Ψήφο εμπιστοσύνης δίνουν στο στρατηγικό σχέδιο “Project Tomorrow” της Alpha Bank και την ανακοίνωσή της για την πρώτη αναπτυξιακή ΑΜΚ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008.

Συγκεκριμένα, η Wood σε ανάλυσή της, θέτει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Alpha Bank στα Ευρώ 1,50 με υψηλά περιθώρια ανόδου, διακρίνοντας περισσότερα έσοδα από την επέκταση του δανειακού χαρτοφυλακίου και μεγαλύτερη πτώση στο κόστος.

Επίσης, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, ο στόχος για την κερδοφορία είναι στο 10%, 2 μονάδες πάνω από το 8% που περίμενε μέχρι τώρα ο οίκος.

Έντονο ενδιαφέρον για την μετοχή

 H μετοχή αντέδρασε θετικά μετά τις παρουσιάσεις του επιτελείου της Alpha Bank προς τους ξένους έως και τα 1,10 ευρώ, ένα δείγμα ότι η επικείμενη αύξηση κεφαλαίου θα σημειώσει σημαντική υπερκάλυψη.

Ωστόσο, μετά τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου υπήρξαν ερωτηματικά σχετικά με τις πρόσθετες ζημίες του Galaxy, αλλά και την εικόνα των NPES της Alpha Bank σε σύγκριση με τις υπόλοιπες τράπεζες.

Σύμφωνα με ορισμένους επενδυτές παρά το γεγονός ότι, η Alpha Bank έχει ανακοινώσει αύξηση κεφαλαίου μέχρι 800 εκατ. ευρώ, δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσει μια επέκταση – πιθανότατα – έως 200 εκατ. ευρώ.

Προς το παρόν πηγές της Τράπεζας επιμένουν τόσο προς τους συμβούλους όσο και τους επενδυτές ότι η αύξηση θα είναι 800 εκατ. ευρώ.

Δεν είναι βέβαιο, όμως, εάν θα τηρηθεί η υπόσχεση καθώς ο σύμβουλος της αύξησης Goldman Sachs κ. Χ. Ηλιάδης έχει αποδείξει ότι, μπορεί να προχωρήσει σε μια τέτοια επέκταση, όπως συνέβη και με την Τράπεζα Πειραιώς η οποία ξεκίνησε με 800 εκατ. ευρώ και κατέληξε να πραγματοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 1,38 δισ. ευρώ.

Τεχνικά, η αύξηση δύναται να φθάσει στο 1 δισ. ευρώ και σ αυτή την περίπτωση το εύρος τιμών θα κινηθεί μεταξύ 0,70-0,80 ευρώ και η μετοχή θα είναι ελκυστική από πλευράς τιμής προς λογιστική αξία.

Σε τέτοιου είδους αυξήσεις χρειάζεται να υπάρχει χώρος προκειμένου να κερδίσουν κι άλλοι, να μένουν λεφτά στο τραπέζι για όλους, όπως λέγεται χαρακτηριστικά.

Συνεπώς, η τιμή του 1 ευρώ μπορεί να κινηθεί χαμηλότερα για να υπάρχει και η προοπτική υψηλών αποδόσεων για τους επενδυτές.

Alpha Bank: Ψήφος εμπιστοσύνης από τους διεθνείς οίκους για την ΑΜΚ

Τι επισημαίνει η Wood

H ανάλυση της Wood επικεντρώνεται στα παρακάτω σημεία: Σημαντική μείωση των ΜΕΑ που θα μειωθούν στα Ευρώ 2,9 δισ. το 2022 από Ευρώ 11,4 δισ. το 2020 προσαρμοσμένα για τη Συναλλαγή Galaxy.

Ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων θα μειωθεί δραστικά στο 7% το 2022 και περαιτέρω στο 2% μέχρι το 2024.

Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης προκύπτει από Ευρώ 8,1 δισ. συναλλαγών με τον αντίκτυπο στα ίδια κεφάλαια στο Ευρώ 1,1 δισ.

Εκμεταλλευόμενη την ανάπτυξη της χώρας και τα χρηματοδοτικά προγράμματα (RRF), η Alpha Bank περιμένει αύξηση των επιχειρηματικών δανείων στην χώρα ύψους Ευρώ 33 δισ. για την περίοδο 2021-2026 και Ευρώ 24 δισ. για την περίοδο 2021-2024.

Με μερίδιο αγοράς 25% η Alpha Bank θα έχει περίπου Ευρώ 5 δισ. καθαρή αύξηση στα επιχειρηματικά της δάνεια εντός της 4ετίας. Επιπροσθέτως, η Τράπεζα αναμένει Ευρώ 1,7 δισ. από ναυτιλιακά δάνεια, Ευρώ 1,3 δισ. από ιδιώτες και Ευρώ 2,1 δισ. από τη Ρουμανία.

Το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων θα αυξάνεται με μέσω ετήσιο ρυθμό 10%. Η αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου θα φέρει αύξηση Ευρώ 300 εκατ. στα έσοδα από τόκους.

Έτσι, η Τράπεζα θα αντισταθμίσει τα «χαμένα» έσοδα από τις συναλλαγές προβληματικών δανείων. Τα συνολικά έσοδα θα ενισχυθούν περαιτέρω από την αύξηση των προμηθειών, από τα Ευρώ 335 εκατ. στα Ευρώ 465 εκατ. και μείωση του κόστους.

Η διοίκηση της Τράπεζας στοχεύει να αυξήσει τα κέρδη προ προβλέψεων στα επίπεδα των Ευρώ 1,1 δισ. το 2024.

Ο στόχος για τα κέρδη φτάνει στα Ευρώ 520 εκατ. για το 2023 και πάνω από Ευρώ 600 εκατ. για το 2024 με την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων να φτάνει στο 10%. Εκτός από την αύξηση στα κέρδη προ προβλέψεων, η κερδοφορία θα ενισχυθεί και από τη σταδιακή μείωση των προβλέψεων, με το κόστος κινδύνου στις 60μ.β. το 2024.

Τα συνολικά κεφάλαια της Τράπεζας βρίσκονται στο 16,9% προσαρμοσμένα για τη Συναλλαγή Galaxy. Μετά τη μείωση των ΜΕΑ, ο δείκτης συνολικών κεφαλαίων θα είναι στα ίδια επίπεδα λόγω των εσωτερικών δράσεων αύξησης των κεφαλαίων (σύνθετη τιτλοποίηση, πώληση merchantac quiring, πώληση Αλβανίας και Λονδίνου, joint venture στη διαχείριση ακινήτων).

Μέχρι και το 2023 το επίπεδο κεφαλαίων θα είναι κοντά στο 17%, καθώς οι 250μ.β. από την αύξηση κεφαλαίου θα απορροφηθούν από την αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου, ενώ η οργανική κερδοφορία θα αντισταθμίσει την επίπτωση από τις μεταβατικές εποπτικές διατάξεις.

Το 2024 τα συνολικά κεφάλαια αυξάνονται στο 18.3% λόγω της υψηλής κερδοφορίας με τα βασικά κεφάλαια CET1 στο 15.6%. Τα ίδια κεφάλαια μετά τη μείωση των ΜΕΑ και πριν την ΑΜΚ θα βρεθούν στα Ευρώ 4,6 δισ., ή Ευρώ 5,4 δισ. μετά την ΑΜΚ, με την Τράπεζα να προβλέπει αύξησηστα Ευρώ 6,7 δισ. μέχρι το 2024.

Οι οπτικές γωνίες στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha bank