Ο Αλεξέι Ναβάλνι χαρακτήρισε τον πρώτο και τελευταίο Πρόεδρο της Σοβιετικής Ένωσης ως «έναν από τους λίγους (ηγέτες) που δεν χρησιμοποίησε την εξουσία για προσωπικό όφελος και πλουτισμό».

«Τα μεγάφωνα στα κελιά που μεταδίδουν το πρόγραμμα του ραδιοφώνου ανακοίνωσαν τον θάνατο του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Επί ηγεσίας του, συγκεκριμένα στη Σοβιετική Ένωση, απελευθερώθηκαν οι τελευταίοι πολιτικοί κρατούμενοι.

Το γεγονός ότι σήμερα άνθρωποι όπως εγώ, μαθαίνουν για τον θάνατό του μέσα από τα “ραδιόφωνα” των κελιών, περιγράφει απόλυτα τη στροφή 180 μοιρών που άρχισε η πατρίδα μου από αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο», τόνισε αρχικά.

Ο κ. Ναβάλνι υπογράμμισε ότι «όταν αποδείχθηκε πως “οι ριζοσπάστες δημοκράτες” ήταν ως επί το πλείστον ένα σύνολο από κλέφτες και υποκριτές, ο Γκορμπατσόφ παρέμεινε ένας από τους πολύ λίγους που δεν χρησιμοποίησε την εξουσία και τις δυνατότητές της για προσωπικό όφελος και πλουτισμό.

Αυτό και μόνο, ήταν ένα μεγάλο ανδραγάθημα με βάση τις παραμέτρους της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Πιστεύω ότι η ζωή και η ιστορία του, που είχαν μεγάλη σημασία για τα όσα συνέβησαν στα τέλη του 20ού αιώνα, θα αξιολογηθούν από τους επιγόνους πολύ πιο ευνοϊκά από τους συγχρόνους του. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους συγγενείς και οικείους του Μιχαήλ Σεργκέγιεβιτς».

Ο Αλεξέι Ναβάλνι εκτίει ποινή στην σωφρονιστική αποικία κρατουμένων αριθμός 6 στην πόλη Μελέχοβο, της περιοχής Βλαντίμιρ.

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ υπήρξε συνιδρυτής της εφημερίδας “Novaya Gazeta” και είχε τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ ειρήνης, το 1990.

Η δημοσίευση του Αλεξέι Ναβάλνι:

Διαβάστε ακόμη:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο ιδιαίτερος αποχαιρετισμός στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ

Μεγάλη ενεργειακή κρίση: Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι… ελληνοϊσπανική!

Κλιματική αλλαγή: Ποια μέρη του πλανήτη θα γίνουν ακατοίκητα