Με στόχο να περιορίσει τα «κόκκινα» δάνεια στο 5% το 2022 και στο 2% το 2024 η Alpha Bank ανακοίνωσε χθες το αναθεωρημένο σχέδιο Tomorrow που ανεβάζει στα 8,1 δις ευρώ το ύψος των τιτλοποιήσεων και πωλήσεων προβληματικών δανείων και περιλαμβάνει επίσης την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 800 εκατ ευρώ.

Τον Ιούνιο με την ολοκλήρωση της συναλλαγής Galaxy, η τράπεζα μειώνει το απόθεμα των καθυστερούμενων δανείων στα 11,4 δις ευρώ και οι δείκτες  ΝΡΕ και NPL διαμορφώνονται στο  26% και 16% αντίστοιχα.

Η Alpha Bank όμως επιταχύνει και με το αναθεωρημένο σχέδιο της σκοπεύει το απόθεμα των προβληματικών δανείων να περιοριστεί στα 2,9 δισ ευρώ στο τέλος του 2022 με τους δείκτες NPE και NPL στο  7% και 5% αντίστοιχα.

Και το 2024 έχει στόχο τα προβληματικά δάνεια να έχουν μειωθεί περαιτέρω στο 1,1 δις ευρώ με τους δείκτες καθυστερήσεων στο 2%.

Η διοίκηση του κ. Βασίλη Ψάλτη για να επιτύχει το νέο φιλόδοξο σχέδιο μείωσης των «κόκκινων» δανείων, ώστε να εστιάσει η τράπεζα στην χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, ανακοίνωσε τους πέντε βασικούς άξονες του αναθεωρημένου «Tomorrow».

Συγκεκριμένα:

Δύο τιτλοποιήσεις η Cosmos και η Solar  θα εισαχθούν στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής».

-Το ύψος της τιτλοποίησης Cosmos  αυξάνεται από τα 2 δισ ευρώ στα 3,5 δισ ευρώ. Περιλαμβάνει κατά 50% στεγαστικά δάνεια, κατά  11% καταναλωτικά, 21% μικρά επαγγελματικά και 18% δάνεια χονδρικής. Αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

-Η τιτλοποίηση Solar, ύψους 400 εκατ ευρώ,  αφορά  χαρτοφυλάκιο διαχείρισης επιχειρηματικών δανείων, κοινών σε όλες τις τράπεζες, και σε ότι αφορά το ποσοστό της  Alpha Bank στα συγκεκριμένα δάνεια, η τιτλοποίηση θα  ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο 2022.

-Στο 1,3 δις ευρώ (από 900 εκατ ευρώ αρχικά) αυξήθηκε και το ύψος του  πακέτου πώλησης δανείων χωρίς εξασφαλίσεις. Πρόκειται για το project  Orbit που περιλαμβάνει κατά 84% καταναλωτικά δάνεια, 12% μικρά επαγγελματικά, 4% στεγαστικά. Η συγκεκριμένη πώληση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου τρέχοντος έτους.

Στα 2,2 δις ευρώ –από 400 εκατ ευρώ αρχικά– αυξήθηκε και το ύψος του δεύτερου πακέτου πώλησης προβληματικών δανείων στην Κύπρο. Πρόκειται για το project Sky, που περιλαμβάνει σε ποσοστό 53% στεγαστικά, 35% επιχειρηματικά, 6% καταναλωτικά και 7% μικρά επαγγελματικά δάνεια. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Πωλήσεις ύψους 700 εκατ ευρώ επιλεγμένων επιχειρηματικών δανείων και χαρτοφυλακίων leasing, συναλλαγές που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Παραλληλα η Alpha Bank βάζει πωλητήριο στις θυγατρικές της σε Αλβανία και Λονδίνο, προχωρά σε στρατηγική συνεργασία στο κομμάτι των καρτών, καθώς μέσα από συντονισμένες κινήσεις στόχος είναι η μείωση των στοιχείων σταθμισμένου ενεργητικού κατά περίπου 1 δισ ευρώ.

Συγκεκριμένα:

-Το project Prometheus (Προμηθέας) για την πώληση των  POS. Πρόκειται για σύναψη  στρατηγικής συνεργασίας, με ξένη εξειδικευμένη τεχνολογικά εταιρεία και με  την Alpha   να διατηρεί ένα ποσοστό που θα της επιτρέψει να αξιοποιήσει την αύξηση της αγοράς πληρωμών.  Το deal αναμένεται να υπογραφεί μέχρι το τέλος του έτους.

-Το project «Ριβιέρα» για την πώληση της θυγατρικής της στην Αλβανία, την Alpha Bank Albania. Η πώληση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και θα μειώσει τα στοιχεία σταθμισμένου ενεργητικού κατά 400 εκατ. ευρώ.

-Το project «Crown» αφορά την  πώληση της Alpha Bank Λονδίνου. Και αυτή η συναλλαγή στόχο είναι να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και η τράπεζα θα πετυχει μείωση των στοιχείων  σταθμισμένου ενεργητικού κατά 200 εκατ. ευρώ.

-Με το project «Skyline» η τράπεζα προχωρά στη σύναψη joint venture με διεθνή «πα’ικτη» εταίρο στη αγορά του real estate. Και εδώ θα διατηρήσει ένα ποσοστό ώστε να εκμεταλλευτεί την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων και τη διενέργεια μελλοντικών συναλλαγών. Η συμφωνία αναμένεται να έχει υπογραφεί μέχρι το τέλος του έτους και η θετική κεφαλαιακή επίπτωση θα είναι της τάξης των 400 εκατ ευρώ.

Στόχος της Alpha Bank  είναι νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 8 δισ ευρώ την περίοδο  2021 – 2024, και  να αποκτήσει μερίδιο 25% στα νέα δάνεια.

Τέλος αναφέρουμε ότι για φέτος η Alpha Bank υπολογίζει στο 1,7 δισ ευρώ τα  νέα «κόκκινα» δάνεια, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ αφορούν δάνεια, τα οποία ήταν σε μορατόρια.