ταμείο!

Πάνε πίσω και τα τραπεζικά stories λοιπόν, όπως πίσω πάνε και οι αποκρατικοποιήσεις, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την Αττική Οδό και το Ελ. Βενιζέλος!

Για την Αττική Οδό, μολονότι το Μαξίμου έχει ζητήσει την επιτάχυνση των διαδικασιών, στην πιάτσα θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο οι διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί σύντομα και οι οικονομικές προσφορές για την εμβληματική παραχώρηση να υποβληθούν πριν τις εθνικές εκλογές, μολονότι ο προγραμματισμός του ΤΑΙΠΕΔ κάνει λόγο για διαγωνιστική διαδικασία στα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου!

Ο Χόλτερμαν δεν θα μείνει μόνο στην Alpha, αλλά «βλέπει» πρώτα Εθνική και μετά Τρ. Πειραιώς

Όπως το Radar έχει αποκαλύψει σε ανύποπτη χρονική στιγμή, ο Ολλανδός Χένρι Χόλτερμαν του Ελλάκτωρα που προσφάτως έγινε και Έλληνας (και δικαίως καθώς διαθέτει οικία στην Κέρκυρα και επενδύει παντοιοτρόπως στη χώρα μας συνιστώντας έναν εκ των κορυφαίων επενδυτών αδιαμφισβήτητα) «ήρθε για να μείνει» και κατά συνέπεια να αποκτήσει ενεργό ρόλο στο σύστημα, δια μέσω της δραστηριοποίησης του σε κομβικούς τομείς της οικονομίας!

Ως γνωστόν, όπως έχουμε αποκαλύψει από το Radar , ο Χόλτερμαν έχει στο μυαλό του τρεις τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας: Το real estate και τα ξενοδοχεία, μέσω της Reds την οποία φιλοδοξεί να μετατρέψει στην «δική του» Lamda Development, τις Παραχωρήσεις όπου και θα δραστηριοποιηθεί επαρκώς πάρα τα …προβλήματα που κατά καιρούς παρουσιάζονται ενώ ιδιαίτερο βάρος φέρεται αποφασισμένος να ρίξει στο τραπεζικό σύστημα!

Σήμερα ο Ολλανδός, ο οποίος σημειωτέον τα κέρδη από την πώληση της ΓΕΚ Τέρνα τα έριξε όλα στην Ελλάδα και στήριξε στο έπακρον την ελληνική οικονομία και την επιχειρηματική σκηνή και δεν τα έβγαλε έξω όπως πολλοί άλλοι συνηθίζουν να κάνουν, αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιώτη επενδυτή της Alpha bank με ποσοστό 5,6% και τον περίφημο αμερικανό κερδοσκόπο Πόλσον να έχει περιορισθεί πλέον στο 4,7%!

Την ώρα τούτη για τους δικούς του λόγους ο Χόλτερμαν έχει ανακόψει τις αγορές μετοχών Alpha bank μέχρι νεωτέρας, σταθμίζοντας τις συνθήκες και την ευρύτερη συγκυρία!

Αξίζει να σημειωθεί για την ιστορία, ότι τις αγορές μετοχών της Alpha bank δεν τις έκανε ο Χάρης Ηλιάδης όπως πιθανόν κάποιοι να φαντάζονταν!

Σε κάθε περίπτωση ο Ολλανδός του Ελλάκτωρα, όπως διαβεβαιώνουν πολύ έγκυρες πηγές με γνώση σε βάθος και εκ των έσω, πιστεύει στην εξυγίανση και τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, γεγονός που οδηγεί σε συνειρμούς ότι η επένδυση του στην Alpha bank δεν θα είναι η μοναδική στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αλλά θα ακολουθήσουν επενδύσεις και σε άλλες τράπεζες, εάν και εφόσον οι συγκυρίες το επιτρέψουν και οι συνθήκες είναι ώριμες!

Θυμίζεται ότι ο Χόλτερμαν είχε ζητήσει από την Goldman Sachs και τον Χάρη Ηλιάδη να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου – μαμούθ της Τρ. Πειραιώς, κάτι που δεν συνέβη τελικά καθώς οι υποσχέσεις του Χάρη και οι ανειλημμένες υποχρεώσεις της Goldman σε πελάτες και στενούς φίλους δεν άφησαν περιθώριο συμμετοχής!

Σημειώνεται ακόμη ότι τον Φεβρουάριο, όταν ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον Χάρη Ηλιάδη, που προαλειφόταν τότε για κρατικός τραπεζίτης, να πραγματοποιήσει διερευνητικές επαφές για τη διάθεση ενός πακέτου 10% – 20% της Εθνικής σε επιχειρηματίες και εφοπλιστές, ο Χόλτερμαν δήλωσε «παρών»!

Το σχέδιο δεν προχώρησε για διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσης, ενώ στη συνέχεια εμφανίστηκαν οι Άραβες στην πρώτη – και μόνη ουσιαστική- προσέγγιση τους για την Εθνική, διαπραγματεύσεις που ανέλαβε τότε ο Αλ. Πατέλης και τα «έκανε μαντάρα» όπως ήταν αναμενόμενο!

Οι Άραβες επανεμφανίστηκαν αργότερα, μετά την επίσκεψη Μπιν Σαλμάν στη χώρα μας, όμως το ενδιαφέρον υπήρξε προσχηματικό και απεσύρθη οριστικά προ ημερών!

Υπό αυτό το πρίσμα, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο Ολλανδός Χόλτερμαν, δεν θα μείνει μόνο στην Alpha αλλά θα επενδύσει στο τραπεζικό σύστημα ενεργά μόλις και όταν οι συγκυρίες το επιτρέψουν!

Και σε κάθε περίπτωση μετά την Alpha η Εθνική είναι εκείνη που μπαίνει σε πρώτο πλάνο!

Ένα project που μπορεί να έχει μεγάλο και ουσιαστικό ενδιαφέρον για τον Ολλανδό, ο οποίος ως γνωστόν δεν αρκείται, ούτε έχει μάθει σε παθητικό ρόλο, αλλά σε πρωταγωνιστικό!

Και λογικά η Τρ. Πειραιώς ακολουθεί ως επενδυτική επιλογή, καθώς το 27% του ΤΧΣ φαντάζει δελεαστικό υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας, όταν αυτή προκύψει!

Eurobank: Από βασικός χρηματοδότης (800 εκατ.) και επενδυτής 180 εκατ. στο Ελληνικό, «κούνησε μαντήλι» στον Αθανασίου και την παρέα του!

Μια φορά κι έναν καιρό η Eurobank – η οποία υπήρξε κατά το παρελθόν συμφερόντων της οικογένειας Λάτση και μάλιστα οι φωστήρες της οικονομικής και τραπεζικής διανόησης που σήμερα παριστάνουν τους επιτυχημένους fund managers είχαν αποτρέψει τον Σπύρο Λάτση να πουλήσει τις μετοχές της τράπεζας σε πανίσχυρη ξένη τράπεζα, αντί ιλιγγιώδους για τα δεδομένα της εποχής ποσού, με αποτέλεσμα στο τέλος να τα χάσει όλα – προοριζόταν και εμφανιζόταν ως ο βασικός χρηματοδότης του project του Ελληνικού!

Βεβαίως η πρόθεση αυτή με την πάροδο του χρόνου μετεβλήθη και η Eurobank από εν δυνάμει βασικός πιστωτής του έργου του Ελληνικού, ουσιαστικά αποσύρθηκε, κυρίως λόγω αμφιβολιών ως προς την ικανότητα του management της Lamda Development να προωθήσει και να ολοκληρώσει το σύνθετο έργο του Ελληνικού!

Ωστόσο στην συνέχεια, μπροστά στο χρηματοδοτικό αδιέξοδο, υπήρξε προσωπική παρέμβαση του Σπύρου Λάτση, ο οποίος τότε ήρθε στην Ελλάδα, επισκέφτηκε Eurobank και Τρ. Πειραιώς, είδε Μητσοτάκη και Τσίπρα και «έκλεισε» το δισυπόστατο project και με τις δύο υποψήφιες πιστώτριες τράπεζες: και χρηματοδότηση, αλλά και αγορά οικοπέδου 18 στρεμμάτων έκαστη, όπου θα ανέγειρε κτίριο γραφείων 40.000 τμ, συνολικού κόστους 140 εκατ. ευρώ για κάθε μία τράπεζα (έμμεση χρηματοδότηση), ποσό που σήμερα με την έκρηξη της ακρίβειας και την εκτίναξη του κόστους οικοδομικών υλικών και πρώτων υλών, αγγίζει τα 190-200 εκατ. ευρώ!

