Εντελώς αλλαγμένη είναι η εικόνα της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς από τις ευρωεκλογές και μετά, παρουσιάζοντας ένα πρόσωπο αμήχανης ανασφάλειας, ανησυχίας και ευρύτερου μουδιάσματος, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι χθες η αγορά έκλεισε σε νέα χαμηλά δυόμισι μηνών, με το Γενικό Δείκτη να κρατάει οριακά και στο νήμα το όριο των 1.400 μονάδων, κλείνοντας στις 1.400,43 μονάδες με απώλειες 0,41%.

Παρ’ ότι το ίδιο διάστημα υπάρχει αλλαγή σκηνικού και στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς έχει ενσκήψει από το πουθενά τεράστιο πολιτικό – κυβερνητικό πρόβλημα στη Γαλλία ύστερα από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον πρόεδρο Μακρόν, η αλήθεια είναι ότι το ελληνικό χρηματιστήριο σημειώνει πολύ μεγαλύτερες απώλειες απ’ όλες τις αγορές του εξωτερικού.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έτσι κι αλλιώς έφερε αποδυνάμωση και τριγμούς στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία μολονότι δεν απειλείται από κάποια άλλη παράταξη, εντούτοις – όπως έδειξε και η πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας – έχει φέρει μεγάλη εσωστρέφεια και – για πρώτη φορά – σύννεφα αμφισβήτησης προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Την ίδια ώρα, ο υπό τη μορφή… πανικού ανασχηματισμός της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν έπεισε την αγορά, τους επενδυτές και τους πολίτες, αλλά έχει φέρει γκρίνια και μιζέρια και στο εσωτερικό του κόμματος. Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν πως ο ανασχηματισμός έγινε αδικαιολόγητα βεβιασμένα, χωρίς σχέδιο και πλάνο, με στόχο να εκτονώσει καθαρά την τεράστια πίεση από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, «για τα business plan εταιρειών υπάρχουν μήνες προετοιμασίας, συσκέψεις επί συσκέψεων, σχέδια, προτάσεις, προγράμματα. Υπάρχει πιο σοβαρό business plan από τη δημιουργία μιας κυβέρνησης»;

Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως «όλες οι αλλαγές στην κυβέρνηση δεν έγιναν με γνώμονα το κοινό καλό, αλλά ήταν απόρροια προσπάθειας συγκερασμού, ισορροπιών και τακτοποίησης κομματικών συσχετισμών. Όμως η κυβέρνηση δεν είναι πασαρέλα για να “παίξεις” με τις ποσοστώσεις, τα ρεύματα και τις εκλογικές περιοχές».

Τα μπαλώματα, τα επικοινωνιακά τερτίπια, ο γεωγραφικός προσδιορισμός και τα πάσης φύσης μηνύματα του ανασχηματισμού - Στα ίδια χέρια (Χατζηδάκης, Γεωργιάδης, Χρυσοχοΐδης, Σκυλακάκης) τα 4 καθοριστικά και κρίσιμα υπουργεία - Η σημειολογία τοποθέτησης Γκιουλέκα- Παναγιωτόπουλου, οι χωρίς λόγο απομακρύνσεις, η περίεργη παραμονή και η (ηχηρή) μη επιστροφή - Γιατί παρέμειναν Σταϊκούρας και Φλωρίδης!

Μεγάλες απώλειες μετά τις εκλογές

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που το ελληνικό χρηματιστήριο από τις 9 Ιουνίου και μετά, κινείται σχεδόν μόνιμα πτωτικά. Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 4% από την ημέρα των εκλογών, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 υποχωρεί κατά 4,22%, ο Mid Cap του μεσαίου χώρου χάνει 4,09%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης γράφει απώλειες 6,66%.

Την ίδια ώρα, στον τραπεζικό κλάδο, η Πειραιώς υποχωρεί από εκείνη την ημέρα σε ποσοστό 10,92%, η Alpha Bank χάνει 9,70%, η Εθνική -5,61% και η Eurobank -2,43%.

Μεγάλες είναι οι απώλειες και στα blue chips της πραγματικής οικονομίας με τη Motor Oil (επηρεασμένη από το χαράτσι στα κέρδη) να υποχωρεί 10,64% από τις εκλογές, η HelleniQ Energy χάνει 7,38%, η Viohalco επίσης 7,38%, η ElvalHalcor -6,78%, η Metlen (πρώην Μυτιληναίος) -6,71%, η ΕΥΔΑΠ -6,26%, ενώ άνω του 4% υποχωρούν οι Jumbo, Τιτάν και Autohellas.

Τις τελευταίες ημέρες, η φορολόγηση των κερδών στα διυλιστήρια έχει ενσπείρει ανησυχία σε όλη την αγορά και κυρίως στον κλάδο των τραπεζών, καθώς υπάρχει φόβος και ανησυχία για τυχόν νέες κρατικές «παρεμβάσεις». Μοιραία, οι μετοχές του τραπεζικού τομέα δέχονται αλλεπάλληλες πιέσεις όλες τις τελευταίες ημέρες, καθώς η σύγχυση είναι κυρίαρχη.

Χρηματιστήριο Αθηνών

Το αρνητικό μήνυμα της κυβέρνησης

Ασχέτως αν τα 300 εκατ. ευρώ – για τα μεγέθη των Motor Oil και HelleniQ Energy δεν θα επιφέρουν σημαντικό πλήγμα στους ισολογισμούς τους, το μήνυμα που περνά στις αγορές η κίνηση της κυβέρνησης, δεν είναι καλό.

Η αυθαίρετη «παρέμβαση» στην κερδοφορία εισηγμένων στη χρηματιστηριακή αγορά επιχειρήσεων για λόγους κοινωνικής πολιτικής επ’ ουδενί δεν συνάδει με μια φιλελεύθερη κυβέρνηση που (το 2019) εκλέχθηκε με ισχυρή φιλοεπενδυτική «ταμπέλα», με στόχο να καταστήσει την Ελλάδα την πιο εύκολα προσβάσιμη σε νέες επενδύσεις χώρα, όπως με ενθουσιασμό διατυμπάνιζε ο επί μια τετραετία υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Η κίνηση έρχεται λίγες ημέρες μετά τις ευρωεκλογές που είχαν τα γνωστά αποτελέσματα ενώ το μήνυμα που περνά η κυβέρνηση δεν είναι καλό για την αγορά, τις επενδύσεις, την έλκυση ξένων κεφαλαίων, καθώς δείχνει στροφή στο λαϊκισμό.

Παράλληλα, τέτοιες αυθαίρετες πολιτικές, δείχνουν περιφρόνηση στο θεσμό του χρηματιστηρίου, ακυρώνουν αποφάσεις γενικών συνελεύσεων, μερισματικές πολιτικές, αποθαρρύνουν και αποτρέπουν τους διεθνείς επενδυτές να τοποθετηθούν σε μετοχές του Ελληνικού χρηματιστηρίου και γενικώς προάγουν μια παρεμβατική κουλτούρα άλλων εποχών.

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την πτώση των τελευταίων ημερών, πολλές μετοχές του Large Cap έχουν γυρίσει αρνητικά το τρέχον έτος. Η Autohellas έχει κατέλθει σε χαμηλό 16 μηνών, ενώ αρνητικά έχουν γυρίσει το 2024 μετοχές όπως Motor Oil, Metlen, ΔΕΗ, Aegean Airlines, Ελλάκτωρ, ElvalHalcor, Lamda Development, ΕΥΔΑΠ, ενώ από τις τράπεζες, η Alpha Bank υποχωρεί κατά 4,94% το πρώτο εξάμηνο.

Διαβάστε ακόμη