search

ΚΟΣΜΟΣ

Saxo Bank: Οι πιο εξωφρενικές προβλέψεις για το 2023

Με φόντο την ενεργειακή κρίση, τον πόλεμο, την οικονομική αβεβαιότητα, η παγκόσμια οικονομική και γεωπολιτική σκηνή διαμορφώνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο στις 10 πιο εξωφρενικές προβλέψεις της Saxo Bank για το 2023

Saxo Bank: Οι πιο εξωφρενικές προβλέψεις για το 2023

«Πάνε οι μέρες των χαμηλών επιτοκίων, που θα καλλιεργούσαν το όνειρο ενός αρμονικού κόσμου βασισμένου στην ανανεώσιμη ενέργεια, την ισότητα και τις ανεξάρτητες κεντρικές τράπεζες. Το 2023, οι οικονομίες διεθνώς θα μπουν σε φάση Οικονομίας Πολέμου, όπου τα εθνικά οικονομικά κέρδη και η αυτάρκεια επισκιάζουν την παγκοσμιοποίηση».

Με φόντο την ενεργειακή κρίση, τον πόλεμο, την οικονομική αβεβαιότητα και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, η παγκόσμια οικονομική και γεωπολιτική σκηνή διαμορφώνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο στις 10 πιο εξωφρενικές προβλέψεις της Saxo Bank για το 2023. Σημείο – κλειδί για τις προβλέψεις είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς η τράπεζα εμπνεύστηκε από τις ομοιότητες μεταξύ της Ευρώπης σήμερα και την κατάσταση της ηπείρου μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αναλυτικά, οι 10 εξωφρενικές προβλέψεις:

1. Ομάδα δισεκατομμυριούχων σχεδιάζει ένα ενεργειακό Manhattan Project

Το 2023, οι επικεφαλής μεγάλων τεχνολογικών επιχειρήσεων και άλλοι δισεκατομμυριούχοι θα κουραστούν από τις καθυστερήσεις στην ανάπτυξη των απαραίτητων ενεργειακών υποδομών. Προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, αλλά και για να προχωρήσει η ενεργειακή μετάβαση θα ενωθούν στην ομάδα με όνομα ο Τρίτος Βράχος (Third Stone) με στόχο τη συγκέντρωση τουλάχιστον ενός τρισ. δολαρίων.

2. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν παραιτείται

Αντιμέτωπος με ισχυρή αντιπολίτευση, η κυβέρνηση υποχρεώνεται να επικυρώσει σημαντικά νομοσχέδια και τον προϋπολογισμό του 2023 με ταχεία διαδικασία, ενεργοποιώντας το άρθρο 49 παράγραφος 3 του γαλλικού Συντάγματος. Ο Μακρόν όμως αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να διοικεί δημοκρατικά προσπερνώντας βουλευτές και δη για άλλα τέσσερα χρόνια, πόσο μάλλον να περάσει το νομοσχέδιο-κλειδί για το συνταξιοδοτικό. Έτσι, ακολουθώντας το παράδειγμα του ντε Γκολ, παραιτείται στις αρχές του 2023.

3. Ο χρυσός εκτοξεύεται στα 3.000 δολάρια

Το 2023 η αγορά αντιλαμβάνεται επιτέλους ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλά για το εγγύς μέλλον. Η πολιτική της Fed προκαλεί νέες πιέσεις στις αγορές ομολόγων των ΗΠΑ, πυροδοτώντας νέα «ύπουλα» μέτρα για τον περιορισμό των διακυμάνσεων, τα οποία στην πραγματικότητα είναι μία de facto ποσοτική χαλάρωση. Με αυτό το φόντο, οι επενδυτές σπεύδουν στον χρυσό ψάχνοντας καταφύγιο.

4. Δημιουργείται σώμα ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων

Το 2023 γίνεται σαφές ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την άμυνά της, καθώς η πολιτική αστάθεια στις ΗΠΑ δημιουργεί αμφιβολίες για την ενότητα της Δύσης. Όλα τα κράτη της Ε.Ε. συμφωνούν στη δημιουργία σώματος ενόπλων δυνάμεων της Ευρώπης πριν το 2028, με στρατιώτες σε θάλασσα, ξηρά, αέρα και διάστημα. Η χρηματοδότηση θα ανέρχεται στα 10 τρισ. ευρώ σε βάθος 20 ετών.

5. Μία χώρα συμφωνεί διακοπή της παραγωγής κρέατος μέχρι το 2030

Για να επιτευχθεί ο στόχος μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050, τουλάχιστον μία χώρα από όσες έχουν δεσμευτεί νομικά στον στόχο, διατίθεται να διακόψει την παραγωγή κρέατος. Η Σουηδία έχει δεσμευτεί για ανθρακική ουδετερότητα μέχρι το 2045, ενώ η Βρετανία, η Γαλλία και η Δανία μέχρι το 2050. Αυτό όμως δεν αρκεί και έτσι τουλάχιστον μία συμφωνεί σε βαριά και κλιμακούμενη φορολόγηση της παραγωγής κρέατος αρχής γενομένης από το 2025.

6. Η Μεγάλη Βρετανία αλλάζει γνώμη για το Brexit

Το 2023, ο Ρίσι Σούνακ και ο Τζέρεμι Χαντ οδηγούν τη δημοτικότητα των Τόρις στα τάρταρα, ενώ το οικονομικό του πρόγραμμα στέλνει τη χώρα σε βαθιά ύφεση. Ξεσπούν διαμαρτυρίες, απαιτώντας τη διενέργεια έκτακτων εκλογών, ενώ αναδύονται δεύτερες σκέψεις για το Brexit. Κυβέρνηση των Εργατικών αναλαμβάνει την εξουσία και δεσμεύεται για δημοψήφισμα την 1η Νοεμβρίου του 2023. Τελικά, ο κόσμος ψηφίζει την επανένταξη της χώρας στην Ε.Ε.

7. Εφαρμόζονται ευρεία μέτρα ελέγχου τιμών

Η μάχη εναντίον του πληθωρισμού συνεχίζεται χωρίς αποτέλεσμα, οδηγώντας σε υιοθέτηση ευρείας κλίμακας μέτρων ελέγχου των τιμών και των μισθών, ενδεχομένως ακόμη και στη δημιουργία νέου Εθνικού Γραφείου για Τιμές και Εισοδήματα σε Βρετανία και ΗΠΑ. Τελικά όμως, όχι μόνο συνεχίζονται οι πληθωριστικές πιέσεις, αλλά παράλληλα ελλοχεύει ο κίνδυνος υποβάθμισης του επιπέδου ζωής, καθώς ο έλεγχος τιμών δεν λύνει τα λανθάνοντα ζητήματα του πληθωρισμού.

8. Οι χώρες του ΟΠΕΚ+, η Κίνα και η Ινδία βγαίνουν από το ΔΝΤ και φτιάχνουν δικό τους συνάλλαγμα

Όσες χώρες δεν είναι εταίροι των ΗΠΑ αναγνωρίζουν την εργαλειοποίηση του δολαρίου από την αμερικανική κυβέρνηση, απομακρύνονται από το ΔΝΤ και δημιουργούν δική τους ένωση, αλλά και δικό τους συνάλλαγμα, το Bancor. Τελικά, οι υπόλοιπες χώρες περιορίζουν τα αποθεματικά τους σε δολάρια, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων εκτοξεύονται και το δολάριο πέφτει κατά 25% έναντι του καλαθιού των νομισμάτων, στο οποίο περιλαμβάνεται και το Bancor.

9. Η Ιαπωνία σταθεροποιεί την ισοτιμία του δολαρίου στα 200 γιεν

Η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από τη Fed και η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων εντείνουν τις πιέσεις στο γιεν και γενικά στο ιαπωνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Όταν το δολάριο ξεπερνά τα 180 γιεν και οι πληθωριστικές πιέσεις κλιμακώνονται, η κυβέρνηση θέτει προσωρινό κατώτατο όριο στα 200 γιεν, με στόχο την επανεκκίνηση της ιαπωνικής οικονομίας.

10. Η κατάργηση των φορολογικών παραδείσων σκοτώνει το private equity

Το 2023, ο ΟΟΣΑ «μπλοκάρει» τους μεγαλύτερους φορολογικούς παραδείσους στον κόσμο. Οι ΗΠΑ αλλάζουν τους κανόνες φορολόγησης, ενώ η Ε.Ε. έχει ήδη βάλει σε «μαύρη λίστα» τις χώρες που προωθούν την φοροαπαλλαγή. Ως αποτέλεσμα, το 2023 προκαλείται μεγάλη αναστάτωση στους τομείς των venture capital και private equity, καταργώντας μόνιμα ένα μεγάλο μέρος του οικοσυστήματος και οδηγώντας σε συρρίκνωση της κεφαλαιοποίησης των εισηγμένων εταιρειών private equity κατά 50%.

Διαβάστε ακόμη: