Θέμα ημερών είναι πλέον η επισημοποίηση της συμφωνίας εξαγοράς από την ΔΕΗ του 70% των μετοχών της Enel Romania, μιας τεράστιας επενδυτικής και επιχειρηματικής κίνησης την οποία πραγματοποιεί η Διοίκηση Στάσση και την οποία αποκάλυψε το Radar.gr σε ανύποπτη χρονική στιγμή όταν στην κυριολεξία κανείς δεν είχε αντιληφθεί την «εξαγορά του αιώνα» που αλλάζει επίπεδο την ΔΕΗ και την καθιστά κυρίαρχη βαλκανική δύναμη και εκ των κορυφαίων στην Ευρώπη!

Με την μείζονος σημασίας αυτή εξαγορά, μιας επιχείρησης λίγο πολύ αντίστοιχου μεγέθους με την ΔΕΗ η οποία αποτιμάται γύρω στα 1,7-2 δις. εκ των οποίων το 1,3 δις. θα καταβληθεί σε μετρητά, η ΔΕΗ υλοποιεί το επενδυτικό της πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο ενημερωτικό της αύξησης κεφαλαίου!

Πρόκειται για μια επιχείρηση, την πλήρη εικόνα της οποίας γνωρίζει όσο κανείς ο Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης κ. Στάσσης ο οποίος είχε αναλάβει τα ηνία της στα τέλη της δεκαετίας του 2000!

Επιπροσθέτως πρόκειται για μια κίνηση εθνική, υπό την έννοια ότι διά μέσω της ΔΕΗ οι ελληνικές επιχειρήσεις επιστρέφουν στα Βαλκάνια μετά τον «διωγμό» που προκλήθηκε από την έλευση των μνημονίων και της Τρόικας!

Με την απόκτηση της Enel Ρουμανίας, η ΔΕΗ ολοκληρώνει το turn around story μιας εμβληματικής επιχείρησης που από την απαξία και την λεηλασία που επιδιώχθηκε επί προηγούμενης κυβέρνησης οδηγήθηκε επί Στάσση στην κυριαρχία, που ξεπερνά πλέον τα εθνικά επίπεδα!

Δημιουργώντας παράλληλα μια ΔΕΗ πιο «πράσινη» και εισάγοντας πιο φθηνή ενέργεια με ότι τούτο συνεπάγεται τόσο για την επιχείρηση όσο και για τους καταναλωτές, τον ελληνικό λαό!

Την ίδια ώρα σε μια άλλη εμβληματική ελληνική επιχείρηση, πρώην ιστορική ΔΕΚΟ, τον ΟΤΕ, γίνονται κινήσεις και διεργασίες προκειμένου η Deutsche Telekom να πωλήσει το ποσοστό της που ήδη έχει ξεπεράσει οριακά το 50%!

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η πώληση έχει αποφασιστεί για τα τέλη του 2023, το αργότερο εντός του 2024!

Η λογική της πώλησης των μετοχών και της αποχώρησης των Γερμανών από τον ΟΤΕ στηρίζεται σε διάφορους λόγους και αιτίες!

Κατ’ αρχήν η Deutsche Telekom φεύγει διεθνώς από τις συμμετοχές της!

Δεύτερον, πόνταρε στη δημιουργία μονοπωλίου στην ελληνική αγορά κυρίως στις οπτικές ίνες.

Το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε καθώς όλοι οι μεγάλοι παίκτες μπήκαν στον χώρο των οπτικών ινών με πρώτη τη ΔΕΗ και στη συνέχεια τη Nova και τους υπολοίπους!

Ταυτοχρόνως θεωρείται ως μια καλή στιγμή για να πωλήσει ψηλά, καθώς την ίδια στιγμή έχει ανεβάσει τα ποσοστά της άνω του 50% και απολαμβάνει επί χρόνια πολύ καλή μερισματική απόδοση!

Ο ΟΤΕ έχει ταμείο, υψηλή κερδοφορία αλλά και μεγάλη ακίνητη περιουσία που λόγω της αύξησης των τιμών στο real estate καταγράφονται σημαντικές υπεραξίες!

Τέλος, ο εκσυγχρονισμός του ΟΤΕ σχεδόν ολοκληρώθηκε και οι Γερμανοί που αποτελούσαν τον προνομιακό προμηθευτή του, δεν έχουν πολλά ακόμη να του πουλήσουν…

Διαβάστε ακόμη: