Eάν μια εταιρεία είναι σύμβουλος στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha bank κατά 800 εκατ. ευρώ έχει προφανή λόγο να την υποστηρίξει.

Θα πληρωθεί από τις προμήθειες οι  οποίες θα είναι υψηλότερες στην περίπτωση λ.χ που η Alpha bank και οι σύμβουλοι της αποφασίσουν να διευρύνουν το ποσό της  αύξησης κατά 200 εκατ. ευρώ – ώστε το κομμάτι της διεθνούς προσφοράς να λάβει περισσότερες μετοχές ( σ.σ Υπενθυμίζουμε ότι η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς ξεκίνησε από την πρόταση του Paulson στα 800 εκατ. ευρώ, μετά αυξήθηκε σε 1 δις. ευρώ και τελικώς αντλήθηκαν 1,38 δις. ευρώ ).

Εαν τώρα κάποιος είναι ξένος επενδυτής για προφανείς λόγους θα θέλει την αύξηση κεφαλαίου σε χαμηλότερη τιμή – ώστε να υπάρχει χώρος να κερδίσουν κι άλλοι. Με άλλα λόγια, η Alpha bank πρέπει να αφήσει “χώρο” να κερδίσουν κι άλλοι.

Συνεπώς η τιμή μπορεί να φθάσει στα 0,70 – 0,80 ευρώ και να αυξηθεί το ποσό της έκδοσης προκειμένου η μετοχή να είναι φθηνή σε όρους τιμή προς λογιστική αξία.

Διότι το 1 ευρώ τουλάχιστον που υποστηρίζουν οι σύμβουλοι θα είναι ακριβό.

Όσο αφορά τώρα τα περί “αναπτυξιακής αύξησης”, ξένοι και Έλληνες επενδυτές δεν πείθονται διότι διάβασαν τα στοιχεία και είδαν ότι η τράπεζα προχωρεί σε αύξηση κεφαλαίου διότι οι ζημιές απο τις τιτλοποιήσεις είναι υψηλότερες ενω παράλληλα στην αντιμετώπιση των NPE’S, οι υπόλοιπες τράπεζες θα κλείσουν με 3 δις. ευρώ η καθεμιά και η Alpha bank θα έχει 9 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά τώρα για το Ταμείο Ανάπτυξης και την φιλοδοξία της Alpha bank να χρηματοδοτήσει το 25% των πόρων, οι ξένοι επενδυτές δεν πείθονται πόσο καλό θα έκανε αυτό στην Τράπεζα να χρηματοδοτήσει 30-40 εταιρείες που θα συμμετάσχουν στα έργα και όχι 2000-2500 ελληνικές επιχειρήσεις.

Επειδή, όμως, η Alpha bank διαθέτει ένα απο τα καλύτερα τμήματα Investor Relations παρά τα παραπάνω αναμένουμε ότι, λόγω προϊστορίας θα τους πείσει και τελικώς οι ξένοι επενδυτές θα μάθουν ποιοι θα είναι τα “αφεντικά” στην τράπεζα – όπως έγινε με την Eurobank ( Prem Watsa ) ή την Τράπεζα  Πειραιώς και τους ακρογωνιαίους επενδυτές.

 

Alpha Bank: Οι νέοι στόχοι της διοίκησης Ψάλτη