Το πλάνο δηλαδή προέβλεπε μια άμεση απευθείας χρηματοδότηση, μια έμμεση χρηματοδότηση με το κτίριο γραφείων και συγχρόνως μια ωραιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Lamda που θα δικαιολογούσε την παροχή δανείου, στην ουσία θα έδινε «άλλοθι» στις δύο τράπεζες για τον υψηλό δανεισμό, καθώς τα κριτήρια και λόγω της αγοράς και ανέγερσης των δύο συγκροτημάτων γραφείων των συστημικών τραπεζών, βελτιώνονταν σημαντικά!

Σήμερα λοιπόν, όπου τα δεδομένα έχουν αλλάξει, τα κόστη έχουν αυξηθεί, τα οικοδομικά υλικά και οι πρώτες ύλες έχουν ανεβεί «στον Θεό», η Eurobank το ξανασκέφτηκε! Και πολύ σωστά το ξανασκέφτηκε!

Και «κουνάει μαντήλι» στον Οδυσσέα Αθανασίου και την παρέα του, καθώς παρά τις τυμπανοκρουσίες, τα μεγάλα λόγια και τους φανφαρονισμούς, το έργο έχει μείνει πολύ πίσω!

Φανταστείτε ότι προσφάτως ο περίφημος Οδυσσέας ξεκίνησε τα παζάρια με τους εργολάβους για την μείωση στο μισό (50%) του προϋπολογισμού των αθλητικών εγκαταστάσεων!!!!

Δύσκολοι καιροί για το μάνατζμεντ που …μπάζει νερά!

Μέχρι και ο πιο στενός δικηγόρος του Σπύρου Λάτση, πρόσωπο εμπιστοσύνης και μέλος – πρόεδρος του Ιδρύματος, την κοπάνησε λόγω διαφωνιών…

Ο ερωτύλος προβεβλημένος πολιτικός, που δεν έχει αφήσει όρθια από σταρλετίτσα μέχρι δεύτερη φωνή στα μπουζούκια, «είναι μπάμιας»!

Συνάντησα τις προάλλες μετά από πολύ καιρό, μια καλή παλιά μου φίλη, που κάναμε παρέα όταν είμασταν νεότεροι, αν και για να είμαι ειλικρινής, εκείνη είναι ακόμη πολύ, μα πολύ, νέα!

Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι βίωσε μια τραυματική εμπειρία με μια υπόθεση μεγάλης δημοσιότητας που την έφερε στο προσκήνιο για λάθος λόγους και από την οποία μέχρι σήμερα προσπαθεί να απαγκιστρωθεί και να θέσει ένα οριστικό τέλος!

Όμως προχωρά όπως μου είπε τη ζωή της, ερωτικά και επαγγελματικά και όπως μου αποκάλυψε, διατηρεί μια σχέση (κανονικό δεσμό) εδώ και καμπόσο καιρό με έναν ερωτύλο προβεβλημένο πολιτικό, ο οποίος έχει εξελιχθεί σε κανονικό …Γύπα, σύμφωνα με όσα μαθαίνω από δεξιά και αριστερά, που δεν αφήνει τίποτα όρθιο, από σταρλετίτσα μέχρι επώνυμη αοιδό, που κατά προτίμηση κρατά μόνο το μικρόφωνο χωρίς απαραιτήτως να τραγουδάει!

Μέχρι εδώ είναι τα σοβαρά της υπόθεσης: μια φουκαριάρα ημιεπώνυμη που έχει περάσει «του Χριστού τα πάθη» λόγω ενός μοιραίου συμβάντος και ενός επωνύμου, προβεβλημένου και παντρεμένου πολιτικού ανδρός που σε μόνιμη βάση καταχράται την επίκτητη εξουσία που την ώρα τούτη διαθέτει!

Η πλάκα της ιστορίας μας όμως είναι άλλη και μου προέκυψε στο τέλος της κουβέντας: όταν η παλιά καλή μου φίλη μου εξομολογήθηκε πως ο «πολιτικός άνδρας» είναι … μπάμιας!

«Την έχει μικρή», «μια σταλιά», μου είπε με απογοήτευση, ωστόσο «είναι καλό και δυναμικό παιδί», καλός στον προφορικό λόγο, που ξέρει να χρησιμοποιεί καλά τη γλώσσα του.

Διαβάστε ακόμη: