Σε μία εβδομάδα το πολύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τον δεύτερο ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Δεν αναφερόμαστε φυσικά σε αλλαγές στους υπουργούς και τους υφυπουργούς της κυβέρνησης αλλά στους γενικούς γραμματείς.

Αλλωστε, στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έγινε ξεκάθαρο ότι ο Πρωθυπουργός πήρε τα μηνύματα των βουλευτών του και κυρίως τα παράπονα για πολλούς από αυτούς. Υποσχέθηκε ότι θα κάνει μεγάλες αλλαγές στις γενικές γραμματείες.

Από την επομένη ο Άκης Σκέρτσος μίλησε με αρκετούς υπουργούς προσπαθώντας να ξεδιαλέξει μέσα από ένα μεγάλο σύνολο αυτούς που δεν ήταν επιλογή των τωρινών υπουργών.

Ξεκαθαρίστηκε ότι θα ζητηθεί η γνώμη τους όμως, κάποιοι που έχουν ενοχλήσει θα φύγουν κακήν κακώς. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για εκτεταμένες αλλαγές στα περισσότερα υπουργεία, όπως θα έχουμε σίγουρες αλλαγές κυρίως στο υπουργείο Οικονομικών, στο υπουργείο Ανάπτυξης και το υπουργείο Εσωτερικών.

Από το κλίμα των αλλαγών δεν θα μείνουν έξω και διάφοροι οργανισμοί, ασχέτως αν υπάρχει θεσμοθετημένη θητεία. Είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός θέλει να δώσει μια εσάνς ευρύτερων αλλαγών στο επιτελικό κράτος, να δείξει ότι οι βουλευτές είναι συμμέτοχοι σε όλο αυτό.

Άλλωστε, θα επιτρέψει στους βουλευτές να κάνουν (επιτέλους!) επίκαιρες ερωτήσεις στους υπουργούς, κάτι που όπως φαίνεται, μέχρι τώρα δεν το ήθελαν οι υπουργοί. Όμως, οι κυβερνητικοί βουλευτές θα ασκούν και αυτοί κοινοβουλευτικό έλεγχο για ζητήματα των περιφερειών τους.

Το επόμενο διάστημα προβλέπω, συγκεκριμένους βουλευτές να δημιουργούν ένα μεγάλο φάκελο ερωτήσεων κυρίως για τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς και υφυπουργούς και να τους κάνουν την δουλειά πολύ δύσκολη.

Παράλληλα, πηγές μέσα από το κόμμα και την κυβέρνηση, κάνουν λόγο ότι ο Μάριος Σαλμάς είναι πλέον ξένο σώμα για τη Νέα Δημοκρατία και στην πρώτη στραβή θα διαγραφεί από την κοινοβουλευτική ομάδα.

Η κατά μέτωπον προσωπική επίθεση στον Πρωθυπουργό και η κατηγορία ότι συνδιαλέγεται με τις ελίτ της αγοράς είναι μία κίνηση που τον θέτει στο περιθώριο. Αν συνεχίσει έτσι, είναι σίγουρο ότι η διαγραφή του θα είναι κοντά.

Η ΝΔ δεν ανησυχεί. Εκτός ότι διαθέτει ακόμα μεγάλο αριθμό βουλευτών (157), το τελευταίο διάστημα υπερψηφίζει τα νομοθετήματά της ο Χάρης Κατσιβαρδάς, ανεξάρτητος βουλευτής που προέρχεται από τους Σπαρτιάτες.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός σκέφτεται να ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο το δίαυλο επικοινωνίας του με τους βουλευτές. Έχει αποφασίσει να κάνει συναντήσεις ανα 20άδες με βουλευτές. Στο μενού του είναι να κλείσει και το θέμα του Επιτρόπου.

Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι σκέφτεται πολύ σοβαρά την επιλογή του Σταύρου Παπασταύρου για τη θέση, ενός προσώπου που εμπιστεύεται και που γνωρίζει τις δυνατότητές του στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα. Αυτά που ακούγονται για Απόστολο Τζιτζικώστα είναι εντελώς αβάσιμα, ο τελευταίος δεν έχει βγει πιο έξω από την πατρίδα του…

Διαβάστε ακόμη