Η Ένωση απαριθμούσε περισσότερα από εξακόσια μέλη, από σαράντα περιοχές της Ρωσίας, ενώ, ήταν μέλος της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.

Το δικαστήριο τη Μόσχας αποφάσισε τη διάλυση της ανεξάρτητης Ένωσης δημοσιογράφων και εργαζόμενων στα Μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Η εισαγγελία της Μόσχας ανέφερε στην εισήγησή της ότι «η Ένωση και τα περιφερειακά της παραρτήματα χρησιμοποιούν πηγές στο διαδίκτυο, στις οποίες υπάρχουν πληροφορίες που αντίκεινται στον νόμο.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η δραστηριότητα της Ένωσης συνεπάγεται με παραβίαση των δικαιωμάτων και ελευθεριών του ατόμου και του πολίτη, καθώς και πρόκληση βλάβης στη δημόσια τάξη και την κοινωνική ασφάλεια, την κοινωνία και το κράτος εν γένει».

Κατά την άποψη του νομικού εκπροσώπου της Ένωσης, Μαξίμ Κρούπσκι, οι αρχές ενοχλήθηκαν πρωτίστως από τις δράσεις στις οποίες προέβη η Ένωση, υπερασπιζόμενη τους πολιτικούς κρατούμενους και του αντιπολιτευόμενους δημοσιογράφους, όπως και την υποστήριξη των ανεξάρτητων Μέσων.

Τον τελευταίο χρόνο, η Ένωση κατέθεσε αρκετές μηνύσεις κατά του Δήμου της Μόσχας, διότι αρνήθηκε να εγκρίνει τη διοργάνωση συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας κατά του νόμου περί «πρακτόρων από το εξωτερικό», δημοσίευσε έκθεση για τις διώξεις των Μέσων ενημέρωσης, «έτρεξε» καμπάνιες υποστήριξης του φυλακισμένου πολιτικού της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι και γυναικών δημοσιογράφων που υπήρξαν θύματα βίας και απέστειλε αίτημα στις ανακριτικές αρχές μετά τον θάνατο της Ρωσίδας δημοσιογράφου, Αξάνα Μπαούλινα, στην Ουκρανία, επεσήμανε η ρωσική υπηρεσία του BBC.

Η Ένωση δημοσιογράφων και εργαζομένων στα Μέσα ενημέρωσης ιδρύθηκε το 2016, έπειτα από επίθεση σε λεωφορείο που μετέφερε δημοσιογράφους και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στα σύνορα της Τσετσενίας και της Ινγκουσετίας.

Η λειτουργία της Ένωσης ανεστάλη στα μέσα Ιουλίου, μετά τη μήνυση που κατέθεσε η εισαγγελία, στο Δικαστήριο της Μόσχας.

Ρωσία: Συνελήφθη πολιτικός της αντιπολίτευσης διότι συνέκρινε τον Χίτλερ με τον Στάλιν

Διαβάστε ακόμη: