search

UNDERCOVER

Μάχη μέχρις εσχάτων της ΔΕΗ με Brookfield Asset Management και Amber Infrastructure για το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Enel Romania * Στήριξη Μητσοτάκη από Καραμανλή, Σαμαρά, ισχυρά επιχειρηματικά κέντρα και μεγάλες οικογένειες – Η συσπείρωση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τους εσωκομματικούς υπονομευτές *Ένας διευθύνων κρατικής εταιρίας που ερευνάται από την Δικαιοσύνη και ένας ΓΓ υπουργείου, που ερευνάται από το ξέπλυμα, στηρίζονται από τις συζύγους τους που έχουν προσωπική πρόσβαση άνωθεν *Ο Ιβάν Σαββίδης «κοροϊδεύει» με ΟΛΘ και Open, οδηγώντας σε ναυάγιο κάθε διαπραγμάτευση – «Χάλασε» τις συζητήσεις με 2 funds για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ οδήγησε σε αδιέξοδο τις συζητήσεις με Ελληνοαμερικανό παραγωγό για το Open *Αθανασίου και Κωνσταντακόπουλος βιάστηκαν να πουλήσουν σε χαμηλές τιμές τα διαμερίσματα στο Ελληνικό και το Χίλτον και τώρα βλέπουν την αγορά πολυτελών ακινήτων να εκτινάσσεται!

Όλα όσα συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες σε επιχειρήσεις, τράπεζες, χρηματιστήριο, ανεξάρτητες αρχές, πολιτικά γραφεία και εξωθεσμικά κέντρα για να μην μένεις στο σκοτάδι!

Μια πολύ σκληρή και αδυσώπητη μάχη με άλλους 3 πανίσχυρους ενδιαφερόμενους δίνει η ΔΕΗ για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών (και το σύνολο της δραστηριότητας της στη Ρουμανία, στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς) της Enel Romania, το οποίο έχει στην κατοχή του η μητρική ENEL!

Και οι πληροφορίες λένε πως παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία πως η Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, που από την λεηλασία επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ και τον κατακερματισμό που επιδιώχθηκε προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων του χώρου, οδηγήθηκε στην κυριαρχία υπό την καθοδήγηση της Διοίκησης Στάσσηθα καταφέρει και πάλι να βγει νικήτρια σε μια άνιση αναμέτρηση απέναντι σε 2 κορυφαία funds του πλανήτη, το ενδιαφέρον των οποίων για την Enel Romania έχει γνωστοποιηθεί, σε αντίθεση με τον τρίτο ενδιαφερόμενο που παραμένει στην ανωνυμία!

Επί του προκειμένου τώρα πρέπει να καταστεί σαφές πως η μητρική ENEL λόγω μεγάλων ανοιγμάτων σε χρέος και υψηλό δανεισμό που έχουν προκύψει από την έκθεση της σε κάποιες χώρες και ειδικά στην Λατινική Αμερική, αποφάσισε να προβεί στην πώληση σοβαρών περιουσιακών της στοιχείων, προκειμένου να ελαφρύνει τον μεγάλο δανεισμό που καθίσταται δυσβάσταχτος σε μια εποχή υψηλών επιτοκίων!

Αυτός είναι ο λόγος της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Enel Romania, η απόκτηση του οποίου από την ΔΕΗ θα την καταστήσει κορυφαία στα Βαλκάνια και εκ των ισχυρότερων εταιριών του κλάδου στην Ευρώπη!

Όσον αφορά τώρα την σύγκρουση που εξελίσσεται για την Enel Romania, που αποτελεί το «Χρυσόμαλλον Δέρας» της ενέργειας στα Βαλκάνια, οι 2 πανίσχυροι ανταγωνιστές της ΔΕΗ σε αυτή την «χωρίς αύριο» αναμέτρηση είναι οι εξής:

1. Η Brookfield Asset Management, η οποία είναι μια καναδική πολυεθνική εταιρία από τις μεγαλύτερες εταιρίες διαχείρισης εναλλακτικών επενδύσεων στον κόσμο, με περισσότερα από 725 δις. δολάρια περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση το 2022!

Τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας βρίσκονται στο Τορόντο του Καναδά, ιδρύθηκε την 1η Αυγούστου 1997, Διευθύνων Σύμβουλος είναι ο Μπρους Φλατ από το 2002, ενώ τα έσοδα κατά το 2021 ανήλθαν στο ποσόν των 76 δις. δολάρια!

2. Η Amber Infrastructure Group με έδρα το Λονδίνο, που αποτελεί έναν εξειδικευμένο διεθνή διαχειριστή επενδύσεων που εστιάζει στην προέλευση επενδύσεων, τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και τη διαχείριση κεφαλαίων.

Με διαχείριση περιουσιακών στοιχείων άνω των 8 δις. λιρών , η Amber επενδύει σε 8 χώρες διεθνώς και σε έναν αριθμό διαχειριζόμενων λογαριασμών.

Παράλληλα η Amber διαχειρίζεται και συμβουλεύει 8 συγχωνευμένα funds και έναν αριθμό διαχειριζόμενων λογαριασμών, συμπεριλαμβανομένης της International Public Partnerships Limited (INPP) που είναι εισηγμένη στον FTSE καθώς και ιδιωτικών κεφαλαίων συμπεριλαμβανομένου του Three Seas initiative investment fund (3SIIF)!

Στήριξη Μητσοτάκη από Κ. Καραμανλή, Αντ. Σαμαρά, ισχυρά επιχειρηματικά κέντρα και μεγάλες οικογένειες – Η συσπείρωση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τους εσωκομματικούς υπονομευτές

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η επίθεση που δέχτηκε η κυβέρνηση με αφορμή τις καταγγελίες χωρίς αποδεικτικά στοιχεία για «παρακολουθήσεις» και «υποκλοπές», με αλλεπάλληλες λίστες που οδηγούν σε εκφυλισμό του ζητήματος και που κλιμακώθηκαν από εξωθεσμικά κέντρα, προκάλεσε μια πρωτοφανή συσπείρωση γύρω από το πρόσωπο του πρωθυπουργού τον οποίο και στηρίζουν απόλυτα όλες οι «φατρίες» του κόμματος, απέναντι στην επιβολή της ισχύος των οργανωμένων συμφερόντων!

Όπως αναφέρουν απόλυτα ηλεγμένες πηγές ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μολονότι φέρεται ενοχλημένος από την πιθανότητα «παρακολουθήσεων» την οποία είχε εκφράσει και στην ομιλία του στα Ανώγεια, εντούτοις διαχρονικά ως θέση αρχής και ως στάση ζωής τάσσεται κατά της Διαπλοκής και των εξωθεσμικών παρεμβάσεων στην κεντρική εξουσία!

Άλλωστε ήταν ο πρώτος που είχε μιλήσει στο ψητοπωλείο του Μπαϊρακτάρη στο Μοναστηράκι για Νταβατζήδες!

Επιπροσθέτως ο Κ. Καραμανλής φέρεται πλήρως αποστασιοποιημένος από επώνυμο δελφίνο της εξουσίας της ΝΔ, για τον οποίο θεωρεί ότι λειτουργεί στο παρασκήνιο συνωμοτικά και υπονομευτικά για την κυβέρνηση και το κόμμα, το οποίο θέλει να υφαρπάξει!

Στο ίδιο μήκος κύματος στηρίζοντας απολύτως την κυβέρνηση και τις δημοκρατικές διαδικασίες κινείται και ο Υπ. Μεταφορών και Υποδομών Κ. Καραμανλής του Αχιλλέα, καταδεικνύοντας την κοινή στάση σύσσωμης της οικογένειας Καραμανλή!

Αντιστοίχως ο Αντώνης Σαμαράς, παρά τις δημοκρατικές του ευαισθησίες και την ενόχληση του για τυχόν παρακολουθήσεις και υποκλοπές, μολονότι δεν έχουν αποδειχτεί ούτε υποστηρίζονται από αδιάσειστα στοιχεία, τάσσεται διαχρονικά κατά των παρεμβάσεων εξωθεσμικών συμφερόντων και όπως ο Κ. Καραμανλής έτσι και ο ίδιος δεν επιθυμεί τον κατακερματισμό της πολιτικής ζωής, ούτε τη δημιουργία κυβέρνησης – οπερέτας, 2-3 κομμάτων με πρωθυπουργό δήθεν κοινής αποδοχής, στην πραγματικότητα υπάλληλο της Διαπλοκής και των ξένων τραπεζικών και ευρωπαϊκών κέντρων!

Επιπροσθέτως, εδώ και χρόνια στέκεται απέναντι σε επώνυμο στέλεχος του κόμματος και προβεβλημένο υπουργό, με απύθμενες φιλοδοξίες, στο οποίο χρεώνει υπονομευτικές ενέργειες και κατά τη δική του διακυβέρνηση!

Την ίδια ώρα ο επιχειρηματικός κόσμος στο σύνολο του και ειδικά οι μεγάλες οικογένειες, όπως οι οικογένειες Βαρδινογιάννη και Λάτση, επιθυμούν τη διαμόρφωση ομαλού πολιτικού κλίματος που ευνοεί τις επενδύσεις και την προσέλκυση ξένου φρέσκου χρήματος!

Ειδικά σε μια συγκυρία δύσκολη για τα Ελληνοτουρκικά, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να εξελίσσεται και την ενεργειακή κρίση να σοβεί εκτινάσσοντας στα ύψη επιτόκια και κόστος δανεισμού!

Είναι κοινή παραδοχή στον επιχειρηματικό κόσμο ότι η παραμονή Μητσοτάκη εγγυάται την ασφάλεια και την ισορροπία σε όλα τα επίπεδα, συνεκτιμώντας ότι η διατήρηση του στην εξουσία θα οδηγήσει στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αλλά και την προώθηση εμβληματικών αποκρατικοποιήσεων όπως της Εθνικής, της Τρ. Πειραιώς και της Αττικής οδού!

ΥΓ. Την ώρα τούτη ένα μεγάλο ερωτηματικό εγείρει η Καθημερινή και η ανεξήγητη πρόθεση της διεύθυνσης της να προχωρήσει σε αντιπολιτευτική τακτική προτάσσοντας θέματα της ΕΥΠ και κυρίαρχο ζήτημα «Τι ΕΥΠ θέλουμε»! Προφανώς το ερώτημα αυτό πρωτίστως απασχολεί την Διεύθυνση της και όχι το κοινό της σοβαρής, έγκυρης και παραδοσιακής εφημερίδας της Κεντροδεξιάς!

Ο Ιβάν Σαββίδης «κοροϊδεύει» με ΟΛΘ και Open, οδηγώντας σε ναυάγιο κάθε διαπραγμάτευση! «Χάλασε» τις συζητήσεις με 2 funds για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ οδήγησε σε αδιέξοδο τις συζητήσεις με ελληνοαμερικανό παραγωγό για το Open!

Μεγάλη δυσαρέσκεια επικρατεί στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια με τον τρόπο που ο Ιβάν Σαββίδης αντιμετωπίζει μέχρι την ώρα τούτη το ζήτημα της πώλησης κυρίως του ΟΛΘ αλλά και του τηλεοπτικού σταθμού Open!

Στο Μαξίμου θεωρούν πλέον πως ο Ιβάν τους κοροϊδεύει, μολονότι η κυβέρνηση τον έχει στηρίξει σε βαθμό υπερβολικό και τον έχει καλύψει απέναντι στις διεθνείς κυρώσεις προς τους Ρώσους ολιγάρχες!

Παρά τις αφόρητες πιέσεις από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και τις παρεμβάσεις απευθείας από τον υπερατλαντικό αμερικανικό παράγοντα, ο Ιβάν «κοροϊδεύει», κωλλυσιεργεί, αλλάζει συνεχώς αποφάσεις, δεν συμφωνεί και στο τέλος δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια εξαγοράς του Λιμένα Θεσσαλονίκης και του τηλεοπτικού σταθμού Open!

Υπό αυτή την οπτική γωνία ο Ιβάν Σαββίδης «χάλασε» τις συζητήσεις με 2 ξένα funds, ένα αμερικανικό (την HIG) και ένα συνταξιοδοτικό σκωτσέζικο για το 71,8% των μετοχών του ΟΛΘ!

Όπως χάλασε και τις συζητήσεις – διαπραγματεύσεις με γνωστό ελληνοαμερικανό παραγωγό της Νέας Υόρκης για το Open ενώ αντίστοιχα είχε οδηγήσει σε ναυάγιο τις προχωρημένες επαφές με Μπάκο και Καυμενάκη!

Η κυβέρνηση πέραν πάσης αμφιβολίας είναι εκτεθειμένη απέναντι στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι απέστειλε τελεσίγραφο στον Σαββίδη να μην κατέβει στον διαγωνισμό για το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου τελικά η διαδικασία κηρύχθηκε άγονη!

Αναμένοντας τις νέες κυρώσεις κατά των Ρώσων ολιγαρχών, κατά των υιών του Ιβάν Σαββίδη Γιώργου και Νίκου έχουν ασκηθεί προσφάτως από την Δικαιοσύνη κακουργηματικές διώξεις για ηθική αυτουργία σε εκβίαση!

Ένας διευθύνων κρατικής εταιρίας που ερευνάται από την Δικαιοσύνη και ένας ΓΓ υπουργείου, που ερευνάται από το ξέπλυμα, στηρίζονται από τις συζύγους τους που έχουν προσωπική πρόσβαση άνωθεν!

Επειδή στην Ελλάδα ζούμε, όπου βασιλεύει η αναξιοκρατία και συνήθως οι άχρηστοι απολαμβάνουν υψηλών θέσεων επιρροής και ισχύος, με ιλιγγιώδεις απολαβές την ώρα που η κοινωνία υποφέρει, σας αποκαλύπτω:

Ένας Διευθύνων Σύμβουλος κρατικής εταιρίας, μάνατζερ της συμφοράς και της χειρίστης υποστάθμης που έχει στην κυριολεξία «καταστρέψει» την δημόσια επιχείρηση με πράξεις και παραλείψεις, για τις οποίες ήδη ερευνάται από την Δικαιοσύνη και τον αρμόδιο Εισαγγελέα!

Ένας Γενικός Γραμματέας παραγωγικού Υπουργείου, το όνομα του οποίου εμπλέκεται με φορέα που μοίραζε επιδοτήσεις εκατομμυρίων από τα κοινοτικά προγράμματα σε πλήθος επιχειρήσεων με μαϊμού στοιχεία, υπόθεση που ερευνάται από την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος!

Και οι δύο προβεβλημένοι άνδρες, τους οποίους η πολιτική και επιχειρηματική πιάτσα θεωρεί ανίκανους και επικίνδυνους για τον δημόσιο βίο και που αν έχεις επιχείρηση δεν τους παίρνεις ούτε για κλητήρες, έλκουν την ισχύ και την επιρροή τους, πέριξ του Πρωθυπουργού και του Μεγάρου Μαξίμου!

Καθώς οι σύζυγοι και των δύο συνδέονται είτε προσωπικά με φιλία, είτε επαγγελματικά στον χώρο του γραφείου, με το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού αλλά και τον ίδιον!

Ο οποίος προφανώς δεν αντιλαμβάνεται τι ζημιά του κάνουν οι δύο άνδρες, οι οποίοι δεν επελέγησαν ούτε διατηρούνται στις θέσεις τους λόγω προσόντων και ικανοτήτων, αλλά γιατί φροντίζουν γιαυτό οι κυρίες τους!

Δυστυχώς έτσι, δεν πάμε καλά για τις εκλογές!

Γιατί αν ο πρωθυπουργός δεν αποφασίσει να πετάξει τα βαρίδια στη θάλασσα, το καράβι δεν θα φτάσει στον προορισμό του…

Οδ. Αθανασίου και Αχ. Κωνσταντακόπουλος βιάστηκαν να πουλήσουν σε χαμηλές τιμές τα διαμερίσματα στο Ελληνικό και το Χίλτον! Και τώρα βλέπουν την αγορά πολυτελών ακινήτων να εκτινάσσεται!

Για απόλυτη αποτυχία στην εμπορική πολιτική των διαμερισμάτων στον Πύργο του Ελληνικού και στο Χίλτον κάνουν λόγο έγκυροι και πολύ σοβαροί κύκλοι του Real Estate στη χώρα, οι οποίοι επισημαίνουν ότι τα υπερπολυτελή διαμερίσματα της Lamda Development και οι σούπερ κατοικίες του Χίλτον με θέα όλη την Αθήνα και την θάλασσα, πωλήθηκαν σε τιμές υπερβολικά χαμηλές με βάση τα δεδομένα που την ώρα τούτη διαμορφώνονται στην κτηματαγορά και το ράλι των τιμών των κατοικιών που επίκειται στις συγκεκριμένες περιοχές επί τη βάσει της ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας και της μεταμόρφωσης της Αθηναϊκής Ριβιέρας στον Νότο!

Σε απλά λόγια η πιάτσα του real estate μιλάει για απόλυτη αποτυχία του Οδυσσέα Αθανασίου ο οποίος επέδειξε μια ακατανόητη πρεμούρα να προ πωλήσει διαμερίσματα σε τιμές που σήμερα θεωρούνται εξευτελιστικές και οι οποίες τιμές δεν συνάδουν ούτε με τα δεδομένα του σήμερα και του αύριο, αλλά ούτε και με τις τιμές των πρώτων υλών και οικοδομικών υλικών που έχουν εκτιναχθεί στα ύψη ανεβάζοντας τουλάχιστον κατά 30% το κόστος κατασκευής!

Προφανώς η λανθασμένη αυτή πολιτική, καταδεικνύει αφενός μειωμένη αντίληψη των τάσεων του αύριο, αδυναμία πρόβλεψης, καθώς και υιοθέτηση των προτάσεων κακών συμβούλων ή ενδιάμεσων που είχαν έννομο συμφέρον από την πώληση των διαμερισμάτων, έστω και σε χαμηλότερες τιμές!

Τα ίδια ισχύουν και για τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, που σε μια αδιανόητη για τα δεδομένα των καιρών πρεμούρα, έσπευσε να αποδεχτεί προτάσεις για αγορά των κατοικιών στο Χίλτον που φαντάζουν ασήμαντες και εξευτελιστικές σε σχέση με το περιβάλλον των τιμών που διαμορφώνεται!

Και ο Κωνσταντακόπουλος θα πρέπει να απολογηθεί στον εαυτό του και στους συνεταίρους του! Οπότε πάλι καλά!

Ο Οδυσσέας Αθανασίου όμως θα πρέπει να απολογηθεί στους μετόχους του, πρώτον στον βασικό μέτοχο Σπύρο Λάτση και δεύτερον στο ευρύ επενδυτικό κοινό, ως εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρία! Οπότε δεν είναι όλα καλά …

Τα διεθνή ποδοσφαιρικά brands έχουν τεράστια αξία και προσελκύουν κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους

Τελευταία, σας ανέφερα ότι ομάδα της δικής μας Super League, έχει δώσει εντολή σε ξένο όμιλο που ειδικεύεται σε παρόμοια deals, να εξεύρει επενδυτή-αγοραστή. Αλλού, όμως και ειδικά στα μεγάλα και διεθνώς φήμης ποδοσφαιρικά κλαμπ, οι επενδυτές έρχονται μόνοι τους. Και τι επενδυτές!

Ο CEO της Apple Τιμ Κουκ, όπως έγινε γνωστό, εκδήλωσε ενδιαφέρον για να αγοράσει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απο την οικογένεια Γκλέιζερ!

Σύμφωνα με τη Daily Star ο διευθύνων σύμβουλος του Αμερικανικού κολοσσού είναι έτοιμος να καταβάλει το ποσό των 5,8 δισ. λιρών, για πνα αγοράσει τις μετοχές των «κόκκινων διαβόλων».

Όσο για την Apple, θα γνωρίζετε φαντάζομαι οι περισσότεροι ότι είναι η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στον κόσμο, με ετήσια έσοδα 325 δισ. λιρών και αξία που προσεγγίζει τα 2 τρισ. λίρες.

Χαλάει το deal Κούτρα-Δομικής-Wade Adams;

Χθεσινοβραδινές πληροφορίες, που δεν κατέστη δυνατόν να τις διασταυρώσω αρκούντως, αναφέρουν ότι το σχεδιαζόμενο deal μεταξύ του παλαιού και πολύπειρου περί τα κατασκευαστικά επιχειρηματία-εργολάβου Δημήτρη Κούτρα, της εισηγμένης κατασκευαστικής Δομική Κρήτης και της κυπριακής Wade Adams, συναντά σοβαρές δυσκολίες και μάλλον βαίνει προς ναυάγιο.

Οι απαραίτητοι έλεγχοι στα της εισηγμένης είχαν τελειώσει, τα ποσοστά είχαν συμφωνεί στο νέο σχήμα – 30% η Wade Adam, 20% ο Κούτρας και 20% ο Συνατσάκης – και έμεναν μόνο κάποια διαδικαστικά θέματα προς επίλυση, πριν τις οριστικές ανακοινώσεις.

Ακριβώς για το λόγο αυτό, προκαλεί απορίες και ερωτηματικά το ναυάγιο των συζητήσεων, αν και εφόσον οι πληροφορίες, που προέρχονται από πηγή με καλή γνώση του όλου εγχειρήματος, τελικά επιβεβαιωθούν.

ΚΟΥΙΖ

Τελικά, συμφέρει ή όχι να μπει κάποιος στην αύξηση των 58 εκατ. ευρώ της Lavipharm; Δίνει για κάθε μία (1) παλιά, 10 νέες μετοχές και…κάτι ψιλά.

Βέβαια, είναι άλλο να έχεις ήδη μετοχές και από πότε στο πορτοφόλιο σου και άλλο να μπεις μόνο στην αύξηση είτε αγοράζοντας δικαιώματα είτε απ ευθείας μετοχές. “Άξιος” ο υιός Λαβίδα…

Άλλα νέα

Ο Φουρλής δεν βρήκε ακόμα συνεταίρο στην Τουρκία και πουλάει τα Intersport. Όλα τα στελέχη εταιρειών, έχουν ξαμολυθεί και ψάχνουν παλιάς τεχνολογίας κινητά!

Μόνο οι διοικήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών Interamerican και Eurolife (Fairfax) παραμένουν ακλόνητες, όλων των άλλων μεγάλων του κλάδου άλλαξαν τον τελευταίο μήνα-επιδημία σκέτη.

Στο Κατάρ, σε πολλούς αγώνες του Μουντιάλ, οι κερκίδες σχεδόν αδειάζουν μετά το πρώτο ημίχρονο και όσο πάει προς το τέλος του το παιχνίδι.

Που πηγαίνουν; Κυνηγούν γεράκια, το αγαπημένο τους! Για 90 μόνο ημέρες μάξιμουμ το χρόνο θέλουν οι ξενοδόχοι να λειτουργούν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια των πλατφορμών (Airbnb κ.λπ.) – όπερ άτοπο και εκτός πραγματικότητας.

Διαβάστε ακόμη: