Στις 830 μονάδες, από τις 800 μονάδες προηγουμένως, αναβαθμίζει την τιμή-στόχο για τον MSCI AC World η UBS, υπολογίζοντας ότι τα διεθνή χρηματιστήρια θα δώσουν περαιτέρω κέρδη 6% έως τα τέλη του έτους. Ο ελβετικός επενδυτικός οίκος συστήνει στους πελάτες του να παραμείνουν επενδεδυμένοι.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS, υπάρχουν 7 βασικοί λόγοι πίσω από αυτή την αισιοδοξία τους.

1)      Η διάθεση για ρίσκο και άλλες τεχνικές ενδείξεις: Ο δείκτης Global Risk Appetite index της UBS βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε επίπεδα που τυπικά δίνουν μέση απόδοση 10,2% στους επόμενους 12 μήνες.

2)      Ο ρυθμός αύξησης των μισθών στις ΗΠΑ αναμένεται να επιβραδυνθεί απότομα: Η UBS βλέπει ενδείξεις επιβράδυνσης των μισθολογικών αυξήσεων στο 3%-3,5% από το 4-4,5%. Αυτό δείχνει ότι το πληθωριστικό σοκ είναι προσωρινό, ενώ βοηθά τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών και επιμηκύνει τον οικονομικό κύκλο.

3)      Θετική αντίδραση στα πιο αδύναμα στοιχεία: Η μετάβαση της αγοράς σε μία φάση όπου θα αντιδρά θετικά στα ασθενέστερα οικονομικά στοιχεία φαίνεται ότι γίνεται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περίμενε η UBS.

4)      Οι μετοχές είναι ακόμα σχετικά φθηνές, εάν η τεχνητή νοημοσύνη ενισχύσει την παραγωγικότητα: Εάν η τεχνητή νοημοσύνη ενισχύσει την αύξηση της παραγωγικότητας κατά 1% από το 2028 (κάτι για το οποίο η UBS δηλώνει όλο και πιο βέβαιη), τότε το risk premium των μετοχών υπολογίζεται στο 4,7%, από 4,4% που είναι σήμερα. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι οι μετοχές έχουν περαιτέρω περιθώριο ανόδου 6%.

5)      Οι αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για τα εταιρικά αποτελέσματα και οι τελικές επιδόσεις των εταιρειών έχουν πλέον ευθυγραμμιστεί: Πριν από δύο μήνες, δεν συνέβαινε αυτό. Όπως σημειώνει η UBS, όταν οι προβλέψεις για τα εταιρικά κέρδη αναβαθμίζονται και οι δείκτες PMI αυξάνονται (όπως συμβαίνει σήμερα), οι μετοχές συνήθως δίνουν μηνιαίες αποδόσεις 2,9%.

6)      Η παρατεταμένη παύση της Fed επιδρά θετικά: Ιστορικά, κατά τους 12 μήνες μετά από μία παύση της Fed, οι μετοχές σημειώνουν άνοδο 25%, έναντι 15% που έχουν καταγράψει μέχρι στιγμής.

7)      Περιθώρια για ένα bull market με τις αμυντικές μετοχές στο τιμόνι: Παρότι είναι ασυνήθιστο, η UBS εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει ένα bull market όπου η αγορά θα λαμβάνει ώθηση από τις μετοχές με αμυντικά χαρακτηριστικά.

Ακόμα υψηλότερα

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της UBS, οι αγορές μπορεί να κινηθούν και ακόμα υψηλότερα από ό,τι περιμένουν, καθώς αυτή τη στιγμή εκπληρώνονται οι 6 από τις 7 προϋποθέσεις για μια νέα χρηματιστηριακή φούσκα. Συνήθως, όταν οι φούσκες σκάνε, οι τιμές υποχωρούν κατά 80%, αλλά κατά την περίοδο του σχηματισμού της φούσκας, το P/E μπορεί να αυξηθεί στο 45X έως 72X, με την απόδοση του αμερικανικού κρατικού ομολόγου πάνω από το 5%.

Οι κίνδυνοι

Αναφερόμενοι στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι αγορές, οι αναλυτές της UBS σημειώνουν ότι τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών είναι ασυνήθιστα υψηλά και άρα μη διατηρήσιμα, αλλά υπάρχουν ιδιοσυγκρασιακοί λόγοι για τους οποίους τα μακροοικονομικά μοντέλα δεν δουλεύουν προσωρινά (επιτόκια, τεχνολογία, φορολογία).

Διαβάστε ακόμη